Primeur- Europese ecologische voetafdruk 2005

Europeanen consumeren ruim twee keer zoveel dan hun eigen grondgebied en zeeën kunnen produceren. Terwijl Europeanen 20% van alle natuurlijke hulpbronnen opsoeperen is slechts 7% van de wereldbevolking Europeaan. De hoogste ecological footprint binnen de EU hebben de Zweden, Finnen en de Esten, de laagste: Hongaren, Slovaken, Polen en Italianen. Dit komt wellicht als een verrassing maar het gebruik van houtproducten telt zwaar mee in de footprint-analyse en bovendien moeten de Skandinaviërs flink stoken in de winter.
uitsnede footprint diagram

Vandaag wordt het WWF-rapport Europe 2005 (pdf) gepresenteerd aan het Europees Parlement. Ondanks het feit dat de Amerikanen (uiteraard) veel erger zijn en de Chinezen in potentie nog véél verschrikkelijker richt de internationale milieubeweging zich toch op de Europese Unie. De kansen op verduurzaming van productieprocessen worden namelijk het grootste geacht in de EU. Hierdoor zou de EU als voorbeeld voor China en India kunnen dienen en de mondiale roofbouw op onze natuurlijke hulpbronnen kunnen afbuigen.

In het rappport vindt u cijfers over de biocapacity van ieder land, alsmede de ecological footprint uitgesplitst in voedsel, energie en bouwstoffen per land. Ook bevat het enkele interessante wereldkaarten in aangaande consumptie, bevolkingsdruk en importstromen (de kaart op blz 7 is het mooiste).

 1. 1

  Vooral de figuren 8 tm 10 laten mooi zien waarom we toch allemaal zon hang naar het verleden hebben; in 1965 was frankrijk nog in balans… (en duitsland al niet meer..)
  Stiekem wordt ik hier wel weer een beetje hoopvol van. Jarenlang ging ik ervan uit dat we terug zouden moeten naar de middeleeuwen om onze planeet in stand te houden. Maar als nu blijkt dat het franse niveau uit 1965v ook voldoet kan ik daar wel mee leven.
  (zie ook “jour de fete” van jacques tati uit 1949 nota bene!)

 2. 2

  Interessant is het nu om te kijken op welke punten we kunnen versoberen om zo weer 100% van onze footprint te consumeren ipv 200%.

 3. 3

  Heh, da’s een goeie voor Steephs voorstel: “Jour de Fête”.
  Duurzaam en genietend.
  We gaan allemaal terug naar Frankrijk 1965.
  [nee, niet jij daar met die caravan…]

  De pdf ligt uitgeprint klaar voor m’n kinderen vanavond.
  Het doet me overigens plezier dat het WWF z’n Europese zetel heeft gezet daar waar het hoort: in het hart van de Brusselse Europawijk.

 4. 4

  Wat ook intrigeert is dat de italiaanse levenstijl relatief milieuvriendelijk is. Dat komt o.a. doordat typische oude italiaanse steden compact gebouwd zijn (minder reistijd) en het land van oudsher energie-efficient is vanwege het ontbreken van subtantiële eigen energiebronnen.

  ..en wie wil er nou niet leven als een Napolitaan?

 5. 5

  Op een italiaans terras: knappe meisjes in zomerjurkjes op de elektrische scooter vliegen voorbij, een goed glas biologische chianti en een verrukkelijk maal van authentieke lokale produkten. Eigenlijk wil iedereen toch gewoon een Italiaan zijn?

 6. 8

  @ carlos: dus eigenlijk is het dan altijd vakantie?
  Ik snap niet dat de groene lobby dit nog niet heeft weten over te brengen.
  Ik had altijd de indruk dat ik sokken in mn sandalen moest gaan dragen en in diksap geweekte tofu moest gaan eten..

 7. 9

  Nee, inderdaad MixMasterMike dat heeft de groene lobby de afgelopen 30 jaar een tikkeltje verkeerd gecommuniceerd. Maar daar ga ik, als professioneel boomknuffelaar, verandering in brengen ;-)

 8. 11

  Klopt dat Italiaans minderverbruik. In de winter wordt daar nauwelijks verwarmd. Trek een trui aan.
  Al springt men er behoorlijk onzorgvuldig om met sluikstorten.

 9. 14

  @11: Wel makkelijk natuurlijk: Trek een trui aan. Bij een minimumtemperatuur van 10 graden is dat toch een stuk comfortabeler dan bij -10. Zo gauw het hier nooit onder de 10 graden meer komt zet ik mijn verwarming ook nooit meer aan (sterker nog die gaat bij mij pas aan als het buiten vriest)!

 10. 18

  Na wat lezen, indrukwekkende file zeg, wel wat kanttekeningen bij de gebruikte methodes voor vastestellen van footprint-analyse. Wel eens in Noorwegen/Finland geweest? boom boom boom en ja hoor nog een boom, heldere lucht, witte energie, mooie mensen overigens,wat wil je nog meer, wie mist nu wat brandhout, the garden of eden maar dan noordelijk.

  Mooi werk, dat wel.

 11. 20

  Interessante pdf, die bewaar ik. Hoewel de footprint uiteindelijk een onzinnig ding is, kijkend naar de top 3 van ‘op te grote voet leven’. Ik wil nu wel een kleurenlaserprinter.

 12. 21

  Larie, de bedenker van de footprint is trouwens een Zwitser (Mathis Wackernagel), een symphatieke man. Hij staat open voor iedere kritiek op zijn analyse, “als je het beter kunt, vertel het ons dan passen we het aan”. Een wetenschappelijke instelling die ik erg aan hem waardeer.

  Het doel is om de FP op gelijk niveau te krijgen als het economische begrip BNP. Ook het berekenen van het BNP is een soort van schatting, maar bijna niemand twijfelt er meer aan, en op grond het BNP van landen worden ingrijpende beslissingen genomen. De FP zou een mooi tegenwicht kunnen bieden aan het BNP om de waarde van ons leefmilieu en natuurlijke hulpbronnen te kwantificeren en hierdoor te erkennen binnen economische theorieën.

 13. 23

  Tsja. Veel hout verbruiken terwijl je weer bijna net zoveel bossen aanplant, geen probleem voor mij. Het rapport zegt alleen: small FP good, big FP bad.
  En na 30 jaar kernenergie nog dit standpunt

 14. 24

  “Each thermal unit of nuclear energy is counted as equal to a unit from fossil energy. This parity was chosen to reflect the possibility of a negative long-term impact from nuclear waste.”

 15. 25

  Carlos, beleidmakers houden al rekening met het milieu via MER e.d. Ook de FP wordt al gebruikt, helaas. In 1995 was een Amsterdams milieuadviesbureau hier al mee bezig in opdracht van VROM.

 16. 27

  /offtopic Wie is er compleet in de wolken met een A3 kleuren inkjetprinter ? Of met zijn A4 kleurenlaser ? Ik druk 30 pp per week af.