Prime time wapenlobby

deskundoloog
Een gevalletje “Wij van WC-eend bevelen WC-eend aan”. Op de spreekbuis van het oude Amerika: Fox News mocht een militair deskundoloog zijn licht laten schijnen op de recente aanval van Somalische piraten op een Amerikaans vrachtschip waarbij de kapitein gekidnapt werd (filmpje + uitleg). Deze piraterij had volgens deskundoloog Thomas McInerney voorkomen kunnen worden door (a) F-22 Raptor gevechtsvliegtuigen, in samenwerking met (b) een RQ-4 Global Hawk onbemand spionagevliegtuigje, ondersteund door (c) in-flight refueling tankers. Allemaal spulletjes waar de firma Northrop Grumman aan meebouwt, deskundoloog McInerney werkt toevallig als adviseur voor deze firma. Tot zover WC-eend, dank u wel voor uw aandacht.

 1. 3

  @1

  De enige reden waarom de man zijn uitspraken deed, allemaal speeltjes die een aanzienlijk kleiner deel van het budget toegewezen hebben gekregen of zijn geschrapt.

  Met dat kekke laservliegtuig had je die piraten ook kunnen vaporiseren. Verder had je dat land natuurlijk ook gewoon kunnen platbombarderen om er vervolgens een staatshoofd te implementeren die een stuk VS/EU/boot-vriendelijker is.

 2. 5

  Ach Johnnie, toen 8 jaar geleden iemand het had over het oude Europa stond jij waarschijnlijk jubelend te dansen rond het vuur. Nu roept iemand het oude Amerika om aan te geven dat er iets veranderd is en kijk: wat een pijn!

  Voel je je tekort gedaan?

  Verder is het verkopen van wapens blijkbaar net zoiets als het verkopen van WC schoonmaakmiddelen. Is de [Arabische] wereld rond de hoorn van Afrika de WC van de wereld?

 3. 6

  State of the art, top of the world, cutting edge militaire technologie… om een paar trippende analfabeten in een vissersboot te vangen.

 4. 7

  De strekking van het verhaal is duidelijk en begrijpelijk, de macht van de defensie-industrie in de VS verwerpelijk en meer van dat soort dingen, maar ik moet toch even wijzen op een foutje, want de F-22 Raptor wordt absoluut niet door Northrop Grumman gebouwd, maar door concurrent Lockheed Martin. Northrop Grumman was zelfs de verliezer van de F-22 in de competitie voor het bouwen van een opvolger voor de F-15 met hun YF 23 Black Widow (esthetisch gezien de mooiere van de twee, maar dat terzijde..) Alhoewel ze en kleine onderaannemer zijn bouwen ze geenszins grote onderdelen voor dit vliegtuig. Hun laatste “echte” operationele wapenfeit was de B-2 bommenwerper.

 5. 9

  “If the pilot’s good, see, I mean if he’s reeeally sharp, he can barrel that baby in so low… oh you oughta see it sometime. It’s a sight. A big plane like a ’52… varrrooom! Its jet exhaust… frying chickens in the barnyard!”

 6. 13

  @12
  Dat hangt van het tijdsgewricht af.

  Elke dertig to veertig jaar brandt het vuur aan de andere kant van de slinger. En die hippies, krakerstuig en kutmocro’s is alweer ‘way behind’ you. En veertig jaar daarvoor was het vreugdevuur bij onze oosterburen.

  Je geest staat wanhopig stil in je eigen tijd.

 7. 14

  Ik verheug me nu al op de gedachte dat wilders en de zijnen zich over twintig jaar collectief moeten verantwoorden, net zoals bolkesteijn dat deed met CPN’ers.