Poznan Potsje

Deze week vergaderen in het Poolse Poznan duizenden ambtenaren over de inhoud van een nieuw klimaatverdrag dat eind 2009 in Kopenhagen moet worden afgerond. Over een week komen ook de staatshoofden en ministers naar Poznan maar de stad was vorige week al dichtgetimmerd door de politie, zo tekende onze correspondent Polen reeds op.

De verwachtingen rondom de klimaattop in Poznan zijn over het algemeen niet hoog. Het pessimisme over de economische toestand in de wereld wordt versterkt door een reële Alliantie van Onwilligen (waaronder Italië, Duitsland en Polen). Regeringen hebben opeens veel minder geld over voor klimaatbeleid. Er schijnt al een Obama-delegatie in Poznan rond te hobbelen maar officieël vertegenwoordigd de lame duck administration van Dubya nog steeds de VS. Ook vanuit Amerika kan dus vooral Onwilligheid worden verwacht. Gastland Polen is opmerkelijk genoeg een gangmaker in deze mondiale Onwilligheid. Hierdoor werkt het echter mee aan het mislukken van de grootste internationale bijeenkomst op haar grondgebied sinds de oprichting van het Warsaw Pact, vanuit nationaal pr-beleid gezien is dat dus best een beetje dom…

Desalniettemin zijn er ook positieve verwachtingen. Zo zal het beschermen van bestaand bos waarschijnlijk woren opgenomen in een volgende klimaatverdrag. Ontbossing zorgt immers voor een vijfde deel van de mondiale CO2-uitstoot, het klimaatinstrument om ontbossing te voorkomen heet REDD. De discussie rondom REDD zal zich voornamelijk toespitsen op de keuze tussen een marktbenadering (verhandelbare credits) en of het instellen van een internationaal fonds, dat belooft een clash van ideologieën te worden. Het Global Canopy Programme een kennisorganisatie waaraan 19 wetenschappelijke instituten zijn verbonden heeft speciaal voor Poznan The Little REDD Book geproduceerd dat heel overzichtelijk alle voorstellen van nationale overheden en ngo’s opsomt en vergelijkt. Lekker overzichtelijk met picto’s, dus ook geschikt voor de visueel ingestelde luie lezers.

De delegatie van Milieudefensie was ontstemd over de reusachtige autoreclame die het conferentieoord versierd. Maar aan de andere kant het betreft hier wel een Audi Q5 en onlangs heeft Audi toegezegd om voor 2012 een CO2-reductie van 20% te realiseren op al haar modellen. Dus toch stiekem een positief gebaar van de autoindustrie? Ondertussen werden Greenpeace medewerkers tijdens een vreedzaam protest mishandeld door Poolse mijnwerkers (video). Het klimaat in Polen is nu al verhit…

Op het Europese blog Euractiv staat een opiniestuk van energie- en klimaatexpert Willy de Backer die eigenlijk hoopt dat Poznan flink mislukt. Hij ziet dat Europa’s eerdere ambitieuze toezeggingen momenteel succesvol worden getorpedeerd door Berlusconi’s “little Italy”, Merkel’s “Germany Inc” die backup krijgen van de Europese auto- en steenkoolindustrie: de Alliantie van Onwilligen. Als Poznan eindigt in een vage diplomatieke compromistekst zou dat alleen maar meer schade aan het milieu toebrengen. De Backer hoopt dan ook op een ontmaskering van Europa’s halfzachte toezeggingen zodat er ruimte komt voor structuerel verandering. “Once the whole world will have seen that the EU (“the King”) is naked, it is time for a regime change” (Euractiv.eu).

Reacties zijn uitgeschakeld