Potjomkindorp Sotsji

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Logo Winterspelen Sochi 2014

Mijn vrouw was vorige week in Sotsji. U weet wel, die badplaats zonder riolering waar je in je eigen poep zwemt. Dat proletenhol waar Natasja’s de hele nacht karaoke zingen aan het kiezelstrand. Die stad waar de service zo slecht is dat je er niet gewend aan raakt. Dat Sotsji dus.

Sotsji heeft in een vlaag van verstandsverbijstering de Olympische Winterspelen gekregen van het IOC. U weet wel, dat bejaardencomité dat zich graag laat fêteren. Dat stelletjes sportbobo’s dat grof geld heeft gevangen in ruil voor een stem. Dat comité waarvan die “judas” lid is.

Sindsdien hebben ze het in Sotsji hoog in de bol gekregen. Prijzen schieten omhoog, managers en bedienden halen hun neus op voor hun klanten. Want Sotsji is een Olympische stad. Lekker puh!

Mijn vrouw kreeg een klein beetje te horen hoe dat smerige proletenhol dat voor elkaar had gekregen. Speciale maatregelen waren getroffen voor de komst van de evaluatiecommissie. Alle inwoners hadden het vriendelijke doch dringende verzoek gekregen de stad te verlaten of toch in elk geval binnen te blijven. Sotsji beschikt immers over de ergste files van Rusland, Moskou uitgezonderd.

Bij aankomst op de gloednieuwe luchthaven was een ander Potjomkindorp gebouwd. Kinderen en studenten waren opgetrommeld als figuranten, om de rol van toerist te spelen. Zo gaven ze de bezoekende IOC-leden de indruk van een functionerende luchthaven. In werkelijkheid wordt de nieuwe terminal ruim een jaar later slechts gebruikt door twee mensen: ene V.V. Poetin en D.A. Medvedev.

Komende zomer zou Sotsji zelfs grotendeels ontoegankelijk worden voor toeristen. De hele stad gaat op de schop. De kosten, voorgehouden aan de evaluatiecommissie, zijn inmiddels al verdubbeld.

Ik stoor me des te meer aan een nationalistisch getinte sms die ik destijds ongevraagd ontving van provider MTS. De tekst luidde:

Sotsji – hoofdstad van de Olympiade van 2014. We feliciteren u met het begin van onze zegetocht!

Tuurlijk, leve Sotsji! Maar ik ga deze zomer liever ergens anders op vakantie.

(Zie ook Remco’s Rusland)

Reacties (8)

#1 bougeluk

veel sportiviteit in 2014 toegewenst

 • Volgende discussie
#2 Wabri

’t is maar goed dat er winterspelen plaatsvinden ipv zomerspelen met zo’n open riool voor de deur. Maar aan de andere kant, bij winterspelen ligt er ijs, en als je daarop schaatst en dan valt heb je meteen stront aan de knikker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Lampie

Och boeie… In 2012 vergaat toch de wereld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 peter

Er is daar geen open riool, en het is een erg mooie stad pessimist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Robert

[email protected]
Hij bedoelt dat er geen pijp is die diep de zee ingaat. Het wordt vlak voor de kust geloosd. Bij aanlandige wind wordt het naar de kust gestuwd.
Dit is ook nog het geval bij veel Europese landen.
De stad is mooi en wordt de komende jaren volledig gerenoveerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

@Robert: Ben je er geweest?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Robert

2x zelfs Joost. Ben er zelfs met de auto doorgereden van Leningrad naar Yerevan in 1987. Verder in 1992. Een lange tijd terug al, maar ik ben geen open riool tegengekomen. Ik heb er geslapen, gegeten en gedronken. Het was ook het vakantieoord van de Oost Duitsers. En die gingen zeker niet naar een stad met een open riool. Het kan in de latere jaren misschien ingestort zijn (de riolen), maar ik heb er nooit iets over gehoord en/of gelezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Robert

Schuin voor ons op een druk kruispunt is het afgelopen jaar een tunnel aangelegd. De riolering en alle pijpleidingen moesten verlegd worden. Alles wat opgegraven werd was kapot, verroest, met gaten enz. Je wil niet weten hoe het eruit zag. Sowjet produktie en kwaliteit. Remco gaf ook aan dat Sochi totaal op de schop lag. Dezelfde kwaliteit als hier, het kan niet anders. Alles verrot.

 • Vorige discussie