Post-atheïst | Fappy the Anti-Masturbation Dolphin

COLUMN - Wat mensen tussen de lakens doen, mogen ze zelf uitmaken. Sommigen experimenteren en anderen zijn wat behoudender, maar geen van allen wil dat Vadertje Staat in de slaapkamers meekijkt.

Dat is anders in de Verenigde Staten, waar christelijk rechts regelmatig campagne voert om de seksualiteit te reguleren. Alleen binnen het huwelijk, alleen man en vrouw, en het liefst alleen gericht op voortplanting. Dat leidt eigenlijk elk jaar weer tot de gênante vertoning dat deze dominee moet toegeven een prostituee te hebben bezocht of dat die homohatende senator moet erkennen zelf gay te zijn. Er zijn zoveel absurde berichten geweest, dat ik inmiddels alles geloof uit het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Bericht nummer één: de Amerikaanse filmmaker Michael Moore werkt aan een documentaire over een christelijke organisatie die kinderen wil wijzen op de gevaren van masturbatie en daartoe “Fappy the Anti-Masturbation Dolphin” in het leven heeft geroepen. Facebookpagina hier. Motto: “Masturbation is a gateway drug to rape”. Uiteraard liep het project verkeerd: de acteur die zich als dolfijn verkleedde, zou zijn betrapt toen hij de hand aan zichzelf sloeg.

Verschillende serieuze nieuwssites namen het over, waardoor het even duurde eer ik in de gaten had dat het satire was. Het muntje viel bij mij pas toen ik las dat de antimasturbatiedolfijn zou zijn gesponsord door Monsanto.

Bericht nummer twee: Justin Lookadoo is gearresteerd wegens openbare dronkenschap. De man lichtte schoolkinderen voor over relaties en hield de jongens voor dat ze van nature stoer zijn, dat de tweede feministische golf hen in mietjes heeft veranderd en dat ze zich weer als echte kerels moesten gaan gedragen. Meisjes adviseerde hij passief af te wachten.

Let him lead. God made guys as leaders. Men of God are wild, not domesticated. Dateable guys aren’t tamed.

Ik keek ook op van het volgende:

Every little girl wants to know that she’s beautiful, and a woman can’t convince her of that. It takes a male figure to convince her of that.

Een andere juweeltje van Lookadoo’s wijsheid is dat je van seks altijd zwanger wordt. Je zou willen dat het satire was, maar helaas is het dat niet.

Het pleit voor de Amerikanen dat er al voordat Lookadoo in kennelijke staat werd aangehouden, kritiek op hem was, niet alleen op seculiere websites maar ook in christelijke media. Het loont om op Amazon de customer reviews van zijn boek te lezen, die bewijzen dat niet alle gezond verstand zoek is. De man schijnt echter ook op honderden scholen te hebben gesproken voor zo’n miljoen kinderen.

De waarheid is dat ik al vóór Fappy niet meer in staat was te onderscheiden of een bericht echt is of satire als daarin de woorden “seks”, “Amerika” en “christelijk” worden gecombineerd. Ik weet niet of dat grappig is.

 1. 1

  Om een MILJOEN kinderen verspreid over klassen van 30 leerlingen 10 minuten toe te spreken moet je een half jaar onafgebroken aan het woord zijn. Lijkt me stug. In een lessentabel van 1640 klokuur kun je theoretisch in 33 schooljaren een miljoen kinderen bereiken, door elke 10 minuten 30 nieuwe kinderen voor je neus te hebben. Tijd voor Telly de ongecijferdheidstonijn.

 2. 8

  @7: Voor mannen met lamme handen gaan die zuigvisjes als warme broodjes! Wellicht ook iets voor die arme gehandicapten van Henk.

 3. 9

  @2:

  Christian Science Monitor telt in dit verband niet, vrees ik. Die wordt niet gelezen door de conservatieven en evangelicalen.

  Inderdaad. Degelijk blad en prima website, niet echt veel christelijks aan. Aanrader als je nieuws uit de VS wil volgen. De naam heeft vooral historische redenen als ik het wel heb.

 4. 11

  De Christian Science Monitor komt voort uit de Christian Science beweging, een beweging die meer new age-achtig is dan orthodox christelijk, maar staat er zover ik weet inmiddels los van.

 5. 12

  @9 & #10 (& #0) Christian Science is niet christelijk*, maar is een eigen kerk/beweging die wel eens als sekte is beschouwd. Ik ken ze van deze aflevering van Family Guy, waarin leden van de kerk hun kind niet laten behandelen voor kanker omdat ze niet geloven in de medische wetenschap, maar, inderdaad, in Christian Science … oftewel bidden. (Een praktijk die overigens – in elk geval voor een deel van de leden – klopt met de, euh … praktijk.)

  De krant schijnt niettemin inderdaad oprechte journalistieke ambities te hebben en stelt zich niet ten doel hun doctrine te verspreiden o.i.d, hoewel deze dus wel wordt uitgegeven door die kerk. (Er staat geloof ik altijd exact één religieus artikel per editie in.)
  _____
  * ze noemen zichzelf wel christelijk, maar ze geloven bijvoorbeeld niet in de Drie-eenheid, waardoor ze niet alleen door andere christenen niet als ‘echte’ christenen worden beschouwd, maar, ik geloof, zelfs door de meeste woordenboeken niet

 6. 13

  @11: De Monitor staat niet los van Christian Science. Ze zijn statutair nog steeds verplicht over religie te schrijven en doen dat ook. Maar het is, zoals Christian Jongeneel zegt, zoiets als Trouw.

 7. 16

  @0: Mooi artikel. Er was een dingetje waaruit je overigens had kunnen afleiden dat Fappy satirisch bedoeld moest zijn. ‘To fap’ is internetjargon voor aftrekken. Dus die naam zou een serieuze religieuze organisatie niet gekozen hebben.