Poolse perikelen: de tocht begint

1e aflevering in de serie “Polska Revisited”
Dagelijks een kilometerslange trein van vrachtauto’s en een dubbele stroom van personenauto’s voor de grens, die stroperig voortbewoog. Een overdaad aan aanhangers beladen met occasion cars, op reis naar hun tweede leven in Polen of de Oekraïne. Tot en met 21 december 2007 gingen we zo stapvoets grenswaarts op de belangrijkste verkeersader tussen BRD en Polen: de A12/E30. EU-lid Polen had een jaartje uitstel gekregen voor het daadwerkelijk openstellen van de grenzen en dus was het pas kort voor Kerstmis 2007, dat de zwaar bewapende douaniers uit het grensbeeld verdwenen.

Enkele tientallen kilometers onder grensplaats Frankfurt am Oder bevindt zich de belangrijkste verkeersader die voormalig Oost Duitsland verbindt met Polen. Feitelijk de enige gangbare oost-west verbinding waarover al het transport tot en met bestemming Moskou zich vice versa beweegt. In de BRD is het tot en met de grens geen probleem: de E30, een mooie snelweg, voor zolang het duurt…

Op de landkaarten wordt de suggestie gewekt dat deze highway ook aan de Poolse kant wordt voortgezet, want het blijft E30 heten. Helaas, na enige kilometers verengt de snelweg zich tot een tamelijk smal bemeten provinciale weg. En dat voor een afstand van zo’n 120 trage kilometers, waarbij vele dorpen worden doorsneden.

Gemiddeld staat iedere 5 km een prostituee langs de weg te wachten op klandizie, is er op dezelfde afstand een tankstation en biedt iedere 5 km eveneens de gelegenheid tot het bezoeken van een sexclub. De Route 66 is er niets bij. Pas na deze verzoeking komt een snelweg in zicht (met tol) die aansluiting biedt op het interne hoofdwegennet.

Terwijl miljoenen Polen inmiddels hun heil hebben gezocht in Duitsland, Nederland, Engeland en Ierland, maak ik de omgekeerde beweging. Poznan als tweede huis en een forensenbestaan op EU-niveau, want laat de helft van mijn familie ook nog eens rond Dresden wonen…Veroordeeld dus tot lange tochten en in al die verloren uren spelen vele gedachten door mijn hoofd.

Waar zijn die miljarden aan EU-gelden tot nu toe aan besteed? Waarom moet het collectieve internationale transport nog altijd worden geleid over een plattelandsverbinding? Hoe is het mogelijk dat dit land het aandurft het EK 2012 (samen met Oekraine) te organiseren? Hoe is het mogelijk dat alle Europese milieuregels hier nul en generlei waarde hebben? Waarom is de anti EU-stemming hier zo apert? Is Polen wel EU of spelen er nog teveel nationalistische sentimenten?

We gaan het onderzoeken tot op het bot, in deze serie verslagen over Polska Revisited. We gaan deze jonge en verwarde democratie even fileren, want voorlopig is dit land nog een van de slechtste jongetjes in de EU-klas. Wordt vervolgd.

 1. 1

  Eens kijken of dit stukje een kluifje voor richard bevat. Aha. En Weer een. En nog een.

  richard hier boy, en kom eens aan de riem. Je ziet er niet uit beest, we gaan je eens even poedelen. Jaaa, blaf het eerst maar eens uit.

 2. 3

  He leuk ! Reminiscing over de E30. Fijne weg, alleen ging ik er altijd bij Berlijn af – nooit Polen gezien, al vermoedde ik altijd wel dat diezelfde E30 aan de andere kant van de grens niet veel voor zou stellen. Heeft overigens wel een gek stukje in het midden, ergens voor Hannover moet je opeens een kilometer of tien door een nietszeggend dorp (veel autodealers!) rijden. Even opzoeken… Ah ! ‘Bad Oeynhausen’. Als ik ooit nog president van de wereld word, dan veeg ik dat dorpje van de kaart, reken maar van yes. En vooral dat laatste stukje (Potsdam) is erg mooi. Bos en heuvels en zo. Met tweehonderd kilometer per uur. Good times.

 3. 5

  Ben zeer benieuwd wat voor uitkomst er komt.

  Ik kan mij vinden in enkele kleine dingen, maar de rest vind ik nogal stigmatiserend.

  Polen is een prachtig land met vele gastvrije mensen, iets wat je van het natte Nederland zeker niet kunt zeggen.

  Vandaag zelfs nog een mail gehad van iemand welke Polen jaarlijks vele malen bezoekt en deze wist te vertellen dat de wegen zo opgeknapt zijn en dat het steeds beter gaat. Dit hetzelfde voor de huizen.

  En ja ik ben een Polenkenner.

 4. 9

  @QteQt

  Klopt, er wordt hard gewerkt.

  Niet alleen de A2 maar ng veel meer, als je de kaart bekijkt van onderhoud aan wegen zie je meer wegwerkzaamheden bordjes dan de weg zelf.lol

 5. 10

  Tip voor TomTom-bezitters in West en Oost NL: mijd de route A30 via Osnabrück

  Pak in NL de A37 onder Emmen door, reis via Cloppenburg, richting Bremen om vervolgens per A7 achter Hannover pas op de A2 de reis te vervolgen richting Berlijn…..scheelt enorm veel file en spitsgedoe, is mijn ervaring

 6. 12

  Polen is een zwartgallig land met prachtige natuur en een gastvrije bevolking met een corrupt apparaat op de rug
  , en ik is ook een Polen ekspert.
  We zijn hier een internationaal knooppunt op het gebied van logistiek en transport ( ja sorry hoor maar zo is het nou eenmaal )
  nederlandse transporteurs nederlandse vrachwagens , poolse vestigingen.
  neo polonisatie uitzendburo Nederland

  ein zielgangers noemen we ze.geld. en voor de rest niks. puur geld.
  Handig in gebruik een f.t.e voor de prijs van twee

  het was een drama het is een drama en het blijft een drama.
  Zo grapppig ook dat wij nederlanders hun roetfilters betalen op de kolencentrales omdat dat nou eenmaal meer opschiet.

  dankzij de R.K kerk heeft Polen zich los weten te weken van de geborgenheid der russische eenheid/vriendschap en gekozen voor westerse decadentie.
  te gehaast bijna té katholiek;
  voor het zingen de kerk uit want de russen lopen binnen op dit moment.
  solidarnosck?
  Kijk naar de werf, dicht. het platteland is leeg de vrouwen prostitueren zich en de kerels staan hier op de steigers.
  De jeugd? haha , die wenst een goede opleiding en verkast acuut.
  EU mentaliteit hou je eigen broek op politiek trekt een polak niet, want dat heeft hij nog nooit eerder gemoeten.
  zelfstandig ondernemen/concurrentie is iets wat daar nooit heeft bestaan.
  net als de DDR , de wessies pompen er nu al 20 jaar zo’n 20 mijard euro in. dat duurt dus wel ff..
  Ik hoop dat uw kleinkinderen dat nog mogen meemaken.
  Ben geen Europeaan maar zou liever investeren in Turkije als in Polen.

 7. 13

  Ja, Polen, daar zo aan de rand.
  Gretig zal ik lezen, hongerig naar kennis over dit stukje Europa, dat ik zo slecht ken.
  Laat maar komen !

 8. 14

  Schitterend land, Polen, maar die wegen zijn inderdaad erbarmelijk. En dan gaat het nog niet eens over de spoorvorming (stuur kan je loslaten, zo diep soms) en de Poolse politie die in een dorpje staat te flitsen, zodat je ineens hard op de rem moet en met maar 60 (de maximumsnelheid in de bebouwde kom) door kan rijden, knipperend met je ogen vanwege de signalerende tegenliggers…

 9. 15

  Overdrijven is nog steeds een kunst :-)

  Hopelijk kijken jullie verder dan 10 km voorbij de grensovergang. Er wordt enorm aan de wegen gewerkt en het geld vanuit de EU wordt wel terdege daarvoor gebruikt.

  In 2012 is de doorgaande route bijna geheel klaar, en vergeet niet hoelang men in Nederland kwettert over een vluchtstrook!

  In Polen moeten alles vanaf de grond opnieuw aangelegd worden, incl. de ondergrond daarvoor. Neem daarbij de onteigeningsprocedures en voila! het gaat sneller dan in Nederland.

  Oogjes goed open houden!!

 10. 16

  Jan | 9 October 2008 | 07:58
  Overdrijven is nog steeds een kunst :-)

  Hopelijk kijken jullie verder dan 10 km voorbij de grensovergang. Er wordt enorm aan de wegen gewerkt en het geld vanuit de EU wordt wel terdege daarvoor gebruikt.

  In 2012 is de doorgaande route bijna geheel klaar, en vergeet niet hoelang men in Nederland kwettert over een vluchtstrook!

  In Polen moeten alles vanaf de grond opnieuw aangelegd worden, incl. de ondergrond daarvoor. Neem daarbij de onteigeningsprocedures en voila! het gaat sneller dan in Nederland.

  Oogjes goed open houden!!

 11. 17

  Ik heb die ‘snelweg’ wel eens op de fiets gedaan. Wat een ellende. Na Poznan had ik het helemaal gehad en zijn we naar de echte landweggetjes gegaan tot aan Warzawa.

 12. 19

  Waarom alles zo zwart hema?, hoewel ik er de humor wel van inzie…

  Maar wil je dan dat Polen tussen een Europa en Rusland blijft steken? Een speelbal met alle gevolgen van dien? In abject poverty allemaal aan de strohrum hooguit een onduidelijk prutje knolraap, schorseneren en prei? Of een Roemenië (Georgië, Moldavië, Oekraïne maar even terzijde gelaten)? Op termijn gedonder en dan met schuin oog verwachtingsvol naar de Amerikaanse bommenwerpers…en wij sturen vervolgens Dutchbat VIII ?

 13. 20

  Neem Spanje. Eind jaren zeventig daar wel eens búiten de toeristenpaden rondgewandeld? Gezien hoe de wegen er toen bij lagen? Of in zo’n spookdorpje als ware je in de middeleeuwen? Met enkeld tandeloze mannetjes en zwerfhonden? Een gesprekje aangeknoopt met een uit dat dorpje afkomstig signoritaatje voor een habbekrats achter de balie of tijdens het verschonen van het laken? De Guardia civil nog ouderwets in Franco- mode een vermeende tasjesdief afrossen in een steegje en dan zien we op het bureau wel verder?

  En zie nu…22 jaar in de EU…b.v. wel eens (qua wegen, overallview) naar de Vuelta gekeken?

  Zwart- of wit…voorlopig plukken de Polen onze groenten, repareren elektra en verrichten hand- en spandiensten in de bouw omdat we daar zelf te beroerd voor zijn. Ja, ’s avonds zuipend wat rondbanjerend melancholieke liederen lallend in de caravan of met zijn 8-en bij een huisjesmelker, en de brave vinex bewonert dan misprijzend loeren tussen de spleet van de gordijnen…maar velen beginnen een eigen bedrijfje en sturen het geld naar huis, kortom, er is reeds ondernemerschap en druk verkeer vice-versa gaande, met horten en stoten maar toch…

  Gaat net als integratie niet van de een op de andere dag.

 14. 21

  Neemt niet weg dat in bianconero, let wel: met in het achterhoofd zijn verloren spaarcenten Icesave!, zich een ware razende Jack Kerouac kan ontwikkelen, bedoel, in “iedere 5 km een prostituee langs de weg”?!…zit op zich nog véél meer muziek in. Uitdiepen, ontwikkelen et voila de contouren van een hedendaags contemplatief chroniqueur waar Geert Mak op termijn spontaan van de Köprü İstanbul zou afspringen.

  Jazeker.

 15. 22

  Het enige waar je tegenaan kunt lopen is dat ze in polen, getraumatiseerd door 50 jaar centraal gezag vanuit moskou, geen zin hebben om dat te vervangen door ‘centraal gezag vanuit brussel’, hoe mooi en semi-democratisch dat ook is geregeld.

 16. 23

  @Hemaworstje.

  Ik denk dat je met het verkeerde been uit bed bent gestopt, kan me er totaal niet in vinden. Of zou dat komen dat mijn glas altijd halfvol is? :)

  Polen heeft alles vanaf Nul moeten opbouwen, in een termijn dat wij in Nederland nog niet eens een plan voor een nieuwe brug in uitvoering krijgen.

  Maar ik wacht het onderzoek wel af, immers het is de beleving van de onderzoeker welke het verhaal maakt. Wil natuurlijk nooit zeggen dat het de echte waarheid is.

  Alleen al het feit van om de 5 kilometer een prostituee langs de weg staat. Heb veel wegen in Polen bereden, maar soms stonden ze dichter bij elkaar, maar vaker was er niet een te vinden.

  Zie hier dus een andere beleving.

 17. 25

  *23 nou stapt hema fundamenteel met het verkeerde been uut de bedstee, ben daar ook niet blij mee maar d’r is ook niks mis mee.

  Stoor me net als u aan mijn comments , dat went wel hoor.
  geef gerust tegengas want het is hier me té braaf allemaal,zal wel aan mijn milieu ( kuch , kuch) liggen.

  Bij mij is glas niet half vol of half leeg.
  Als je dat hebt is het glas verkeerd ontworpen voor de inhoud.
  Designfout door de engineer=afkeur. zal wel geproduceerd zijn in.. juist.

  Ben inkoper geweest in mijn vorige leven en heb heel wat werk uitbesteed aan Polen.
  Polen zie ik hier nu nog iedere dag en maken deel uit van de twentse samenleving lang voordat het een item werd in de kranten.
  Het ligt hier 900 km vandaan dus dat scheelt een stukje met het westen.
  Half Berlijn is herbouwd door polakken, reizen via nederland.
  Als ik respect hebt voor arbeisethiek is het die jongens en meiden wel. ik ken vrouwen die hier pokkelen als stucadoor , waar hier een werkloze barkeeper een rechtzaak tegen aan zou spannen omdat het hem niet past.

  Het land echter was en ( is deels nog ) een smerig corrupt land met leuke mensen in gouden tijden.
  Vakmanschap is aanwezig, de techniek infrastructuur etc is hopenloos verouderd.
  Recyclen dan maar? tegen welke kosten?, aansluiting bij de Europese Unie is niet een economische beslissing maar een politieke.

  Ik zie nog steeds geen pool die vrijwillig van plan is retour te gaan.
  Waarom zou hij ook nu hij europaan is .

  Portugal en spanje waren anders in de 80 jaren toen we ze erbij haalden,we hadden een volle knip met alleen rijke members, de verhoudingen liggen nu we even wat anders.
  De grenzen zijn bereikt , vanaf nu is iedere toevoeging van Europa een verarming van de originele leden. Risky banking i’d say.

 18. 26

  Je geeft wel héél snel die Polen op hema, alsof je geleidelijk een infra- structuur niet zou kunnen verbeteren of corruptie niet zou kunnen bestrijden. Als dat álles is. En wie weet druk jij de keurmeester van de APK ook wel eens een knaak in zijn hand als je met een rammelend stuk blik komt aanpruttelen…?
  Met de streek van de pen een fikse reprimande vanuit de EU en boetes. Maar zolang je daar (Brussel) nog geen deugdelijk bestuur hebt laat staan een verdrag/ grondwet..??

  En schei op hou astenblieft uit, we zijn hier zo ontiegelijk rijk, beyond imagination…als je een beetje bijdehand bent kan je zelfs met een uitkerinkje elke dag met een fles driedubbele graanjenever binnen handbereik gevulde hertereet met pastinaken en sambal bij eten, als je tenminste van sambal houdt, en het er sowieso bij moet, sambal en pastinaken (ik gooi namelijk overal sambal bij weet ook niet wat dat is)…maar ik bedoel: moeten we dan weer zo rijk worden als in de jaren 90, dat iedereen aandeeltjes world online kan kopen? Genoeg is meer als genoeg.

  En realiseer me terdege, en misschien geven de Russen of Chinezen het juiste zetje: als het merendeel van de democratisch bewogen burgers getooid BLIJFT met een negatieve grondhouding, komt er van een of andere Unie sowieso geen reet terecht (“Democratisch bewogen burgers”? en stond de rood/wit gestippelde boomklever ook niet op die rode lijst van uitgestorven diersoorten?) Niet aan beginnen dan. Maar dan meteen ook grenzen en die gulden terug, vrij nutteloos als je zoals dezer dagen als ECB niet eerder kan ingrijpen…en voor hetzelfde geld haalt de camorra het huisvuil helemáál nergens meer op, niet alleen in Napels…

  Maar ik blijf JA zeggen, desnoods als enige.

 19. 27

  Hemaworstje vacuum verpakt? Haal de verpakking eens weg en je ziet een ander Polen!

  Uw opinie is deels gebasseerd op vooroordelen wat zich laat lezen in b.v. een zin als – een smerig (deels nog)corrupt land – !!

  Voorwaar zo’n zin? Een negatieve ervaring?
  Zeker, vele dingen zijn verouderd maar in de economische gebieden van Polen werkt men met hoog opgeleid personeel en de nieuwste machines.

  Een land wat totaal leeg geplunderd is en van elk structuur is ondaan mag best trots zijn op hetgeen tot op vandaag tot stand heeft gebracht, inderdaad met EU-gelden, maar wordt wel gebruikt waarvoor het bestemd is. Deed Nederland in het verleden anders ook niet altijd, om uw geheugen op te frissen.

  U maakt net als zovele andere de vergissing door de omvang van Polen, velen malen groter dan Nederland, niet in uw opinie mee te wegen.

  De problemen waren van een enorme omvang en toch is de schoolopleiding in Polen beter dan in Nederland. Kan Nederland niet aan tippen.

  U overdrijft nogal en geeft blijk van een kokervisie aangaande Polen. U bent wel in Polen geweest, maar dat kan een blinde ook zeggen!!

  Mensen in Polen hebben een hard leven waarvoor u meer respect voor zou moeten hebben dan u nu laat lezen.

  Men moet niet eerst in zijn zakken kijken eer men een opinie spuit. Nederland heeft naast eeuwenoude vriendschapsbanden ook veel aan Polen te danken.

  Kent u die verhalen in de Duitse media over de Polen en hun auto’s? Wel hun oude outo’s verkopen aan de Polen en dan klagen over die vervuilende auto’s op de autobahn!!

  Zo laat uw verhaal zich ook lezen.

 20. 28

  @Hemaworstje 25

  Je omschrijving van een half glas geeft keurig aan wat ik reeds vermoedde, No comment.

  Ja veel werk uitbesteed aan Polen zeker omdat het zo lekker goedkoop was zeker? Ook niet mij ding, als ik werk uitbesteed aan Polen betaal ik hen hetzelfde als wanneer ik aan een Nederlander zou uitbesteden. Dan ben je immers correct bezig.

  Het land echter was en ( is deels nog ) een smerig corrupt land met leuke mensen in gouden tijden.

  Ik raad u aan eens een briefje van 100 zloty in uw rijbewijs te leggen als u in Polen wordt aangehouden, dat kostte een goede kennis van mij twee weken cel wegens omkoping.
  Ik heb respect voor de Polen, welke het gehele bestuur van de Voetbalbond opzij zette en daarmee uitsluiting van het WK en Euro2012 riskeerde en dit alleen om de corruptie in het voetbal te bestrijden.
  Heb ik nog niet een westers EU land zien doen.

  Toen de Russen Polen verlieten, was er in het hele land geen zak cement te koop, evenmin spijker en schroeven, alles werd in legertrucs afgevoerd richting Rusland omdat men daar voor de soldaten huizen moest bouwen, tenminste dat was de smoes.
  Ik ben destijds naar Cottbus Duitsland gereden om daar te kopen wat een vriend van mij nodig had, immers die wilde ook geen jaren wachten voor zijn huis klaar was. Daarnaast had ik daar het geld voor en velen Polen niet.
  Heeft maanden en maanden geduurd voor er weer kleine voorraden in de bouwmaterialenwinkels lagen.

  Ik denk dan ook dat u niet recentelijk in Polen bent geweest, inderdaad in 1990 kon je in steden en dorpen precies die Polen eruit halen welke reeds in het westen werkte, hadden prachtige huizen op even mooie stukken grond, bij de rest moest je niet tegen het huis leunen, want anders viel de stuclaag er van ouderdom af. Waarom? Geen geld, werkeloos en geen kans op een beter leven, zo werd men ook corrupt, corruptie is een overblijfsel uit de communistische tijd, toen men wel moest om een arts te kunnen raadplegen. Om hen dat nu te verwijten vind ik eerlijk gezegd een flink eind te kort door de bocht.

  U ziet ook geen Polen vrijwillig vertrekken? Zou dat komen omdat u er niet al teveel kent? Ik heb er al vele terug zien gaan welke nu in Polen aan de slag zijn, nadat men hier een startkapitaal had gemaakt.

  Uw opmerking over de technische infrastructuur laat ik maar buiten beschouwing, geeft namelijk niet de werkelijkheid weer.

  Verder snap ik u wel. U bent tegen elke uitbreiding geweest met landen welke lang onder het Sovjetblok gebukt zijn gegaan, welke vernederd, uitgebuit en berooft zijn. Daarom gaat het in Polen niet zo snel als u zou willen, maar altijd nog sneller dan wij in dit natte kikkerland gewend zijn.

  Mensen in Polen hebben een leven welke u zeker niet zou wensen, als u bij twee bazen moet werken om uw gezin te voeden zult u wel anders piepen, mannen en vrouwen welke elke dag, ook op zondag 13 uur in de weer zijn voor hun werkgever. Tja dat maakt het leven niet gemakkelijk, werkt u ook 13 uur elke dag dus 7 dagen per week?

  Verder nog dit. Wanneer ik zo over een land dacht, zou ik het niet eens willen bezoeken. Maar ondanks hun harde leven, zijn de Polen gastvrijer en vriendelijker dan de gemiddelde Europeaan in de rest van Europa. Denk daar maar eens aan als u, uw benen bij een Pool onder te tafel steekt.

  Ik wens u verder veel succes

 21. 29

  *26 . ik leef van een uwv uitkering en heb 10,95 per dag te besteden aan voeding drank kleding en huishouden. oh ik heb ook nog twee kids over de vloer ieder weekend tussendoor.
  Die hert knal ik dus zelf af.alcohol drink ik niet.zwart werken kan en mag ik niet. Wou je ruilen?
  Ik denk dat je theorie over de rijkdom der uitkering ook uit 1990 stamt.

  *28,tuurlijk betaal je voor een pools product hetzelfde als dat je het hier zou laten produceren.
  Moet je vooral doen, verkoop je de senseo tegen ethisch correct? poolse prijzen ,dan maak ik ze in China, kijken wie er bij de Blokker op de schappen staat en wie failliet is na drie maand en de poolse fabriek dus dicht kan.

  De bedrijven die inderdaad high tech in huis hebben zijn gestoeld op westers manegement en directie.

  -U ziet ook geen Polen vrijwillig vertrekken? Zou dat komen omdat u er niet al teveel kent? Ik heb er al vele terug zien gaan welke nu in Polen aan de slag zijn, nadat men hier een startkapitaal had gemaakt.

  ik ken er vele , kom er nog wel eens en kijk de statistieken maar na.
  polen zijn arm en werken 13 uur 7 dagen per week, so what?
  ik heb 22 jaar 70 uur gedraaid, telt dat ook aangezien mijn arbeidsproductiviteit drie keer zo hoog is als den poolse arbeider?
  Verplicht mij dat volmondig ja te zeggen tegen een uitbreiding van het Europa Hotel?
  Is mij dat als burger gevraagd of opgedrongen.

  Als u roemeen was praat U de roemenen goed, dan de hongaren , dan de tjechen dan de turken, ach waarom niet gelijk amerika erbij dan in de club ,die zijn nu ook arm..

 22. 31

  geld zat larie , totdat je gaat scheiden.
  als je daarna 5 jaar leeft van een minumum,
  is de spaarpot leeg.
  Maar als je een job hebt , kom maar op ! schaam me al rot genoeg.
  Men acht mij als certified nutcase nog niet eens geschikt als krantenbezorger ( te riskant, ik verdwaal ),
  scheld mensen compleet verrot en wordt agressief als men mij autoritair benadert dus dat zal een hele uitdaging worden.

 23. 32

  Met alle respect voor uw privé situatie, die ik niemand gun komt voor mij uw opinie over Polen voort uit bitterheid en werkt belemmerend bij objectieve beoordeling.

  Zelf denk ik dat 22 jr. 70 uur draaien een ongezonde bezigheid is dat elk lichaam op den duur sloopt, een keuze die u zelf maakte!

  Uw feiten kennis over Polen behoeft echt aanvulling! Polen werken geen 13 uur per dag en zeker niet 7 dgn. p.w.. Indien dit zo zou zijn dan lag half Polen aan de infuus.

  Polen keren al eeuwenlang in merendeel terug naar Polen, dit is niet alleen geschiedenis maar ook de werkelijkheid.

  Uw mening zou een meer afgewogen geheel moeten zijn, met voor en nadelen, door alleen het laatste te benoemen boet uw opinie over Polen sterk in.

  Feitelijk is 95% van de reacties in de media aantoonbaar gebasseerd op kul en geeft een groot gebrek aan feitenkennis weer. Feit is dat mensen zich tegoed voelen voor het werk waar andere EU-burgers zich niet te min voor voelen.

  Uw kritiek zou zich dan ook moeten richten op het waarom daarvan en niet gaan stigmatiseren t.a.v. welke bevolkingsgroep dan ook. Mensen in Nederland verkeren in een luxe positie t.a.v. vele andere landen waar geen of slechts beperkt een uitkering verkregen kan worden.

  Begrijp dat uw leefsituatie zich niet leent voor een vrolijk boek, maar de andere kant is ook dat ieder persoon zelf verantwoordelijk is voor zijn situatie. Uitzonderingen daar gelaten.

  *eiken zit in de genen van een gemiddelde Nederlander, dit is helaas weer goed te zien aan de jammer verhalen van Nederlanders die geld bij een IJslandse bank hebben ondergebracht. Vragen zich niets af, lezen zeker geen kranten of naar een TV-Journaal, en hop voor een paar centen geld over de grens.

  Ondanks de mooie verhalen van de regering gaat u daar straks voor betalen, want het garantiestelsel is geen gratis hobbyclub en als de regering bijspringt dan schrijven ze een Staatslening uit waarover rente betaald moet worden. Uiteindelijk komt een deel ten laste van de staatskist.

  Polen werken nog voor hun geld, die werken niet voor domme mensen gedreven door hebzucht. Misschien iets om daar u aandacht heen te verleggen want van Polen heeft u duidelijk geen kennis van zaken.

 24. 33

  Jan je lult als een fokking hippie in een didgeridoo.. mijn mening is niet gebaseerd op persoonlijk omstandigheden maar ervaring. Heb geen wrok tegen poolse arbeiders hier. ze zijn van harte Welkom.
  ik zie iedere dag Polen en ze leven bij me op de boerderij.

  Wakker worden dus druif.
  Dat ik me kapot heb gewerkt heeft niets met het aantal uren te maken maar met stress.
  niet mijn eigen keuze geweest, maar wel een van de redenen dát we hier in een luxere positie bevinden dan een gemiddelde Polak.

  Den blafkut mag dus blij zijn met zijn verblijfsvergunning en dát hij hier mag werken en dient niet te klagen anders schop ik hem terug naar zijn vaderland kan hij daar gaan kolenschoppen om zijn vaderland op bouwen met waardeloze zlotys.
  Dat lukt hem niet loopt 30 jaar achter de feiten aan en de pool weet dat als hj niet acuut in europa’s rectum kruip hij een giga probleem in de economische toekomst heeft.

  Meneer of mevrouw mag de plee komen schoonmaken of metselwerk doen omdat wij nederlanders in hetzelfde aantal uren op kantoor met gemak die rekening kunnen betalen..
  That’s life get used to it.
  De pool is dat gewend anders trek ik hem van de steiger en mag je vanavond zelf even met hem tiepen.

  Waarom ben je persoonlijk/emotioneel betrokken met Polen de hier vies werk moeten doen terwijl er bevolkingsgroepen zijn die nóg ranziger werk doen.

  dat de polakken 7 13 uur draaien was niet mijn quote, leer lezen.

  Delen met andere landen om zo te komen tot een algemene armoede grens? Ben geen hippie. laat ze het maar mooi bekijken.

  een Pool werkt niet voor domme mensen met hebzucht ? ,dus ik heb geen kennis van zaken ?,

  Mafketel,ik ben hoofdinkoper geweest en heb mijoenen omzet per jaar met poolse ondernemeningen gedaan.
  leer mij de Pool kennen.

 25. 34

  Verzuurd Hemaworstje!

  Ik heb naar het schijnt een gevoelige snaar geraakt, dat zou men kunnen concluderen uit de bewoordingen die u gebruikt.

  Elke huisvrouw is hoofdinkoper, denk daar maar eens rustig over na!

  Hoeveel betalen de Polen bij u voor (illegaal) onderdak?

  U kent de Polen niet, u zwets maar een eind in de rondte met uw minderwaardigheidsgevoel t.a.v. anderen. Het superieur zijn gevoel heeft u de das om gedaan. U bent een gezellig mens.

 26. 35

  @ Hemaworstje 33

  Uw manier van antwoorden nodigt niet direct uit tot een nieuwe reactie.

  Maar wij weten waar we over spreken. Poster Jan woont in Polen en weet waar hij over spreekt.

  Ik zelf woon nog niet in Polen maar kom er al sinds 1989 en niet voor vakanties, meer laat ik daar niet over los. Klik maar eens op onze namen en u zult zien dat we dagelijks met Polen bezig zijn en niet om er zelf beter van te worden.

  Polen werken hard en ik ken er wel degelijk in tegenstelling tot Jan, welke 13/7 werken, dat ze daarna met 50 jaar versleten zijn is het risico wat ze zelf vaak willen lopen. Ik spreek dan vooral over de Polen welke in het westen werken.

  Immers Polen willen graag uren maken en dat om twee redenen.

  1. omdat ze zoveel mogelijk geld willen verdienen en dat in een korte tijd.
  2. Omdat ze zwaar misbruikt worden en wel veel uren moeten maken om aan hun wens tegemoet te kunnen komen.

  U schrijft, u Was hoofd inkoper, wanneer was u voor het laatst in Polen??

 27. 36

  @Jan
  blijkbaar ben jij vandaag psychologie gaan studeren om zulke conclusies te trekken.
  ik ben een rechtschapen mens , doe niet aan illegalen
  de boerderij staat op duits grondgebied , andere regels my dear.

  ik zeg dat als je een huis zou kopen wat je bij de Europa-groep zou behoren ik niet zou kiezen voor de poolse staat, mag dat?
  Of zijn jullie zoals je al zelf aangeeft persoonlijk betrokken want dan zit ik tegen een stelletje jehova’s te toeteren en dat hep geen nut.

  Zakelijk ben ik 4.5 jaar geleden voor een Poolse tour geweest zoals ik bijna 20 jaar lang heb gedaan. lang genoeg om een oordeel te kunnen vellen.
  Arbeidspotentieel vakmanschap en bos is de enige grondstof aldaar.
  Bepaalde vakmanschap worden overbodig door technische innovaties, de metaal industrie in polen is handen van ons westerlingen. u mag alleen nog gieten.
  Dus hier een bedrijf opkopen , de nek omdraaien het westers machinepark met poolse arbeiders en een duits managers zweepje plop klaar.
  Quanta costa nada noppes. Productkosten omlaag cq winst omhoog de vakbond is hilarisch want viva la kapitalismus.
  Let’s make things eeh better.
  De nederlander is niet superieur tov de pool , onzin.
  Wij kennen het spel der monopoly gewoonweg beter. hun zijn de noobs.
  ik zit regelmatig bij inkoopadvies bijeenkomsten ; het blijft een drama maar we verdienen er tenmiste nu aan.
  http://www.wbj.pl/realestatenews-42832-dutch-debut.html

  Noem eens 5 toonaangevende Pools zelfstandig bedrijven.

  Nu polen in de EU zitten langzaam aan te duur worden, pakken we de machines weer op en gaan we naar roemenie etc etc.
  Ease on down the road. volg het pad van een ieder wit of bruingoed product tot in de jungle van vietnam bij Mr Niké of in India bij SAP.
  je mag blij zijn dat je nog auto’s mág produceren.
  Welkom in de EU, i hope y enjoy your stay