Politiek Kwartier | weg met het UWV

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - De uitvoering van de WW kost de belastingbetaler meer dan 2000 euro per jaar per uitkeringsgerechtigde. Maar enig positief effect van de inspanningen van het UWV is nooit aangetoond. Schaf het af.

In een vorig werkzaam leven heb ik wel direct zaken met het UWV mogen doen. Het kwam op mij over als een volledig kapot gereorganiseerde organisatie. Een bureaucratisch woud met ontelbare afdelingen. Een bijzonder hiërarchische structuur maakte veranderen bijna onmogelijk: onderhandelen ging alleen met de topmensen, die rustig jaren deden over het nemen van een beslissing.

Twee jaar geleden belande ik zelf een korte tijd part-time in de WW. Mijn ‘werkcoach’ functioneerde voor geen meter. Ik moest haar continu attent maken op het verstrijken van termijnen en administratieve benodigdheden. Zij kwam op iedere afspraak drie kwartier te laat en wist aan het eind van onze gesprekken duidelijk niet meer wat aan het begin van het gesprek gemeld was.

Gênant, want als ik zelf één keer zo een fout gemaakt had, had ik naar mijn rechten kunnen fluiten.

Een vriendin van mij wees mij erop dat ik een klacht kon indienen over mijn coach. Ik keek wel link uit. Ik was immers afhankelijk van de grillen van dat mens. Maar zo ontbreekt bij de medewerkers van het UWV dus iedere kwaliteitsprikkel.

Bij het opzetten van mijn eigen business heeft de coach mij vooral voor de voeten gelopen. We vulden een werkmap met zinloze informatie. Had ik in de brieven die ik erin zette slechts geschreven: “all work and no play makes Jack a dull boy”, dan had er geen haan naar gekraaid.

Helaas zijn dit geen toevallige persoonlijke ervaringen. Kennissen van mij komen met soortgelijke verhalen, en de forums staan er vol mee.

Bijzonder treurig, want de taak van het UWV is mensen te helpen met het vinden van werk. Je zal ze daarbij maar echt nodig hebben.

De WW is een recht. Wie ervan gebruik maakt heeft daar jarenlang premie voor betaald. Maar in plaats van als klant geholpen te worden, worden uitkeringsgerechtigden behandeld als criminelen:

Weten jullie wel hoeveel jullie de staat per dag kosten?

… wordt door een UWV medewerker aan een zaal nieuwe uitkeringsgerechtigden gevraagd.

Op dit soort lompe uitspraken van ambtenaren zou een boete moeten volgen. Helaas staan ze waarschijnlijk in de werkinstructie.

Maar daarbij is dit een vraag die nu eindelijk eens keihard teruggespeeld zou moeten worden. Met als extra vraag: en wat leveren jullie daarvoor nu eigenlijk op?

Het antwoord op die tweede vraag? Veel als de slager zijn eigen vlees mag keuren, maar als iemand er onafhankelijk naar kijkt: helemaal niets.

Benieuwd naar het antwoord op die eerste vraag stuit ik in de rijksbegroting op de volgende zin:

De uitvoering van de sociale zekerheidswetgeving vindt rechtmatig, efficiënt, klantgericht en daarmee doeltreffend plaats.

Moet ik lachen of moet ik huilen? Ik heb in ieder geval een onderwerp voor mijn volgende column. Maar door naar de cijfers:

De uitvoeringskosten van de WW bedragen nu zo te zien anderhalf miljard per jaar. Met 0,7 miljoen WW-ers is dat meer dan tweeduizend euro per jaar per uitkeringsgerechtigde.

Hey Asscher, je moest toch bezuinigen?

Rutte, je wilde toch zo graag een kleine overheid?

Grijp jullie kans! Maak van het UWV een simpel administratiekantoor dat steekproefsgewijs controleert, en schaf die geldverslindende denigrerende volksverlakkerij eromheen per direct af.

Reacties (11)

#1 Jaap Walhout

Volgens een artikel in De Correspondent gaat er 6,5 miljard in om. Mooie bezuiniging waar (bijna) niemand slechter van wordt.

 • Volgende discussie
#2 Klokwerk

Dat is dan waarschijnlijk inclusief andere maatregelen dan de WW. Inderdaad een mooi bedrag om eens op je in te laten werken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Maar wie moet al DIE kansloze werklozen dan gaan begeleiden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Derpjan

Het uitgebreide apparaat van de UWV is er niet om uitkeringen te verzorgen, het is er om mensen (een groot deel van het electoraat) die een bepaald beeld hebben van de gemiddelde werkloze gerust te stellen dat de overheid die “parasieten” kei- en keihard aanpakt, nooit ademruimte geeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Derpjan

@1:

Het is nu in feite een soort putjesscheppers-achtige stimulans van de economie, er worden wel degelijk heel wat mensen mee van de werkloosheid gered: de mensen die direct of indirect voor het UWV werken, alleen jammer dat er zoveel andere mensen mee worden lastiggevallen en dat het verder weinig nut heeft (veel minder dan bv. infrastructuurprojecten zouden hebben.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 DGE1965

Het UWV is ons tot last en vertrouwt ons niet. Als ze mij hadden vertrouwd op 5-10-2007 hadden ze niet mij jaren voorgelogen en toen kwam de leugenaap uit de mouw. Eerst op 10-2-2011, maar dat vertelde UWV mij half op 16-4-2012 en op 26-4-2013 las ik het hele verhaal. Op 11-1-2012 werd ik beschaamd door UWV dat ik adequaat was geinformeerd. Dat is raar, want op 10-2-2011 schreef UWV dat dit juist niet zo was.

Kortom, ik schreef al vaak, sluit het UWV want ze liegen, bedriegen, chanteren, treiteren en intimideren.
Ik heb denk ik het max. mee mogen maken aan dienstverlening in de slechtst uitvoerbare vorm. Ik toon ook alles aan, zelfs met audio opnamen. Na meer dan 6 jaar wil UWV in gesprek, stuurt het mensen die de case niet mee hebben beleefd, maar de aanstichters blijven buiten schot. Ik moet op mijn qui-vive zijn maar dat moet je altijd!!!

Geïnteresseerd in het verhaal: http://www.uwvreselijk.nl/index.php/het-verhaal-van-dick

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Gladiool

Laten we het voortaan over de hard epibrerende Nederlanders hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 GerritB

Blunders van het UWV hebben mij duizenden euros gekost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 DGE1965

Een negatieve waardering ;-) @6:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 DGE1965

Dan zou ik toch echt contact zoeken met UWV. Als ik de personen mag geloven die ik sprak en de komende tijd nog meer spreek van UWV gaat er echt het e.e.a. veranderen. Belangrijk is aantonen etc. Die bij mij waren zeer ontdaan en verweten hun collega’s ernstige fouten. @8:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 gronk

Hahaha, een UWV’er^W ambtenaar die organisatiefouten toegeeft. In welke wereld leef jij?

 • Vorige discussie