Plasterk tegen de censuur

Reacties (17)

#1 eMphase

Het CDA is kennelijk (nog?) tegen. Beetje slappe argumentatie van Van Haersma Buma. Heeft die beste man weleens gebruik gemaakt van Google? Je hebt zo een nederlands PDF-je op je PC staan, geen virusscanner die daar moeilijk over doet.
Ik ben van mening dat het verbod op het boek het alleen maar fascinerend maakt voor mensen die van het verbod horen. Daarnaast is het niet zo dat het verbod nu echt voorkomt dat mensen racistisch worden of zich totaal geen voorstelling kunnen maken van waar Hitler voor stond.

 • Volgende discussie
#2 Arjan

Groot gelijk.

Kennis kun je niet verbieden, je kunt er alleen mee leren om te gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 R.

Nederland heeft niks over dat verbod te zeggen. Het zijn degenen die de auteursrechten hebben die niet willen dat het boek nog verkocht wordt. Net als met de film submission. Zo jammer dat de minister dat eerst niet even heet uitgezocht…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 TRS

“Het zijn degenen die de auteursrechten hebben ”

en wie heeft die rechten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Léon Goyenechea M.

Naar mijn weten is Mein Kampf in Nederland helemaal niet verboden -sterker nog, boeken kunnen niet verboden worden hier-, maar mag het alleen niet verkocht worden. Het is daarentegen wel gewoon te vinden in bibliotheken en bovendien mag je het gewoon in huis hebben.

Het verkoopverbod opheffen lijkt me een passend antwoord op die waanzinnige Wilders. Eindelijk zou die man eens aangepakt worden. Ik als Chileen (met onze geschiedenis in het achterhoofd en vandaag is dat trouwens precies 34 jaar geleden) heb nooit begrepen waarom een gevaarlijke volksmenner als Wilders getolereerd wordt een belangrijk gedeelte van de Nederlandse cultuur – tolerantie ten op zichte van vreemdelingen- om zeep te helpen. Eeuwenlang heeft Nederland (economisch) geprofiteerd van de bijdragen van vreemdelingen en heeft het buitenlandse vindingen (de molen om er een te noemen) gepresenteerd als de eigen. Als Wilders dan weer eens roept dat hij de Nederlandse cultuur wil behouden, is er nooit een tegengeluid te horen. Walgelijk vind ik het.

Bovendien snap ik ook niet waar Dhr. Wilders het vandaan haalt dat Nederland of Europa puur een Joods-Christelijke cultuur hebben. Dat is natuurlijk onzin. Om te beginnen met Nederland: Er wonen hier 1 miljoen mensen met Indonesisch bloed en de Indische cultuur is diep verweven met de Nederlandse. Europa is nog veel minder puur Joods-Christelijk: De Balkan en het Iberisch schiereiland zijn doordrenkt van Moslimcultuur. Wel eens naar Flamenco geluisterd? Mijn taal, het spaans, is voor een groot deel beinvloed door het Arabisch. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hef het verkoopverbod op! Laat de Nederlanders lezen wat een echt fascistisch boek is, zodat ze zelf kunnen oordelen wat echten fascisten zijn!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 larie

@Leon, het scharniermoment lijkt me in hoever je intoleranten tolereert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Er is in Nederland toch iets meer aan de hand, aldus wikipedia:

In Duitsland en Nederland is het bezitten en het uitlenen van het boek niet verboden. Dit geldt ook voor de Nederlandse vertaling Mijn kamp uit 1939, maar de Nederlandse Staat meent er het auteursrecht op te hebben en heeft in 1974 een herdruk van het boek verboden. In november 1997 stelde D66 kamervragen over (on-)mogelijkheden van een herdruk; Willem Huberts stelde in een analyse op de opiniepagina in NRC Handelsblad[2] dat niet de Nederlandse Staat het auteursrecht bezit, maar de erfgenamen van het echtpaar Kettmann, dat de uitgeverij De Amsterdamsche Keurkamer bezat, waaraan vertaler Steven Barends op 16 november 1943 zijn auteursrechten afstond. De door Huberts verdedigde stelling is echter tegengesproken door prof. mr. H. Cohen Jehoram (hoogleraar Recht van de intellectuele eigendom, media- en informatierecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam) [3] en mr. A.IJ.A. Looijen (jurist te ‘s-Gravenhage)[4]. De Nederlandse regering deelde in 1997, in antwoord op de gestelde kamervragen mee, dat het ten verkoop aanbieden van “Mein Kampf” verboden is en dat slechts een wetenschappelijk verantwoorde heruitgave niet strafbaar zou kunnen zijn.[5] De minister van Justitie beriep zich daarbij op een oordeel van de Hoge Raad van 12 mei 1987.[6] In deze benadering is het niet relevant waar de auteursrechten berusten, maar wordt de strafbaarheid van de handeling getoetst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@3: De nederlandse staat heeft er dus wel wat over te zeggen en verbiedt de verkoop van het boek. Zo onzinnig is Plasterk dus niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 mark

Plasterk heeft gelijk.

Ik denk zelfs dat als iemand het boek, of in elk geval delen ervan, zonder commercieel oogmerk ter beschikking zou stellen, het auteursrecht dat de Nederlandse staat gebruikt (/misbruikt) als censuurmiddel het in de ogen van een rechter zou afleggen tegen de informatievrijheid (10 EVRM). Zie Dommering over Scientology en Mein Kampf:

Scientology zette auteursrecht in om verspreiding van een geheime leer tegen te gaan. De Beierse en de Nederlandse Staat zetten auteursrecht in om verspreiding van het verderfelijk geachte Mein Kampf te voorkomen. In beide gevallen werd auteursrecht gebruikt om de ontsluiting van de inhoud van informatie te voorkomen. Laten we nu eens kijken wat het Haagse Hof daarover in de zaak Scientology heeft te melden.
Het Hof vindt om allerlei redenen dat er sprake is van auteursrechtinbreuk, maar het voegt er aan toe dat op grond van de door artikel 10 EVRM beschermde informatievrijheid in bijzondere gevallen de handhaving van het auteursrecht, zoals een inbreukverbod, moet wijken voor de informatievrijheid. (..)
Auteursrecht, zo vat ik het Gerechtshof nu maar samen, is er niet voor om de inhoud van de vrije informatiestroom te belemmeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Carlos

Plasterk op z’n duits: Plaschsterck?! Pipikraft zult u bedoelen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 EVH

Typisch Nederlands:

De minister ‘ nuanceert’:
http://www.nu.nl/news/1232391/11/Mein_Kampf_blijft_toch_op_zwarte_lijst.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@11: Das nou jammer, ik dacht al even toch nog een liberaal in het kabinet te hebben gevonden (in de kamer zijn ze ook al zo schaars).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Yevgeny Podorkin

Mooi. Alle boeken “kunnen” dus weer. Kan ik, als ik hem kan vinden, de doos met oude boeken jaren 20 – 60 ook best wel weer uit de garage halen. Handboeken over de Walvischvaart, overleven in poolstreken (vissen, zeehondjes doodknuppelen e.d., alles met instructietekeningen) en een reisverslag van een missionaris hoe hij De Wilden in Afrika beschaving bijbrengt.

Tevens alle 6 delen van Piet Broos uit de “nikkertjes- serie” “Vakantie in Klapperdorp”. Avonturen van drie pikzwarte nikkertjes uit nikkerland. Waarin een vertegenwoordiger van het blanke superieure ras ene meester Brabbelaar die nikkertjes wel eens eventjes het ABC zal bijbrengen. Verder de avonturen van Mop & Strop en Flip & Flap. En, niet te vergeten:

[img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/hetgrootenegerboek.jpg[/img]

“Een prachtig grootboek , uit de jaren 30 – 40 . Met zw-w tekeningen erin en alles over de leefwereld van de Nikkertjes. Een must voor uw black intrest collectie.”

“Ze hebben gewoon kleren aan, ze dragen allemaal een strooien rokje. En ze zijn allemaal even vriendelijk. En beleefd, vlijtig, lief voor hun kinderen. En je kunt met ze lachen. En als ze éénmaal in de Here Jezus geloven, dan zijn het net mensen. Met een ander kleurtje, ja, dat wel. Ze kunnen het moeilijk afwassen, toch?”

VERKLARING:

Ja…ik heb ze állemaal gelezen.
Nee…ik heb er geen blijvende schade van ondervonden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 eMphase

Jammer. Eindelijk een PvdA’er die een keer terecht voor een beetje commotie kan zorgen, stelt hij z’n mening weer bij.

Ben wel benieuwd naar wat de peilers hierover zullen opperen. Ik moet nog een poll tegenkomen die zich grotendeels tegen het voorstel tot verkoop van Mein Kampf uitspreekt.

Volkskrant: 78,5% voor.
Trouw: 71% voor
Fok!: 67,5 voor + 12,5% voor met kanttekening.
RTL Nieuws: 62% voor

Dat is wat ik zo snel even aan polls kon vinden.
Overigens krijgt het voorstel – of Plasterk het nu wenselijk acht of niet – geen kamermeerderheid, volgens de laatste NOS berichtgeving is er geen kamermeerderheid; CDA, SP, PVV, CU en SGP zijn allen “gegen”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 E. la Roy

Plasterk for president !
Wat hij eigenlijk wil maar niet kan zeggen: Wanneer een gekozen lid van het Nederlandse parlement uitspraken doet, waarom zou men dan de verkoop van een soortgelijk boek eigenlijk nog verbieden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@14: Ziedaar uw conservatieve meerderheid in het parlement (en bij de VVD zitten er natuurlijk ook nog de nodige).

@13: Kijk, volgepompt met racistische literatuur en nog geen blijvende schade ondervonden. Als dat geen bewijs is dat je Mein Kampf (en de Bijbel en Koran) niet hoeft te verbieden, weet ik het ook niet meer! Los daarvan zou ik die nikkertjesboekjes toch echt wel eens kunnen lenen/lezen, klinkt uiterst vermakelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Yevgeny Podorkin

Gaat niet Bismarck. Van neef (uit legaat oom) tijdelijk opslag/ in bewaring gekregen. Maar ze staan op internet te koop tegen redelijke prijzen dus…

 • Vorige discussie