1. 1

  Ik snap de naam invasief niet zo goed. Deze mier verspreidt zich juist veel trager dan de mieren van hier.

  Zie ook die Argentijnse mier die in dik een eeuw tijd alleen maar de westelijke mediterrane kust wist te koloniseren.

  Ik ben wel benieuwd wat er gebeuren gaat als die Argentijnse mier en de west-Aziaat elkaar gaan tegenkomen (al zal ik het waarschijnlijk niet meer meemaken).

 2. 3

  @2: Ja maar dat doen deze mieren dus niet. Ze verdringen andere mierensoorten (en jagen ook op al het ander klein grut in de omgeving). Verder cultiveren ze op grote schaal bladluizen (de sleutel tot hun succes/grote aantallen), dus vooral bomen zullen er ook wel minder gelukkig mee zijn.

 3. 5

  “The ants are attracted to electrical fields, causing failure and damage by shorting or by occupying electrical plugs, connection boxes or electro-mechanical devices, such as automatic blinds”

  Deze doet me aardig denken aan een gezellige film, waarin een soort intelligente mieren die binnen een generatie immuun werden voor giffen een hermetich afgesloten mierenonderzoekslab omsingelen (waarin de helden van de film) en opzettelijk de stroom uitknagen. Ik ben de titel helaas vergeten (het was een vrij oude film, jaren ’60-’70).

 4. 7

  Het is niet echt nieuws, want hij staat ook al in Wikipaedia, maar in Amstelveen in het wild, naar ik hoorde, en rond Amsterdam in vele beginnersaqaria worden we de laatste tijd overstelpt door de z.g. “marmerkreeft”, die ook een voor emigratie slimmere manier van voortplanten heeft:

  http://www.nature.com/nature/journal/v421/n6925/abs/421806a.html
  http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?news=1298
  http://forum.punkyfish.nl/board/www/forum.php/list_messages/14855