ELDERS - De Amerikaanse arbeidsmarkt biedt steeds minder perspectief – zelfs voor goed opgeleide kandidaten.
De afgelopen weken verschenen twee geruchtmakende rapporten over recente veranderingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het eerste rapport The Low-Wage Recovery: Industry Employment and Wages Four Years into the Recovery concludeert:
We find that during the labor market downturn (measured from January 2008 to February 2010), employment losses occurred throughout the economy, but were concentrated in mid-wage and higher-wage industries. By contrast, during the recovery (measured from February 2010 to February 2014), employment gains have been concentrated in lower-wage industries. […] Today, there are nearly two million fewer jobs in mid- and higher-wage industries than there were before the recession took hold, while there are 1.85 million more jobs in lower-wage industries.
Met andere woorden: de Amerikaanse labor force raakt steeds meer gepolariseerd: tegenover een krimpend percentage goedbetalende middenklassebanen staat een groeiend percentage slecht betalende, perspectiefloze McJobs.
Het tweede rapport The Plummeting Labor Market Fortunes of Teens and Young Adults van het Brookings Institute laat niet alleen zien dat veel werkloosheid onder jongeren en jongvolwassenen de officiële statistieken niet haalt, maar ook dat binnen deze groep een polarisatie optreedt tussen de kansrijken en de kansarmen.
Enkele conclusies:
Employment rates among teens declined dramatically, from 44 percent in 2000 to 24 percent in 2011, but showed variation by educational attainment and household income. […]
The share of teens with any paid employment throughout the year dropped from 55 percent in 2000 to 28 percent in 2011.
Teens with more work experience in the previous year are much more likely to find employment in the current year. […]
The share of young adults with any paid employment in a given year dropped from 82 percent in 2000 to 69 percent in 2011.
Young adults with work experience in the previous year and higher levels of education are much more likely to find employment.
Kortom: wanneer je als jongere goed bent opgeleid en over recente werkervaring beschikt, is de kans flink groter dat je werk vindt.
Maar wat voor werk?
Het eerstgenoemde rapport liet immers zien dat ook de zogenaamde ‘kansrijke’ jongeren (dat wil zeggen: met afgeronde opleiding en werkervaring) in toenemende mate zullen zijn aangewezen op slecht betalende baantjes in de fast food en retail-sectoren.
In 2013 waren er maar liefst een half miljoen Amerikanen met een afgeronde tertiaire opleiding die het federale minimumloon van $ 7,25 per uur verdienden. En honderdduizenden anderen verdienden nauwelijks meer dan dat:
These figures are sure to understate the total number of people with higher education degrees who are working minimum wage jobs because data does not factor in state minimum wage laws that are higher than the federal floor. That means that likely thousands of workers in the 21 states with higher minimum pay rates are likely also degree-holders.
Zodoende is de Amerikaanse beroepsbevolking op dit moment bezig in drie groepen uiteen te vallen:
- (Potentiële) werknemers zonder college degree, die in belangrijke mate zullen zijn aangewezen op onregelmatig werk in de informele economie.
- Werknemers met een college degree die veelal zitten opgescheept met de combinatie levenslange studieschuld en minimum wage job.
- Werknemers met een college degree die er wel in slagen carrière te maken.
Op dit moment groeien groepen 1 en 2 en krimpt de derde groep. En dat kan natuurlijk niet eindeloos goed blijven gaan.
Reacties (5)
“In 2013 waren er maar liefst een half miljoen Amerikanen met een afgeronde tertiaire opleiding die het federale minimumloon van $ 7,25 per uur verdienden. En honderdduizenden anderen verdienden nauwelijks meer dan dat”
En hoeveel van hen hebben bv. een technische opleiding? Amerikaanse bronnen laten het lijken alsof de arbeidsmarkt voor hoogopgeleiden een loterij is. Dat is onzin: Amerikaanse lonen zijn flexibel en kunnen nog flink dalen om de concurrentie met andere landen aan te gaan en er zijn zat banen voor mensen die duidelijk kansrijkere opleidingen hebben gedaan. Amerika heeft wat dat betreft voordelen t.o.v. Europa en Japan, hoewel een verouderde infrastructuur in de nabije toekomst wel problemen kan opleveren.
“College” omvat vele opleidingen die hier MBO zouden zijn (maar dan juist weer niet de vakopleidingen) en dan heb je nog de tweejarige “algemene voorbereidingen” die hier uberhaupt niet geaccrediteerd zouden worden, dus het is gewoon onzin om te zeggen dat dat allemaal hoogopgeleide genieen zijn die op magische wijze alleen maar in de retail terechtkomen. Ook als je een opleiding doet die equivalent is aan HBO of universiteit in Nederland maakt het nogal uit welke opleiding je doet. De Amerikanen zijn de afgelopen decennia lekker gemaakt met het idee dat “college”, maakt niet uit of het een pretstudie is, altijd goed is voor je baankansen en dat dat ook heel wat mag kosten, want je verdient het toch wel terug. Iedereen die “college” ging doen dacht een dikbetaalde kantoorbaan in de wacht te slepen. Dat zo’n groot land helemaal niet kan draaien op louter hoogbetaalde kantoormedewerkers en Mexicaanse schoonmakers, dat blijkt nu dus.
Het ergste is nog dat de meeste van Obama’s “banenwinst” parttime banen zijn, zodat ze meerdere banen moeten hebben om rond te komen – zeg maar een baan bij zowel de McDonalds als de Burger King. Hope and change, inderdaad. Die arme stakkers mogen blij zijn als ze nog wat change in hun portomonnaie hebben.
@2 Dat was al zo lang voor Obama.
In het stuk zie dat het in het onderzoek vooral gaat over ervaring, ipv opleiding, toch?
Tja, dat klopt. De oorzaak: de petrodollar en met name de sluiting van het goudloket in 1971. Amerika kan gratis dollars drukken zonder er iets tegenover te stellen qua productie. Dat vertaalt zich in een slechte arbeidsmarkt.