1. 1

  Volgens mij is dit een van de meest interessante uitdagingen voor de mensheid -ooit-. Tot nu toe werd er eigenlijk gestreefd naar maximalisatie en er moet een hele omslag komen in het denken, waarbij er wereldwijde samenwerking vereist is.

  Dit is toch een teken dat het schip heel langzaam begint te draaien. Hopelijk net op tijd om die grote ijsberg te ontwijken. Gelukkig raken ook steeds meer mensen overtuigd dat de ijsberg bestaat en dat het schip niet onzinkbaar is.

 2. 3

  @Marynus
  Volgens mij is dit een van de meest interessante uitdagingen voor de mensheid -ooit-. [… en er moet een hele omslag komen in het denken, waarbij er wereldwijde samenwerking vereist is.

  Er zijn geen uitdagingen voor de mensheid. En al helemaal geen collectief denken. Als je de agrarische geschiedenis leest en je neemt daar wat epidemieën en wat oorlogen bij dan blijkt dat de pieken en dalen van de mensheid vooral wordt geregeerd door de plussen en de minnen van de landbouw die wordt geregeerd door de hebberigheid van de heren en de individuele boeren. Een goede graan- of rijstoogst – of het falen daarvan – doet meer dan welke goede gedachte ook.

  Het enige dat het aantal mensen doet groeien is het vermogen van de mens om de oogsten stabiel te krijgen. Iets dat gedreven werd doordat de boer en zijn landeigenaar daar beter van werden.

  Het gevolg van dat groeien is dat de malthusiaanse grenzen bereikt gaan worden. Grondstoffen en voedsel gaan dus beperkter worden per individu. Het gevolg daarvan is dat je minder kunt: rijden bijvoorbeeld.

  Omslag in het denken?
  Wereldwijd denken?
  Uitdagingen?

  Het is managers gelul dat de wereld in eerste instantie naar de kloten laat gaan.
  Ga je mond spoelen/vingers wassen.

  Ja, het schip draait.
  Maar dat is niet te danken aan het denken.
  Niet aan welk menselijk vermogen dan ook.
  Met uitzondering van het vermogen te consumeren.

 3. 5

  @ HansR

  Vreemd: je zegt het niet eens te zijn met mijn woorden, maar al je argumenten ondersteunen juist hetgeen ik zeg. Je hoort mij niet zeggen dat de mensheid gaat veranderen vanwege zijn goedheid. Ook heb ik “wereldwijd denken”, “goede gedachten” of “collectief denken” nergens genoemd.

  Het vermogen om de oogsten stabiel te krijgen, epidemieen en oorlogen te vermijden (punten die je in je stuk noemt) lijken mij grote uitdagingen en zal voor een groot deel afhangen van de samenwerking tussen landen. De goede gedachte heeft hier niets mee te maken: het gaat om pure noodzaak.

  Het is een beetje te makkelijk om iemands verhaal te verdraaien en dan commentaar te hebben.

 4. 6

  @Marynus
  Je hoort mij ook niet zeggen dat ik denk dat jij de mens ziet veranderen vanwege zijn goedheid.

  Maar wat jij zegt (een van de meest interessante uitdagingen voor de mensheid; een hele omslag komen in het denken; waarbij er wereldwijde samenwerking vereist is) wijst in mijn interpretatie – jaja, MIJN, ik weet het het kan zijn dat je het anders bedoeld maar dan dien je toch rekening te houden met interpretatie, je tekst is niet hard – toch op een collectief.

  Of is DE MENSHEID iets anders?

  Als iemand zegt dat de ijsberg te ontwijken is dmv van goed denken en wereldwijde samenwerking die snapt het volgens mij niet.

  En zeggen dat ik hetzelfde zeg als jij en dat wat ik zeg jou opmerking ondersteund lijkt me toch wat ver gezocht.

  Ik denk niet dat ik jou opmerking ondersteun.

  (overigens is de performance van Sargasso beroerd)

 5. 7

  @HansR

  Ik heb ook niet gezegd dat jij denkt dat ik denk dat de mens zich zou veranderen door goedheid, alleen dat je het mij niet hebt horen zeggen :)

  Maar goed, het was dus een reactie op een vrije interpretatie van mijn stukje aangevuld met een hypothetisch geval waarin mensen door goed denken een ijsberg aan het ontwijken zijn.

  Dan vind ik het toch jammer dat er gelijk zoveel frustratie in je stukje moet liggen.

 6. 8

  Dan vind ik het toch jammer dat er gelijk zoveel frustratie in je stukje moet liggen.

  och, och

  Lijk ik nou erg gefrustreerd als ik zeg: zeker christelijk jij.

  Rot op. Je weet niet eens wat frustratie is.