Partij vd Dieren, ook een parlementair succes?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

pvdd.pngDe partij voor de dieren houdt netjes al haar kamervragen en moties bij in een archief op de website. Die gaan voornamelijk over dieren, waarmee duidelijk wordt dat ze toch de one-issue partij is geworden die volgens sommigen daarom niet in de tweede kamer thuis zou horen. Er worden wel wat vragen gesteld met een ander thema, bijvoorbeeld over uranium, openbaar vervoer en Europa maar de klok slaat vrijwel altijd diervriendelijkheid. Niet dat ik dat erg vind, daarvoor is de partij immers op het pluche geholpen.

Wat ik wel betwijfel is of de PvdD inhoudelijk nuttig bezig is. Uiteraard heeft ze dierenwelzijn op de agenda gezet, daarvoor hulde. Maar is ze ook in staat om concreet nieuwe initiatieven bij te dragen die overgenomen worden door de regering? Daarom heb ik een kort onderzoekje gedaan naar kamervragen en moties waaruit blijkt dat ze daartoe wel degelijk in staat is. In het afgelopen half jaar diende de partij in totaal 27 moties in. Daarvan zijn er nog 11 in behandeling, 7 zijn er aangenomen en 9 zijn er verworpen via stemming in de tweede kamer. Dankzij de partij voor de dieren wordt dierenwelzijn meegenomen in het Maatschappelijk Verantwoord ondernemen beleid van de regering, worden proeven met ongewervelde dieren geïnventariseerd en de cijfers openbaar gemaakt, worden de jaarverslagen van dierexperimentcommissies openbaar gemaakt, worden de doelen van dierproeven met primaten en alternatieve onderzoeken in kaart gebracht, wordt er onderzoek gedaan naar betere etikettering voor de herkomst van eieren, wordt er meer prioriteit gegeven aan dierwelzijnscontrole in de veesector en wordt de verrijkte kooi uit het legkippenbesluit gehaald.

Nog geen grote veranderingen, maar wel kleine stapjes.

Wie door de 15 vragen en antwoorden bladert die ik heb bekeken valt één ding op, het lijkt wel of elke wissewasje met betrekking tot dieren aangegrepen wordt om vragen over te stellen. Erg nuttig lijken de vragen niet te zijn, ze worden meestal negatief beantwoord of neutraal (geen toegevoegde waarde). En als ze positief worden beantwoord blijkt het dat het voorgestelde beleid al uitgevoerd wordt. Al met al bekruipt me het gevoel dat de partij voor de dieren wel toegevoegde waarde blijft, maar het bij gerommel in de marge blijft vanwege gebrek aan medewerking van de meeste andere politieke partijen.

Heliplatform in de nabijheid van een meeuwenkolonie – antwoord 8 mei 2007 – negatief
Bijvangst van Bruinvissen – antwoord 27 mei – positief

De zwijnenjacht op de Veluwe – antwoord 26 april – negatief
Verzekeringsmaatschappij DierenPolis – antwoord 18 april 2007
– negatief
Verdwijnen van haring uit de Noordzee – antwoord 16 april 2007 – neutraal
Proef met zes wisenten – antwoord 6 april 2007 – negatief
Het opsporingsbeleid bij dierenmishandeling – antwoord 29 maart 2007 – positief
De bestrijding van de muskusrat – antwoord 29 maart 2007 – positief (al gedaan)
Met betrekking tot seks met dieren – antwoord 30 maart 2007
– positief
De handel in Europese wilde vogelsoorten – antwoord 3 april 2007 – neutraal
Bescherming van de markt tegen dierlijke producten – antwoord 2 april 2007 – positief
Het oprichten van eendenkooien – antwoord 27 maart 2007 – neutraal
Het nieuwe beleidskader Faunabeheer – antwoord 28 maart 2007 – positief (al gedaan)
Pitbull “Cookie” – antwoord 2 april 2007 – positief
zorg over dieren – antwoord 27 maart 2007
– negatief

Reacties (17)

#1 Marlow

Jammer dat hier niet gebruik is gemaakt van de onvolprezen GeenCommentaar-versie van parlando.

Er zijn al een hoop vragen gesteld maar ik zit nog steeds te wachten tot ze vragen gaan stellen over het gebruik van bont door de rechterlijke macht. Zie artikel 5 lid 2 van het Kostuum- en Titulatuurbesluit Rechterlijke Organisatie.

“De toga van de president van en de toga van de procureur-generaal bij de Hoge Raad is aan de buitenwaartse randen van de banen en aan de bovenzijde van de mouwomslagen voorzien van een hermelijnen boordsel.”

en artikel 12 lid 1

“De baret van de president en de overige leden van, de baret van de procureur-generaal, de plaatsvervangend procureur-generaal, de advocaten-generaal en de advocaten-generaal in buitengewone dienst bij en de baret van de griffier van de Hoge Raad is van zwart fluweel met om de rand een hermelijnen boordsel.”

Ik vraag me af hoeveel rechters van de hoge raad daadwerkelijk een baret (volgens mij niemand) hebben maar dat terzijde. In de toga van de president en de procureur-generaal daarentegen zitten toch een behoorlijk aantal beestjes verwerkt.

Voor de gehele wet kijk op
http://wetten.overheid.nl en zoek naar Kostuum- en Titulatuurbesluit Rechterlijke Organisatie. (Om een of andere reden reden werkt de directe deeplink niet goed.)

Ik kwam hierachter toen ik hoorde dat dit de enige tekst in de Nederlandse wetgeving is met plaatjes, en inderdaad er staan onderaan een paar mooie tekeningetjes

 • Volgende discussie
#2 Maria van Empel

Waarom vragen ze niet hoeveel bontmantels en andere bontdingetjes in bezit zijn van het Koninklijk Huis?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 SN

@Marlow: Arbeidshalve kom ik nog wel eens een AG in het wild tegen en ik kan je vertellen dat die nooit en te nimmer een baret dragen. Zelfs de kalen niet.
Overbodige wetgeving dus, maar waarschijnlijk kost het meer aan manuren om het te schrappen dan dat de wereld er per saldo beter van wordt als je ’t wel doet…

(a propos overbodige wetgeving; artikel Artikel 435d is een leuke voor Larie)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Crachàt

Waarom is het zeker dat de God van de Baas van de Dierenpartij geen leuke martertjes voor de dames in de hemel koopt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 mescaline

De Hindoes en Moslims zien er streng op toe dat je niet met leren schoenzolen de tempel van God ingaat. De Joods-Christelijke luidjes malen daar niet om.

Ik denk dus voorzichtig dat we met de PvdD een ontluikende Hindoebeweging bij de staart hebben, pardon the word.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

A wel ja. “Twijfel over het nut…geen grote veranderingen, maar wel kleine stapjes”. Maar wat wil je nog meer dan? Is toch aandoenlijk. Een beetje prettige afwisseling En je moet maar zo denken: zolang in een land een partij haar stem kan laten horen puur en alleen voor de verdediging van Rechten voor Dieren..zitten bruinhemden met een fles bier sip inactief fisherman’s friend- achtig nostalgisch te mokken over de goeie ouwe tijd…

Is mooi meegenomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Maria van Empel

De Hoge Raad houdt wel eens een praalzitting en dan trekken ze de overgeerfde toga’s aan met die mottige baretten. Maar ze gaan daarmee zeker niet in het wild lopen tenzij in een SM-club.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mescaline

Spot on @YP 6. En een TV-kijkende wereld is geen onruststoker. 1984, Max Headroom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 S’z

4, 6, 8

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

Vind je het vreemd dat een partij met twee zetels niet verder komt dan kleine stapjes? Hoe zit dat eigenlijk met de SGP (die nog het voordeel heeft twee grote broers in het parlement en zelfs de regering te hebben zitten)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Rembrandt

@Bismarck

Nee waar staat dat dan dat ik dat vreemd vind?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@11: Neem me niet kwalijk, ik ging ervan uit dat je post geboren was uit nieuwswaarde. Ik vroeg me gewoon af vanwaar de keuze voor juist een analyse van het kamergedrag van deze partij. Als het toeval was, neem ik daar genoegen mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

PS. Als dit het begin is van een serie van analyses van alle in de 2e kamer vertegenwoordigde partijen, zou ik natuurlijk helemaal vrolijk worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Opa/Buiswater

`Die gaan voornamelijk over dieren, waarmee duidelijk wordt dat ze toch de one-issue partij is geworden die volgens sommigen daarom niet in de tweede kamer thuis zou horen. `

Tja, mischien ook eens uitzoeken waar die `tsunami`van vragen van de PVV over gaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Rembrandt

@Bismarck & Opa/buiswater

Als ik u vrolijk kan maken dan doe ik dat graag, wel op mijn eigen tijd natuurlijk :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Lisette

@13 Mee eens.

Klinkt als een faire analyse. Kamervragen vooral voor de bühne – maar bij welke partij is dat niet zo – en verder toch heel behoorlijk parlementair werk door deze twee nieuwe kamerleden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Eva

Als ik de analyse zo lees kan ik niet anders dan concluderen dat er erg hard gewerkt wordt bij de Partij voor de Dieren en dat ze in zeer korte tijd al heel vele bereikt hebben. Zie ook het besluit van CBL om geen vlees van ongecastreerde biggen meer te verkopen.Wat had Rembrandt meer verwacht dan dit van een partij die twee zetels bezet in het parlement? Een grotere partij als Groenlinks bereikt aanzienlijk minder. En dat one issue verwijt heeft ook een baard, deze partij heeft aangekondigd dieren, natuur en milieu op de kaart te gaan zetten en slaagt daar zeer wel in. Ben je dan one issue?

 • Vorige discussie