Papier taboe bij ICT-bedrijf Decos

COLUMN - Volledig papierloos werken? Het kan. ICT-bedrijf Decos doet het al een tijdje. Op het hoofdkantoor in Noordwijk is nauwelijks een snippertje papier meer te vinden. Geen blocnotes, geen kranten, geen servetten en geen dikke pakken vergaderstukken. Nee, zelfs geen toiletpapier. Het vegen van de bips gaat met een waterstraaltje en soort föhn, die alles weer netjes droog blaast. Ook alle papieren post gaat terug naar de afzender, met een keurige uitleg erbij.

Overtreders worden bestraffend toegesproken. De regel is: je komt er één keer mee weg. De volgende keer dat je Decos bezoekt heb je geen papier meer bij je. Dat geldt voor iedereen. Voor medewerkers en klanten, maar ook voor bijvoorbeeld de Belastingdienst. Leveranciers die blijven volharden in het versturen van papieren rekeningen of offertes worden vervangen. Je hebt nu eenmaal principes of niet.

Directeur Paul Veger loopt graag voorop als het om duurzaamheid en vernieuwing gaat. Papiervrij werken is leuk, maar Veger gaat graag nog een stapje verder. Zo werkt Decos aan een robot, die de klanten bij de voordeur ophaalt, koffie aanbiedt en de garderobe wijst. Hangen buiten elke vergaderzaal touchscreens waarmee medewerkers door het hele pand ruimtes kunnen reserveren. En is op een groot televisiescherm in de lobby de exacte positie van elke leaseauto van het bedrijf te zien. Big Brother? Nee, transparantie. Het zijn per slot van rekening bedrijfswagens.

Decos wil graag een voorbeeld zijn. Een inspiratiebron voor hun klanten, waaronder veel gemeenten. Veger zou het mooi vinden als een aantal van hen ook besluit om wat minder papier te gebruiken. Helemaal papierloos is misschien iets teveel gevraagd. Gemeenten lopen vaak toch al snel een jaar of vijftien achter op de rest van Nederland als het om automatiseren en veranderen gaat. Maar tien procent minder papiergebruik zou best mogen. Elk beetje helpt.

Een volledig papierloze maatschappij lijkt nog ver weg. Al groeit er nu een hele generatie jongeren op die het digitale werken met de paplepel is ingegoten. Als Decos het kan, moeten anderen het toch ook kunnen? Het is echter nog maar de vraag of het digitale werken nu zoveel milieuvriendelijker is dan al die papieren rompslomp. Digitaal klinkt in ieder geval wel een stuk milieubewuster.

 1. 1

  Weer zo’n bedrijf dat een management-hype dictatuur over zijn werknemers uitstort. Als ik een stuk of langere mail goed wil lezen, print ik het uit. Omdat dat gewoon lekkerder leest. En ik commentaar makkelijk en snel in de kantlijn kan wrotten. Kom je me dat verbieden, krijg je lekker de middelvinger. En een factuur voor de oogarts en opticieën, omdat m’n ogen verrotten door 8 uur lang beeldscherm kijken. Papier lezen zorgt voor enige afwisseling.

  Kap daar nou eens gewoon mee, werknemers in een keurslijf dwingen, en ze iets afpakken dat ze gewoon prettig vinden. Omdat er weer een hype aan een of andere management school verzonnen is.

  Flexwerken, met je flexibele arbeidsplekken, nog zo iets. Als ik daar aan denk ga ik al schuimbekken.

  “Het vegen van de bips gaat met een waterstraaltje en soort föhn, die alles weer netjes droog blaast.”

  Serieus? Echt? GADVERDAMME! Krijg je zo nooit schoon, tenzij je die waterstraal met een kracht laat spuiten waarmee je anus in je longen beland.

  Maar goed, dank voor de waarschuwing. Mocht ik ooit nog eens willen solliciteren, en een vacature van Decos aantreffen, dan kan ik die gebruiken om mijn achterste mee schoon te vegen. Of nee, want die is dan natuurlijk alleen maar digitaal te lezen.

 2. 2

  Klinkt… volkomen kut.

  1. Dingen opschrijven is aantoonbaar de beste methode om diezelfde dingen te onthouden. Aantekeningen maakt u niet om later terug te lezen, die maakt u omdat uw brein het dan beter onthoudt. Idem voor doedels en ander kraswerk op uw papier; dat ondersteunt uw denkproces.

  2. Die flatscreens, robots en alternatieven produceren hartstikke veel CO2.

  3. Papier bevat meer C dan de productie CO2 oplevert. Het is dus een prachtige CO2-sink. Als u iets aan het klimaat wil doen, stouw uw kantoorgebouw dan ramvol met papier gemaakt van duurzaam geproduceerde bomen. Of, beter nog, leg gewoon die boomstammen in uw kantoor en houdt zo duurzaam en efficient tonnen CO2 uit de atmosfeer. Anders gezegd: er is niks mis met papier, maar je moet het wel bewaren. Zo lang als u kunt. Niks zo goed voor het klimaat als het magazijn van een papierleverancier of de ladekast van de gemiddelde kantoormedewerker.

  4. Mensen die dit soort idiote paperless-office-ideeen hebben hebben werkelijk geen flauw benul dat hun auto per tiental kilometer het equivalent van een complete doos van een paar duizend stuks A4-papier aan CO2 de atmosfeer in pompt. Idem voor een ritje met het OV. Toch dit soort maatregelen invoeren en er ook nog eens mee naar buiten treden is dus een prachtig geval van anti-reclame.

 3. 3

  Met het vermijden van onnodig papiergebruik is uiteraard niks mis, maar om papier dan maar helemaal te verbieden vind ik dan weer wat teveel van het goede.

  Wat me nog het meest tegenstaat is om zo’n grap dan als ‘duurzaam’ te verkopen terwijl digitaal werken niet per se resulteert in lagere milieuimpacts. Bah, greenwashing.

 4. 4

  @1: Als jij zo’n plakkaat achterlaat dat het niet schoon te maken is met een waterstraal dan zou ik per direct je dieet eens heroverwegen.

 5. 5

  @1: kijk, daar heb je nog zo’n volledig vastgeroeste ambtenaar die halsstarrig blijft vasthouden aan z’n routines omdat hij weigert zich aan te passen en met allerlei onware argumenten op de proppen komt om het kracht bij te zetten (je ogen gaan níet slechter werken door te kijken naar beeldschermen).
  Wat moet je als werkgever nu met dit soort vastgeroeste dinosaurussen? Ontslaan lijkt me de beste optie, kunnen ze lekker ouderwets hun handgeschreven sollicitaties per post versturen.

  Daarnaast: als je per ongeluk poep op je handen krijgt, veeg je dat alleen weg met wat papier of spoel je dan wel met water? Waarom zou je je anus dan wel enkel afvegen en niet spoelen?

 6. 6

  “Het vegen van de bips gaat met een waterstraaltje en soort föhn, die alles weer netjes droog blaast.”

  Nog ff omgerekend. Het duurt pakweg 10-30 seconden voordat zo’n fohn het equivalent aan energie van een A4tje heeft verstookt. Het is dus zuiniger om dat papier niet te gebruiken, maar naar een biomassaelektriciteitscentrale te sturen die het verbrandt om er elektriciteit van te maken die vervolgens mijn fohn kan aansturen. Moet je wel een goeie fohn hebben en niet zo’n nieuwerwets bacterie-aerosolificeerapparaat dat gegarandeerd andermans Noro-infectie met brute kracht in en op iedere vierkante centimeter van uw lichaam zal sproeien.

 7. 8

  @5: “kijk, daar heb je nog zo’n volledig vastgeroeste ambtenaar die halsstarrig blijft vasthouden aan z’n routines omdat hij weigert zich aan te passen”

  Met dezelfde motivatie kan jouw baas ook 20% van je salaris afhalen. Je wilt dat niet omdat je jouw salaris prettig vindt en je niet aan wil passen aan de nieuwe situatie? Pech voor je, het is beter voor het bedrijf!

  Ooit wel eens van arbeidssatisfactie gehoord? Iets blijven doen omdat dat voor jouw gewoon beter werkt? Niet alle veranderingen zijn verbeteringen. En wie anders dan ikzelf, hoogopgeleide ervaren professional, weet beter hoe ik het beste mijn werk kan doen? Een manager die geen flauw idee heeft hoe ik mijn werk doe? Ga toch weg. Jij bent vast zo’n consultant die anderen wel even komt vertellen wat ze anders moeten doen. Of een politicus die beleid doorvoert, op weerstand stuit, en doodleuk beweert dat de mensen het niet snappen. Nee gast, we snappen het wel, we moeten het alleen niet.

 8. 9

  Wat #2 zegt

  Daarnaast is de archivering van digitale gegevens een zodanig tijdelijk verschijnsel dat ik het geheugen van dit bedrijf op maximaal 5 jaar schat. Misschien met wat inspanning een stukje langer.

  Wie leest er nog papertape of IBM magnetic tape archieven? Wie leest er nog floppies. Iemand die zijn floppies van rond 2000 nog heeft? Kun je je digitale brieven uit 2000 nog terughalen?

  Een beetje groot bedrijf heeft een sociale verantwoordelijkheid en dus rechtszaken aan zijn broek. De juridische samenleving kan niet zonder papier.

  Ik zie een tweedeling ontstaan tussen de groep die zijn hele archief toegankelijk heeft en zij die dat na een paar jaar gewoon kwijt zijn.

  Wie ziet hier business in?

  Papier is makkelijker en duurzamer (als is dat voor het moderne WC-papier op schrijfblok ook wel tegen te argumenteren, papyrus was beter maar ook niet eindeloos. Wie heeft nog nitraatfilm?). Ik zie zware tijden voor het bronnenonderzoek van historici.

 9. 10

  @8: ik ben geen consultant, geen manager, geen politicus. Ik ben scheikundige, werkzaam in een modern lab waar gebruik van papier, mede door mijzelf, zo ver mogelijk wordt teruggedrongen. Ook wij hadden hier types als jij, die vanwege allerlei redenen niet wilden meegaan. Tot ze niet anders konden en na enkele weken schoorvoetend toegaven dat ze veel eerder hadden moeten overstappen omdat hun werk nu veel gestroomlijnder ging en ze zich bezig konden houden met hun echte werk.

 10. 11

  @10: “Ik ben scheikundige, werkzaam in een modern lab waar gebruik van papier, mede door mijzelf, zo ver mogelijk wordt teruggedrongen.”

  Dat is fijn voor je. Maar niet iedereen is en wil hetzelfde. Bekeringsdrang moeten we vooral aan de religieuzen over laten. Ik ben echter gehecht aan van papier lezen. En aan mijn vaste werkplek. Daar word ik blij van. En doe ik mijn werk goed. Mag dat? Pak het me af, en je zit met een ongelukkige en dus minder productieve werknemer. Moeten we die kant op? Maar zet vooral iedereen die niet hetzelfde wil als zogenaamde vernieuwers weg als dinosaurussen en vastgeroeste ambtenaren.

 11. 12

  @0: “Directeur loopt graag voorop als het om duurzaamheid”
  Waarom dan leaseauto’s en geen dienstfietsen + OV?

  @2: “Papier is dus een prachtige CO2-sink”
  – Hoe meer papier hoe duurzamer, enig idee hoe milieubelastend papierproduktie nog steeds is?

 12. 14

  @roland, @12

  Hoe meer papier hoe duurzamer, enig idee hoe milieubelastend papierproduktie nog steeds is?

  Zeker. Zie mijn comments elders die precies daar over gaan. Echter, er komt minder CO2 uit papierproductie dan er C in papier zit. Papierproductie neemt dus C uit de roulatie en papier is derhalve een C-sink. Dat er ook betere manieren zijn om C uit de roulatie te halen, zoals boomstammen opslaan in kantoorpanden zonder er eerst papier van te maken geef ik in @2 ook al aan.

  Maar het allerallerallerbeste wat je kunt doen, is natuurlijk een houten huis bouwen. Snijdt aan twee kanten; traditionele CO2-intensieve bouwmaterialen heb je niet meer nodig en je huis wordt een C-sink. Je hoeft slechts pakweg 500 miljoen gemiddelde Amerikaanse houten huizen per jaar te bouwen om onze gezamenlijke jaarlijkse uitstoot te compenseren.

  Da’s meteen een goeie indicator voor de omvang van het probleem. Het gemiddelde Westerse gezin produceert het equivalent van een compleet houten huis aan CO2 in pakweg 1 a 2 jaar.

 13. 15

  @9:

  Iemand die zijn floppies van rond 2000 nog heeft?

  De diskettes inmiddels niet meer, maar wel de bestanden.

  Kun je je digitale brieven uit 2000 nog terughalen?

  Ja. Uit 1994 ook.

 14. 17

  @2: Er zijn ook andere redenen om geen papier te gebruiken dan het milieu. Ik heb thuis overigens ook mijn archief digitaal gemaakt, en alle papier gaat de versnipperaar in zodra het door de scanner gehaald is.

  Oh, en ik heb geen auto.

 15. 18

  Ik heb geen leaseauto en doe alles met de fiets maar papier kan ik toch echt niet missen. Schrijf werkelijk alles op papier.

  Haha, zo erg dat ik afgelopen suprise een rol plotterpapier van 100 meter kado kreeg voor de gein.

  Dat is dus zo’n rol die ze hier verkopen http://plotterpapieronline.nl

  Paperless office gaat hem voor mij dus niet worden maar verder ben ik denk ik duurzamer dan die papier loze directeur ;)

 16. 20

  De regel is: je komt er één keer mee weg. De volgende keer dat je Decos bezoekt heb je geen papier meer bij je. Dat geldt voor iedereen. Voor medewerkers en klanten, maar ook voor bijvoorbeeld de Belastingdienst.

  Ha dat wil ik meemaken, dat doe je als bedrijf 1 keer, daarna spijkert de belastingdienst een iPad met digitale inbeslagname op je voordeur.

  Trouwens, je kan als klant van dat ICT bedrijf een papieren versie van de leveringsvoorwaarden eisen, dan zijn ze wettelijk verplicht om je die te geven.