Paniek om een poes

BOE ! Het nieuws over een poema op de Veluwe vervult mij met vreugde. Eindelijk gebeurt er iets spannends in dit oersaaie ozo degelijke landje. Het idee dat je na de schemering niet meer het bos in kan omdat er dan een katachtig monster in je nek springt appelleert aan diep gewortelde angsten waarvan ik dacht dat ik ze niet had. In de afgelopen 150 jaar is ons leven in Nederland zo veilig en voorspelbaar geworden dat we allerlei kunstmatige bokkensprongen nodig hebben om nog te voelen dat we leven: bungy-jumpen, pillen slikken, straatracen, zinloos geweld plegen, gamen, voetbalrellen, ja tot aan LPF stemmen aan toe. Maar pas als er weer echte wilde beesten rond je huis sluipen weet je eigenlijk wat je al die tijd hebt gemist.

Zoektocht naar gevaarlijke poema op de Veluwe (RTLNieuws)

Terwijl deskundigen van de Stichting Pantera vermoeden dat deze poema al enkele jaren in Nederland rondloopt en zich toch niet laat vangen, draait het Nederlandse overheidsapparaat op volle toeren om het arme dier zo snel mogelijk om te leggen. Zodat de Veilige Saaiheid weer snel kan worden hersteld. Nederlanders hebben het niet begrepen… Daarentegen begrijpen Engelsen heel goed wat de helende werking van een mysterieus monster kan zijn en koesteren zij hun tot de verbeelding sprekende exoten: British Big Cats Society.

Update: de Wikipedia Puma Safety Tips, scroll en huiver…

 1. 1

  “De politie benadrukt dat de poema zal worden neergeschoten zodra hij is getraceerd”
  las ik vanochtend in de krant en ik dacht wat krijgen we nou?!!
  Had het moeten opvatten als geruststelling begrijp ik nu.

 2. 2

  Ik ben er meer voor om de eigenaar neer te schieten. (Noot voor de AIVD en Rotterdamse politie: nee, dit ben ik niet daadwerkelijk van plan.)

 3. 4

  Ik stel voor dat we deze poema ‘Pokapoespas’ noemen, indiaans voor ‘wilde boskat die angst zaait in de polder’. Ik stel voor dat we hem vangen, opvangen, masseren en een standbeeld geven. Samen met Sneeuwvlokje zal Pokapoespas eeuwig voortleven, en een hoofdrol spelen in een nieuw natuurdocudramaserie op Talpa.

 4. 5

  Kunnen we niet nog wat meer gevaarlijke dieren loslaten? Dan wordt wandelen op de Veluwe weer een ‘ouderwetsche beleevenis’.

 5. 6

  Ah, u heeft dat beestje vrijgelaten op de Veluwe zeker ..

  Het was ook weer tyisch, ze schieten meteen met kogels omdat ze met een verdovingspijl wel eens kunnen missen??

 6. 8

  @6: Ja die uitleg vond ik ook nogal vreemd. Ze zouden hem niet goed kunnen raken ofzo… Lijkt me dat dat met kogels ook geldt en veel vervelender is. Een gewonde (grote) kat maakt immers vreemde sprongen!

  Als het beest trouwens al langer rondloopt vraag ik me af waarom daar nu ineens een einde aan moet komen. Blijkbaar heeft hij tot voor kort niet voor genoeg schade gezorgd om zelfs maar opgemerkt te worden.

  Is er trouwens iemand die informatie heeft over het gevaar van zo’n poema? Hoeveel mensen vallen er in de VS jaarlijks ten slachtoffer aan poema’s?

  Is het erg als hij af en toe een ree vangt (zeker als we de geregelde pro-jacht argumenten horen van het beperken van de populatie)? Misschien is het wel goed om een wat groter roofdier in nederland in het wild te hebben voor het in stand (en gezond) houden van de hertenpopulatie! Roofdieren zijn immers veel beter in de selectie tussen zwakke en gezonde dieren dan jagers.

 7. 9

  Ik heb in Argentinië in de Andes tussen de puma’s geslapen. Je moest de puma droppings opzij schuiven om nog een schoon plekje voor je slaapzak te vinden, bij wijze van spreken dan hè… ;-)

  Die Argenteringtino’s zaten mij wel te fokken dat el leon wel een malse gringo zou lusten, maar een echt gevaar was er niet. Als een puma jou ziet dan rent ie hard weg. Hooguit een gewond dier of geschrokken moeder met welpen zal wel eens een uitval naar een mens maken.

 8. 10

  Okee ik zal mijn stoere verhalen even voor me houden, nu even de (Wikipedia) feiten:

  Attacks on humans are rare, but do occur — especially as humans encroach on wildlands and impact the availability of the puma’s traditional prey. There were around 100 puma attacks on humans in the USA and Canada during the period from 1890 to January 2004, with 16 fatalities; figures for California were 14 attacks and 6 fatalities. Attacks by puma on humans and pets are associated with urban areas situated in the wildland urban intermix such as the Boulder, Colorado area which have encouraged the traditional prey of the puma, the mule deer, to habituate to urban areas and the presence of people and pets. Pumas in such circumstances may come to lose their fear of both people and dogs and come to see them as prey.

  On January 8, 2004 a puma killed and partly ate a mountain biker in Whiting Ranch Wilderness Park in Orange County, California; what is assumed to be the same animal attacked another mountain biker in the park the following day, but was fought off by other bikers. A young male puma was shot nearby by rangers later in the day.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Puma
  (ook leuk: de puma safety tips…)

 9. 11

  100 aanvallen en 16 doden in 114 jaar, ja dat is echt een groot risico! Zeker gezien er daar iets meer dan 1 poema’s rondlopen… Ik denk dat er in Nederland nog meer slachtoffers van honden zijn gevallen in dezelfde periode! Dus ik stel voor dat we alle honden maar afschieten.

 10. 12

  Persbericht Dierenbescherming:

  Loslopende poema moet rustig benaderd worden

  15-06-2005
  De poema die op de Veluwe is gesignaleerd en tot de nodige commotie heeft geleid, moet volgens de Dierenbescherming rustig worden benaderd. Slechts met de inzet van een klein team van deskundigen en een scherpschutter is het mogelijk het dier tot op korte afstand te benaderen. Hij moet dan met behulp van een verdovingsgeweer worden bedwelmd, waarop hij op een veilige plek kan worden ondergebracht.

  De huidige benadering van politie en marechaussee, het voeren van een ware klopjacht, werkt averechts. Door lawaai, veel mensen en terreinwagens ondervindt het dier stress, raakt in paniek en kan dan ongecontroleerd gedrag gaan vertonen. Voor een slechte afloop voor dier of mens moet dan worden gevreesd. Wij dringen er dan ook op aan dat de huidige aanpak wordt bijgesteld.

  De situatie met de poema, die zeer waarschijnlijk bij een particulier vandaan komt, wijst er andermaal op dat het Nederlandse beleid ten aanzien van exotische dieren bijgesteld moet worden. Nog eind vorig jaar heeft de Dierenbescherming de overheid erop gewezen dat het veel te gemakkelijk is exotische dieren (zoals deze poema) illegaal in te voeren. Dit standpunt wordt gedeeld door de SP (Krista van Velzen) die vorig jaar voorstelde om de controle aan de grens te verbeteren. Helaas zag de Tweede Kamer toen niets in dit plan. Daarvan plukt men nu de wrange vruchten.

  http://www.dierenbescherming.nl/nieuws.php?id=1044

 11. 13

  Ik denk dat deze wijze woorden aan dovemans oren gericht zijn.
  Dit kabinet wil immers altijd en overal keihard met de kop tegen de muur. Of het nu gaat om werkbezoeken aan Marokko, het uitleggen van de europese grondwet, het zoeken van de confrontatie met de vakbeweging of een loslopende poema… de beuk moet erin.. ongeacht de gevolgen.

 12. 14

  Ooit was Nederland in rep en roer over het blafhert.
  http://www.veluwshert.nl/fauna/muntjak.html
  Ook zo’n exoot die je niet in het donker moet tegenkomen.

  Ik zie de contouren van een multi-continentaal hybride ecosysteem op de Veluwe, met nijlganzen, wasberen, poema’s en blafherten. Fuck het nationalistisch zwijn en edelhert. Safari here we come!

 13. 15

  Jogging and running on wildland trails can be particularly hazardous since such runners are likely to be less attentive to the surroundings and the motion can trigger a “chase and kill” reflex in the animal.

 14. 17

  Ach als exoten het probleem zijn, kunnen we erover denken om de bruine beer en het luipaard te herinvoeren. Die kwamen hier ooit ook voor en zijn dus geen exoten. Ze zijn overigens wel veel gevaarlijker voor de mens dan de poema, maar dat is minder van belang geloof ik.

 15. 20

  @Carlos

  Het zou kunnen zijn dat dit een poema was die door mensen werd gehouden. In zo’n geval heeft z’n natuurlijke angst voor mensen (in de ogen van de meeste dieren lijken mensen op boze beren, die zeik je niet voor je lol af) heeft overwonnen, en dan kunnen ze wel gevaarlijk zijn. In het Boheemse woud in Beieren hielden ze wolven in een dierenachtige omgeving, en die zijn ontsnapt. Uiteindelijk moesten ze worden geschoten want ze hadden een meisje in haar bips gebeten.

  Maar het zal allemaal wel meevallen hoor.

 16. 21

  Ik ben ook voor de poema, bovendien wordt het beest door deze drukte gek gemaakt en kan het onvoorspelbaar worden. Ik vermoed echter dat deze bergleeuw al jaren rondloopt, ik weet nog dat er in 2000 bij Venlo eentje is gezien; die is daarna spoorloos verdwenen. Toen vermoedde men dat het dier richting Duitsland is gegaan.

  30.000 tot 45.000 wilde poema’s in de VS en Canada, zestien doden! Eén (of misschien wel twee, drie of tien) wilde poema(s) in Europa!

  Ik denk dat ik heel hard ‘potverdriedubbeltjes’ ga roepen als ze het doodschieten!

  (Noot voor de Bond Tegen het Vloeken en de Berkelose bejaardensoos: nee, dit ben ik niet daadwerkelijk van plan!)

 17. 22

  Ik heb begrepen dat het advies van de dierenbescherming is overgenomen. Ze schieten nu alleen met kogels als er echt gevaar zou zijn, anders gaan ze voor gevangenschap.

  Waarschijnlijk vinden ze dat hele beest niet, met al dat gedoe en lawaai gaat een puma heus niet een rondedansje maken om aandacht te trekken…

 18. 23

  Nou, ik heb begrepen dat het dier nog steeds sporadisch wordt waargenomen door de politie. Dat kan betekenen dat ze hem gaan insluiten.

  Kan iemand me trouwens vertellen waarom ze naar die ontsnapte TBS’er niet met een vergelijkbaar legertje hebben gezocht?

 19. 24

  @22: Tja, dat gevaar, ik denk dat dat snel verkeerd wordt ingeschat. Als die poema doorheeft dat ze achter hem aan zitten, zal hij niet gaan jagen. Het enige gevaar dat hij dus vormt is voor idioten die bij het opjagen van het dier hem insluiten (poemas kiezen bij voorkeur niet voor confrontatie, ik mag ze wel). Met andere woorden: Het grootste gevaar dat de poema kan vormen is juist als gevolg van de jacht erop!

  Aangezien we statistisch kunnen vaststellen dat nog niet 1 op de 10.000 poemas in amerika een mens heeft aangevallen (waarvan meer dan 80% niet fataal), lijkt het meest logische mij dus: Laat lekker lopen, dan is het risico het kleinst.

 20. 25

  Commentaar van eigenaar: Poekie maakt een ommetje en dan krijg je dit.

  De wolf komt langzaam weer in beeld. In Nederland nog geen beschermde diersoort (wegens 0 exemplaren), in Duitsland wel.

 21. 26

  Toch mooi, zo’n Puma, dat er nog geen incentive bureau op is gesprongen is me een raadsel, onder het mom van, “Voel je weer één met de natuur”, goudmijntje.

  Eindelijk, Nederland heeft dan toch zijn eigen legende, monster van…..

 22. 29

  Wat een zielig gebeuren allemaal. Laat ‘m lekker zitten, ik geloof dat een poema niet aan deling doet, dus meer komen er niet van.
  Ik hoop dat hij weer weet te ontkomen

 23. 30

  @Krekel

  Dat was vast een lynx. Die kunnen enorme afstanden rond trekken op zoek naar voedsel, en er heeft er al ‘ns eentje in Zuidlimburg gezeten, en een in de Hoge Venen. ’t Zou me trouwens niets verbazen als deze poema ook een lynx bleek te zijn.

  Overigens, gewoon gevangen nemen deze poema. Hoort niet in het wild in Europa, en dus moet ie weg. De dierentuin is daar de plaats voor.

 24. 32

  Nog een reden om deze kat te verwijderen.

  “Er zijn in Nederland circa 2.7 miljoen huiskatten (Arnhem 2003). Volgens dezelfde bronnen doden die huiskatten per jaar circa 20 miljoen vogels (zie ook Avery 2001, George 1974), en ook nog 45 miljoen kleine knaagdieren en 25 miljoen overige dieren zoals kikkers.”
  http://www.vogeltrekstation.nl/gedood_om_de_ring.htm

  Dat deze poema het begin zijn van de grote schoonmaak onder verwilderde katten en long stay regelingen voor alle overige poezen.

 25. 34

  Kweenie, dat was voor onze kat vroeger het maandgemiddelde ongeveer. Ik snap alleen niet wat dat met de poema van doen heeft eigenlijk? Nederland heeft een overschot aan ree-en, dus laat maar gaan die poema!

 26. 35

  @Pelayo

  Mocht het inderdaad een lynx zijn, dan heeft dit natuurlijk niets met faunavervalsing te maken, de lynx hoort immers gewoon in Europa thuis. Wat betreft die grijze eekhoorntjes die een wandeling naar het noorden maakten, dat heeft evenmin iets met faunavervalsing te maken; in dit geval is het gewoon een natuurlijke migratie van een populatie.

  Maar ik ben het verder wel met je eens dat een poema hier niet thuishoort, en dat we de gevolgen van een eventuele levensvatbare populatie in Europa nooit gedegen kunnen inschatten. Echter, ik vermoed niet dat één poema een levensvatbare populatie kan vormen. De beschikbare kennis van de reproductieve eigenschappen van de bergleeuw staven dit vermoeden.

  Eventuele onzichtbare gevaren uit de wereld van de microbiologie, waar je zojuist terecht op wees, zijn evenmin een aanleiding tot handelen. Ook wanneer dit dier gevangen zou zijn of doodgeschoten zou worden is het kwaad allang geschied. Bovendien, in de tegenwoordige global village is het onvermijdelijk dat ziektes worden overgedragen; afstanden, oceanen, woestijnen en bergketens zijn geen obstakels meer – niet meer voor de menselijke wereld, ook niet meer voor de microbiologische wereld. Daarop eventuele maatregelen baseren is dan ook overbodig en daarom ongewenst.

 27. 36

  @Krekel

  Grijze eekhoorns zijn amerikaanse exoten :)

  En de tegenwoordige global village is geen blijvertje, in mijn mening. Zie Peak Oil.

 28. 37

  @Krekel

  Overigens worden duitsland worden pogingen gedaan om de europese rivierkreeft te herintroduceren, en dat kan alleen maar in beken die geheel vrij zijn van amerikaanse rivierkreeften aangezien de laatste de kreeftenpest overbrengt.

  Zolang er staande populaties van de amerikaanse rivierkreeften zijn heeft de europese rivierkreeft geen schijn van kans. Als die echter wordt uitgeroeid zijn er weer mogelijkheden tot uitzettingen. Waar ik maar mee wil zeggen dat ook na de introductie van exoten de gevolgen nog teruggedraaid kunnen worden.

  Maar ik snap natuurlijk ook wel dat een poema zeer hoogstwaarschijnlijk geen drama oplevert. Ze moeten dat beest gewoon vangen en voor de rest beter zorgen dat er geen exotische dieren worden verkocht.

  Mijn ount blijft echter: Geen exoten. Uit principe niet. Don’t fuck with things you don’t wholly understand

 29. 43

  @ Pelayo:

  Pardon, je hebt gelijk. Dat haalde ik echter niet uit het artikel waarnaar je linkte. Daar vond ik alleen het volgende:

  “Squirrel pox is said to have been carried over the border by grey squirrels migrating north from Cumbria.”

  Gezien Cumbria een Noord-Engels graafschap is, dacht ik, enfin, je snapt wel wat ik dacht …

 30. 44

  Hoe zit het nou met mijn bruine beren en luipaardenplan? Endogenen die verjaagd zijn door de exogene mens in deze streken!

 31. 46

  stuur die poema maar naar hier (www.merazonia.org), in plaats van zoveel geld aan agenten aan dit prachtige dier te verspelen. poema gevaarlijk… tsss. ik meen dat loslopende tbs`ers schadelijker zijn…