Overheid voor privacybescherming burgers – niet dus

bbFraai staaltje newspeak weer vandaag van de regering. Het rapport Brouwer over de schendingen van de privacy van de burgers moet omgezet worden in “actie”. Dus wat is dan de conclusie van de regering:
Om de positie van de burger beter te beschermen moet de burger door overheidsinstellingen en bedrijven die zijn gegevens verwerken, beter worden geïnformeerd over die verwerkingen. Zo moet de burger duidelijk zijn voor welk doel en op welke wijze de gegevens worden gebruikt.

Vrij vertaald: “Wij doen niets en draaien ook niets terug. Maar we leggen het u nog 1 keer uit.”
Nog een voorbeeld van het verdraaien eerst deze zin:
Hiermee wordt een krachtig signaal afgegeven naar de praktijk. Als duidelijk is dat de veiligheid van individuen concreet wordt bedreigd en het delen van persoonsgegevens dat risico kan wegnemen, móeten persoonsgegevens uitgewisseld worden.

Lijkt me duidelijk. Dus dan doe je dit:
Een goed voorbeeld van het nut van het koppelen van bestanden is de Automatic Number Plate Recognition (ANPR) waarbij camera’s op de openbare weg de kentekens van auto’s registreren en deze automatisch vergelijken met bestanden van bijv. openstaande boetes of belastingen.

Oftewel, het gaat gewoon om geld verdienen en verder hebben we lak aan de privacy en scannen we gewoon zoveel mogelijk nummerborden en slaan die zo lang mogelijk op.

Afijn, van de toezegging: “Het kabinet kiest voor een tweevoudige bescherming: zowel de veiligheid van de burger als zijn persoonlijke levenssfeer dient te worden beschermd” komt dus niets terecht. In de hele brief staat namelijk niets over het werkelijk beschermen. Er staat niets over een rem zetten op de wildgroei aan privacy-inbrekende maatregelen, laat staan terugdraaien.

En zo komt het dat er in Nederland maar liefst drie (3!) burgerrechtenorganisaties zijn die de staat aanklagen. Dat we het in Nederland niet eens raar meer vinden dat in twee jaar tijd er burgerrechtenorganisaties her en der uit de grond schieten. Dat niemand zich daar zorgen over maakt.

Beste mensen, vrij naar iemand op het internet: “1984 wasn’t meant to be an instruction manual”

 1. 1

  Ook de brief aan de Kamer lezen, Steeph.

  Mijn favoriete Newspeak:
  De verwerking en de bescherming van persoonsgegevens zijn van vitaal belang voor het functioneren van de hedendaagse samenleving.

  Van belang voor wie, precies? Ook weer?

  En waarom is er nog altijd niets geregeld over om overlast weg te nemen, of te compenseren, die zal ontstaan door fouten in de datamining?

  Ach ja, die hele brief ademt voor mij de gedachte: nu we dan toch zo veel data over onze burgers verzamelen, moeten we ook maar eens doen of we er heel goed op zullen passen. Maar waarom stelt me juist dat totaal niet gerust?

 2. 2

  @ijsbrand: Linkje?

  Ik was bij het schrijven van het stuk te woedend om ook nog even op te merken dat er nergens, maar dan ook nergens, aangetoond wordt dat alle maatregelen ook effectief zijn. Grrrrrrr.

 3. 4

  Ah, dank! Zover was ik niet eens gekomen, struikelend over alle newspeak :-)

  Moeten we nog een mooi Nederlands woord voor hebben. Daar heeft deze regering wel recht op.

 4. 10

  De Commissie besloot het rapport met: De commmissie adviseert het er toe te leiden dat met recht overheidscampagnes zoals ‘Wij werken aan uw veiligheid’ aangevuld kunnen worden met de toevoeging ‘en aan uw privacy’.
  Awel, dat is de overheid dan ook van plan.

  Uit privacy-overwegingen heeft commissie-voorzitter mevrouw Brouwer een hoogst persoonlijke case niet in het rapport opgenomen. In 2006 werd zij, na opname in een ziekenhuis wegens een longinfectie, de volgende dag voor dood verklaart op Teletekst.
  Het was niet waar, maar hoe dat nou kon? Omdat het privacybeleid toen nog niet zo robuust was als de commissie nu adviseerde?

 5. 12

  Drie maanden geleden heb ik aangifte gedaan tegen Regres Info BV (v.h.o.d.n. Mariëndijk Intermediair BV) en Allianz Nederland vanwege het overtreden van de privacywet en het plegen van misdrijven.Maar tot op heden heb ik nog niets mogen vernemen van Justitie. Nadat eind 2008 Dennis Esajas, Rick Verreijdt en Mariëndijk Intermediair BV door het Gerechtshof zijn vrijgesproken van de handel in illegale persoonsgegevens, gaan zij onverdroten door met de handel in gegevens uit gesloten bronnen:het leveren en verkopen van banksaldi op bestelling. Luister naar hetgeen de heer M. van Leusden van Allianz Nederland vertelt aan Michel Kraay, in de wetenschap dat hij denkt een medewerker van Regres Info BV aan de telefoon te hebben. In het verleden was de heer van Leusden al namens de Zwolsche Algemeene kind aan huis bij Mariëndijk Intermediair BV. De Zwolsche Algemeene is inmiddels een onderdeel van Allianz verzekeringen. http://www.michelkraay.nl/michel-kraay-geluidsfragmenten.php Beluister geluidsfragment 10

 6. 16

  @Michel Kraay: Het OM is meer bezig met burgers te zieken ivm flutbekeuringen (belastinginning) dan met het vervolgen van misdrijven. Dat is ook mijn ervaring met aangiften van “kant en klare” zaken waarvan de dader zo opgepakt kan worden…. het dossier gaat onderop de stapel en blijft daar.
  Ik zie nederland derhalve ook niet meer als een rechtstaat maar als een buitengewest van het Wilde Westen, met dien verstande dat als jij je als burger ergens tegen weert, je wel de pineut bent.

 7. 17

  Ik ben via mijn werk bekend met Automatic Number Plate Recognition (ANPR).
  Het is een ondoelmatig instrument en daarbij tast het de privacy aan van de burgers in NL.

  Het is er nu om belastingschuldigen met grote schulden te laten betalen en op te sporen. In eerste instantie natuurlijk bedacht voor de mensen die wel kunnen en niet willen betalen (en ook niet op te sporen zijn).
  Maar het is totaal aan het doorschieten.
  Dat scannen is ondoelmatig, want je moet toevallig iemand hebben die daar langskomt (+een belastingschuld heeft openstaan)
  Het is ook niet nodig om de schulden te innen wat er mag genoeg (vordering art. 19 IW, diverse beslag mogelijkheden etc).
  Maar goed, de politiek komt waarschijnlijk pas in actie over een jaar of 5 – 10.
  Het enige wat kan helpen is klachten indienen bij de Nationale ombudsman Brenninkmeijer.

 8. 19

  Tja Stephan, ben blij te zien dat jij al net zo boos was als ik toen ik het kabinetsstandpunt las. Wat een minachtig spreekt er uit de brief. Alsof burgers niet zullen doorhebben dat de overheid ze hier fors bij de neus neemt.

  Om aan te sluiten op het voorbeeld van de gewenste koppeling van bestanden om verkeersboetes te kunnen innen: van welke “concrete bedreiging van individuele veiligheid’ is hierbij sprake dan?

  Waar ik me nog het meeste aan erger is de totale ongeinteresseerdheid voor individuele rechten die hieruit spreekt. Alsof veiligheid ten koste van alles mag gaan. Alsof de bescherming van je persoonlijke levenssfeer (privacy) niet juist een wezenlijk aspect van vrijheid en veiligheid is.

  In Groningen hebben we momenteel een illustratief akkefietje. De gemeente verzamelt persoonsgegevens bij het inzamelen van afval (zodat je tzt per ingeleverde kilo kunt afrekenen). Die gegevens werden vervolgens ook gebruikt bij de opsporing van bijstandsfraude. “ach ja, we hebben die gegevens nou toch, laten we dr dan ook maar eens gebruik van maken”. Uiteraard is het tegengaan van bijstandsfraude een nobel streven, maar heiligt het doel alle middelen?

  Tot slot nog eentje ter overpijnzing: wat als we ooit (kruist vingers) een regering krijgen die minder zuiver op de graad is….

 9. 20

  Altijd goed, dit soort stukjes. Alleen doe ik er onbewust zelf ook aan mee door gegevens te plaatsen op sociale mediasites. Afgelopen week kocht ik een nieuwe telefoon die mijn telefoonboek kon koppelen aan die sociale mediasites. Toen kwamen er ineens een heleboel extra gegevens bij ieder contact te staan.
  Is er eigenlijk nog wel wat tegen te doen of zijn we al te ver heen?
  En over de newspeak: nieuwpraat? Of: dunpraat?

 10. 22

  Het loopt je dun-door-de-broek spraak. Zag vanmorgen die tante Pollewop van vrijbit.nl nog daarover op tv. Dat Nederland een databank met vingerafdrukken aanlegt (terwijl dat van de EU commissie niet eens hoeft), “de gegevens op straat”, “ongehoorde actie”…en SCHANDE dat dat zomaar rechtmatigheid heeft verkregen en ACTIE en whewhehwe..

 11. 23

  Mjaha, want dan ga je d’r es rustig over zitten malen: heb 1 maand geleden glunderend paspoort ouwe stijl opgehaald, heb naamloze OV- kaart, niks geen slimme meters in huis, online nietbellen formulieren getekend, sta ook b.v. niet in dat EPD, zijn ook nooit geen vingerafdrukken of wangslijm afgenomen enz.enz, en spuit me sperma nog liever op de kachel. Dan loopt het tenminste nog met een sisser af. Kortom, knappe vent die mij vanuit het niets kan linken in/ aan e.o.a. database…

  Maar nu val ik morgen keihard hartstikke dood of met geheugenverlies op m’n kop of zo. En niemand die dan weet wie ik ben. Krijg ik dan nog wel behoorlijke nazorg en dergelijke? Want heb b.v. ook nooit geen pasjes waar een naam op staat, paspoort of ander ID o.i.d. bij me. Allemaal doordat ik ben aangestoken en banggemaakt door teveel op sargasso in dat privacydossier te lezen. Kijk, als ze je niet meer kunnen chippen en nergens aan kunnen linken hoor je er eigenlijk niet meer bij. Toch? Ben je een buitenbeentje, een paria… laten ze je gewoon liggen verrotten waar ze je vonden: “Valt buiten onze (alle) jurisdictie en procedures…jammer”. “Had nog wel een kaartje met nicks van o.a. sargasso bij zich, maar die zijn nou niet bepaald scheutig met privacygevoelige informatie die laten niks los”.

  Tja, in het naamloos Graf van de Onbekende Reaguurder dan maar…

  Allemaal dankzij ik-ben-er-zelf-ook-niet-vies-van DataminingSteeph en die nare muts van vrijbit dus…

 12. 25

  De deurwaarders willen in de toekomst nog een stap verder gaan. De KBvG wil naar een systeem waarbij deurwaarders alle gegevens kunnen zien van cliënten van de schuldhulpverlening.

 13. 26

  @25 Ik vraag me af of het niet afstaan van vingerafdrukken ook veilig is. stel nou dat over 4 jaar een hacker het voor elkaar krijgt om “lege database velden” te vullen. Dan zijn alle sceptici de l*l. Een variant hierop is dat reeds ingevulde biometrische gegevens omgewisseld (hacken / menselijke fout / geautomatiseerde fout) worden met de gegevens uit jouw dossier.

  bekijk vervolgens de volgende scenario’s:
  jij gaat een nieuw paspoort aanvragen, maar je vingerafdrukken komen niet meer overeen. wie ben je en naar welk land moeten we je uitzetten?

  jij/hij gaat dood, maar je biometrische gegevens komen niet overeen. wie is er doodgegaan? jij of hij?

  degene waarmee het profiel omgewisseld is, pleegt een ernstig misdrijf. Ben je nu schuldig tot het tegendeel is bewezen?