1. 3

  Gelukkig, zijn wij ook nog schuldig aan de emissies van China. Het calvinistische schuldcomplex kronkelt in de meest bizarre wegen.

 2. 4

  Een schuldgevoel kun je afkopen heeft de Kerk mij geleerd.
  Aflaat NGO’s nemen de plaats in van toezichthouder…
  Hardvochtiger in de leer dan een gemiddelde SM club.

 3. 5

  Wel een beetje lullig dat we in het Westen bij de import afgerekend worden op de energie-inefficiëntie bij de productie in China. Uiteindelijk kunnen ze alleen daar er iets aan doen om onze “outsourcing” emissie terug te dringen. Of wil je de importtarieven voor China nóg meer gaan verhogen?

 4. 6

  @5: Als we de productie lokaal hadden gehouden in plaats van te outsourcen naar lageloonlanden, dan hadden we daar ook meer grip op gehad. Dan vind ik de afrekening toch erg terect.

 5. 7

  @6: Hoe hou je in een markteconomie de productie lokaal? Ik kan maar drie dingen bedenken: Minimumloon (heel ver) omlaag, zodat je kunt concurreren met de arbeid, enorme subsidies op eigen producten en/of enorm hoge importtarieven. Welke maatregel sta jij voor?

 6. 8

  @7: Wellicht kun je dat niet, immers is de uitstoot evengoed gevolg van winstmaximalisatie. Ik heb er geen mening over, ben niet zo’n voorstander van een markteconomie.

 7. 12

  @7 Groen protectionisme b.v., invoerheffing op basis van uitgestoten hoeveelheid schadelijke stoffen. Zo zou een lokaal bedrijf dat veel schoner produceert maar meer loon moet betalen weer kunnen concurreren met onze ijverige Chinese vrienden.

 8. 13

  Onze ijverige Chinese vrienden stoken voor 60% van de energieproductie steenkool, dat is een binnenlandse aangelegenheid en daar heeft het Westen geen invloed op en de Chinezen hebben al helemaal geen behoefte aan bemoeienis op dat vlak.

  De emissie door kolencentrales is zeker een probleem, zolang we hier niet kunnen concurreren hebben we pech gehad.