Oud-burgemeester Jacobs vangt definitief bot na klacht

Foto: copyright ok. Gecheckt 03-03-2022
Dossier:

NIEUWS - De Helmondse oud-burgemeester Fons Jacobs heeft definitief bot gevangen met zijn klacht tegen Sargasso-journalist Sjors van Beek en Vrij Nederland-journalist Harry Lensink. De Raad voor de Journalistiek heeft het ‘herzieningsverzoek’ van Jacobs ongegrond verklaard. Daarmee is de klachtprocedure definitief afgerond.

Op 6 november 2013 bepaalde de Raad al dat de klacht van Jacobs ongegrond was. Jacobs was het daar niet mee eens en wilde dat de zaak werd heropend. Dat verzoek is nu dus afgewezen:

Dat verzoeker bezwaar heeft tegen de afwegingen van de Raad, is onvoldoende om een verzoek tot herziening te honoreren. […] Niet aannemelijk is geworden dat de Raad zijn uitspraak op basis van onjuiste constateringen heeft gedaan.

De volledige uitspraak: pagina 1, pagina 2, pagina 3.

Volgens Jacobs was het op 11 mei 2013 verschenen artikel in Vrij Nederland (‘Een opgeblazen zaak: de bedreiging van Fons Jacobs’) over de corruptieverdenkingen rond zijn persoon ‘tendentieus, vooringenomen en onnodig beledigend’. Een uitgebreidere versie van het verhaal verscheen op Sargasso in ‘dossier Fons Jacobs’.

Volgens de Raad voor de Journalistiek was het verhaal ‘niet journalistiek ontoelaatbaar’ en hadden Van Beek en Lensink ‘voldoende aannemelijk gemaakt dat op basis van hun onderzoek aanleiding bestond om te berichten over klager zoals ze hebben gedaan’.

Jacobs moest eind 2010 onderduiken na bedreigingen uit de onderwereld. In het artikel en in ‘dossier Fons Jacobs’ wordt de achtergrond van deze kwestie geschetst. Onthuld werd dat de rijksrecherche ten tijde van de verdenkingen bezig was met een onderzoek wegens ambtelijke corruptie tegen Jacobs zelf. Het zou gaan om de vergunningverlening aan de Helmondse coffeeshop Carpe Diem, waar tweemaal een aanslag op werd gepleegd. Het Openbaar Ministerie heeft de corruptieverdenking tegen Jacobs later laten vallen.

Volgens de burgemeester, inmiddels vervroegd gepensioneerd, stond het verhaal vol met feitelijke onjuistheden maar de Raad deelde die visie niet. Ook klagen over gebrek aan wederhoor was volgens de Raad onterecht omdat Jacobs zelf journalist Van Beek niet te woord wilde staan. Over de Helmondse kwestie lopen momenteel nog diverse rechtszaken in het kader van de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). De vonnissen daarin worden over enkele weken verwacht.

Reacties (2)

#1 zmoooc

Barbra Streisand kan het ongetwijfeld waarderen dat deze meneer de aandacht van haar persoon afleidt:p

  • Volgende discussie
#2 Niet+JeZus

Wat sleept deze zaak zich ontzettend lang voort. Zou er ooit nog een boef worden veroordeeld?..

  • Vorige discussie