Oproep tot Bankrun strafbaar??

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Deze bijdrage aan het open podium is van DeViking (website)

Wat krijgen we nou? Mogen we geneens meer pret beleven en een bank laten ploffen? Om de banken nog beter te beschermen moet kennelijk het openbaar oproepen tot een bankrun zoals Lakerman dat heeft gedaan strafbaar wroden gesteld. Waarvoor eigenlijk? Oproepen tot een bankrun is toch gewoon een vorm van vrije meningsuiting? Een bank is toch gewoon een bedrijf? Dus elke consumentenactie tegen een malafide bedrijf wordt voortaan ook strafbaar? Dit is een glijdende schaal.

Zie hier een deel van de tekst van ANP:
“De ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Jan Kees de Jager (Financiën) willen zo’n oproep voor een ,,bankrun” strafbaar stellen. Ze bereiden daarvoor een wetsvoorstel voor dat begin volgend jaar voor advies wordt rondgestuurd.

Dat schrijven zij in een brief die ze donderdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Het vorige kabinet had al toegezegd om de mogelijkheden voor een verbod op een bankrun te onderzoeken. Nu zijn de mogelijkheden hiervoor beperkt. Een bankrun kan tot een onbeheersbare situatie leiden voor een bank, stellen de ministers.”

Loopjongens voor de banken deze minsiters, dat moge duidelijk zijn. Wellicht uit op een plekje bij een grote bank als dank voor invoering van deze absurde wetgeving.

Reacties (1)

#1 dramklukkel

Een bankrun kan leiden tot verstoring van het betalingsverkeer en derhalve tot het schaden van de economie. De verschillen met b.v. een supermarktketen zijn redelijk evident, dus de vergelijking met om het even welk bedrijf hoeft niet altijd te kloppen. Bij een run op een supermarkt kunnen tekorten (voorraad) worden aangevuld middels het geld (liquide midelen) dat wordt verdient met verkoop van die voorraad. De cashflow blijft gewoon bestaan. Bij banken kunnen grote voorraden (liquide middelen) niet direct worden vervangen, omdat zij vastligt in vaste en vlottende activa, waarna de cashflow stagneert.

Vergelijk de bankrun maar met een blokkade op de Nederlandse snelwegen en de economische schade wordt snel duidelijk. Vrijheid (van meningsuiting) is een fijn goed, maar geen vrijbrief om maar alles te doen. Oproepen tot brandstichting/jihad/losen van chemisch afval of tot het verspreiding van virussen zullen vast binnen die vrijheid mogen, maar dat betekent niet dat men niet verantwoordelijk is voor de gevolgen.

Een verbod op een oproep tot een bankrun is in dit licht zo’n vreemd idee nog niet. Maar of het een GOED idee is, is een tweede.