Oh ja, dat was er ook nog gebeurd dit jaar. Fukushima bliept nog af en toe op de mediaradar, maar impact dreunt nog door. Allereerst in Japan zelf natuurlijk. Besmette rijst. Economische schade. Een herbezinning op de toekomst van energievoorziening. Een vertrouwensbreuk tussen burgers en overheid.
Maar Fukushima resoneert ook nog in het Westen, al zijn de discussies op de achtergrond geraakt. Onze eigen Maxime Verhagen zegt: niets aan de hand, we gaan op dubbele kracht door met kernenergie. In Duitsland gooide de regering het roer echter radicaal om. In de Verenigde Staten is er lichte paniek over de niet al te beste staat van een aantal kerncentrales.
Vrij Nederland en Sargasso hebben daarom weer een leuke oproep aan u. Wat is de fallout van Fukushima? Illustreer uw antwoord met een goede bron: een documentaire, een goed artikel, een mooie infographic. Als ik als onwetende lezer weer snel bij wil raken over de nasleep, waar begin ik dan?
Laten we zelf het goede voorbeeld geven. Hij was al eerder te zien via Sargasso, maar deze documentaire is zo goed, zo beklemmend dat we hem graag nog even herhalen. Hij is, schande o schande, nog geen 15.000 keer bekeken. Waar gaat ‘ie over? Een wetenschapper vertrouwt de officiële metingen van de overheid niet en gaat zelf op pad om een stralingskaart te maken. Dat voert hem naar het hart van de radioactieve besmetting. Zijn zoektocht is een fraai staaltje web 2.0 meets citizen journalism meets wisdom of the crowd. Hij duurt anderhalve uur, maar dat is de moeite waard.
Reacties (9)
Lastig lastig, fallout laat zich slecht meten in twittertijd.
Iemand die nog boven op de zaak zit is: http://ex-skf.blogspot.com/ een Japanner die woont en werkt in Amerika en die de moeite neemt om Japanse nieuws berichten te vertalen.
Mocht je echt terugkomen van een poolexpeditie is het misschien handig om op http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_Fukushima_I_nuclear_accidents te beginnen of: http://fukushima.grs.de/ of: http://www.criirad.org/actualites/dossier2011/japon_bis/sommaire.html Arnie Gundersen date nog wel eens up: http://fairewinds.com/updates
Zand erover: http://www.tepco.co.jp/en/nu/fukushima-np/images/handouts_111014_03-e.pdf (pdf alert)
Uit het oog uit het…
Persoonlijk denk dat het “achteraf” (100 jaar) een grotere ramp was dan Tsjernobyl maar dat de impact dankzij de gunstige ligging ons grotendeels bespaart is gebleven, de wind ging meestal richting grote oceaan, Japanners zullen er waarschijnlijk anders over denken.
Die zullen niet vergeten hoe de regering en Tepco de boel bagatelliseerde, stralings dosissen voor kinderen verhoogde naar waarde die een werknemer in een kerncentrale per jaar mag absorberen, melk, rijst, vlees, en andere producten op de markt toeliet en ‘vergat’ dat de effecten cummulatief zijn.
De Japanse kunstenaar Isao Hashimoto heeft een waanzinnig mooie time-lapse van de 2053 nucleare explosie’s tussen 1945 en 1998 gemaakt: http://www.youtube.com/watch?v=WAnqRQg-W0k
Gezond is het niet maar lopen er in de VS nu echt alleen maar zombies?
Kenmerkende reaktie.
Wij blijven uit de wind en die Japanners hebben pech gehad!
De berichtgeving over de besmetting blijft versnipperd. Een welke mate welk gebied/voedel besmet is, geen idee. De informatievoorziening is het eerste slachtoffer van een atoomramp. Demokratie en kernenergie zijn blijkbaar onverenigbaar.
Excuus, de bovenstaande time-lapse is niet in sync, deze wel: http://www.youtube.com/watch?v=ekZtK4ZBMt4
Full screen for max effect
Occupy Fukushima!
Geduld grasshopper: http://www.mlit.go.jp/kankocho/en/page01_000222.html
Travel music: http://www.youtube.com/watch?v=gmT8AeU2xKk
http://fukushimaupdate.com/
pas gestart door james corbett
http://enenews.com/
http://fukushima-diary.com/
http://www.fairewinds.com/
Impact energiehuishouding japan komende tijd
https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2011/10/411joni.pdf
(van iaee.org)
Nice. En andere landen? Ik heb het idee dat in de VS het onderwerp meer leeft dan in NL. En ook onze oosterburen zijn er meer mee bezig? Toch?