Opiniepeiling Onder Arabische Moslims Laat Schokkende Resultaten Zien

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Deze bijdrage aan het open podium is van ErliseIk heb dit stuk al eerder op Art7 en de dagelijkse standaard gezet en denk dat het hier niet misstaat, als jij een website beheert plaats dit stuk op die manier verspreid het stuk over het net want er is te weinig aandacht of het wordt verzwegen.

Opiniepeiling Onder Arabische en Noord-Afrikaanse Moslims Laat Schokkende Resultaten Zien

De resultaten van deze opiniepeiling geven aan dat er een grote kloof bestaat tussen het Midden-Oosten zoals het werkelijk is en het Midden-Oosten zoals veel Westerse politici en de Westerse media het ons voorspiegelen. Met als gevolg dat het Midden-Oosten net zolang onbegrepen en onrustig zal blijven zolang de Westerse diplomatie en politiek zich niet realistisch bezighouden met de werkelijke situatie in het Midden-Oosten, de radicale elementen in de Islam en de dictatoriale, terrorisme ondersteunende moslimstaten.

Op donderdag 5 augustus 2010 heeft het Amerikaanse Brookings Instituut haar jaarlijkse opiniepeiling, gehouden onder Noord-Afrikaanse en Arabische moslims, gepubliceerd. Deze peiling laat in vergelijking met voorgaande jaren enkele verontrustende verschillen zien waar de Westerse politici, journalisten en academici maar beter notie van kunnen nemen.

De opiniepeiling is uitgevoerd door Shibley Telhami[1] onder 3.976 inwoners uit Egypte, Saoedi Arabië, Marokko, Jordanië, Libanon en de Verenigde Arabische Emiraten gedurende de periode van 29 juni tot en met 20 juli en wordt elk jaar in samenhang met Zogby International geproduceerd.

Enkele opvallende feiten uit het onderzoek zijn:

1. Een drastische teruggang in populariteit van Barack Obama onder moslims in het Midden Oosten en Noord-Afrika.

2. De toegenomen populariteit van radicale Islamistische- en revolutionaire regeringsleiders. Slechts een enkele gematigde Arabische leider komt voor in het rijtje van populaire leiders. Hoe kan er vrede komen in het Midden-Oosten als de bevolking er zoveel radicale denkbeelden op na houdt?

3. De constante anti-Israëlische houding onder de gemiddelde moslim in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De gemiddelde moslim in Marokko, Egypte, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi Arabië ziet Israël zelfs als een bedreiging voor hun eigen landen, iets wat met geen enkele rationaliteit te verdedigen is. Blijkbaar zien ze Israël niet alleen als de moordenaars van Palestijnen, maar ook als een gevaar voor het gehele Midden-Oosten en de Islam in het algemeen.

4. En een Iran in het bezit van nucleaire wapens wordt inmiddels gezien als een zegen voor het Midden-Oosten in plaats van een bedreiging.

Voor wie dit hele (schokkend) onderzoek wil lezen inclusief alle grafieken en feiten in het Nederlands Hier: http://www.onzestem.eu/2010/11/opiniepeiling-onder-arabische-moslims-laat-schokkende-resultaten-zien/

Reacties (21)

#1 Mark

Opiniepeilingen in het M-O zijn niet betrouwbaar, zoals we al konden lezen in Joris Luyendijks “Het zijn net mensen”. Wie durft er daar voor zijn mening uit te komen?

Neem Egypte. Waar overigens de verkiezingen een farce waren, maar dat hoor je niet in de media, immers Egypte is een “bondgenoot” van o.a. VS, erkent Israel.

 • Volgende discussie
#2 Mark

En hoe moeten we puntje vier zien in relatie tot de Amerikaanse ambtsberichten waaruit blijkt dat M-O leiders oproepen tot actie tegen Iran?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Sorry, maar ik zie niet zoveel schokkende resultaten die niet verklaard kunnen worden uit een compleet logische afkeer tegen het zich overal mee bemoeiende westen.

Hoe het in Israël gaat is daarbij vaak bepalend, en dat land haalt de laatste tijd iedereen weer het bloed onder de nagels vandaan in het vredesproces.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Ik bedoelde uiteraard “vredesproces”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pedro

Een drastische teruggang in populariteit van Barack Obama onder moslims in het Midden Oosten en Noord-Afrika

Net als hier en in de VS. Schokkend?

De toegenomen populariteit van radicale Islamistische- en revolutionaire regeringsleiders

Net als bij ons. Vlaams belang, PVV, FN, enz. Schokkend?

De constante anti-Israëlische houding onder de gemiddelde moslim in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Een stuk van het MO is weg gegeven zonder inspraak van de bewoners. Een ander stuk al decennia bezet. Is het gek, dat ze Israël niet aardig vinden?

En een Iran in het bezit van nucleaire wapens wordt inmiddels gezien als een zegen voor het Midden-Oosten in plaats van een bedreiging

De mensen daar zien dat eerder als wederzijdse afschrikking, of, beter gezegd, wederzijdse bedreiging. Dat hebben ze ook al van ons afgekeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Ernest

Het is misschien niet leuk, maar ook hier bij de PVV, in de VS, en in Israel zelf zien ze zich als een voorpost in de strijd tegen de Islam, dus dat klopt dan helemaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

“De gemiddelde moslim in Marokko, Egypte, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi Arabië ziet Israël zelfs als een bedreiging voor hun eigen landen, iets wat met geen enkele rationaliteit te verdedigen is.”

Oh? Bij mijn weten is Israël het enige land in die regio dat al die landen van de kaart kan vegen, omdat het kernwapens bezit. Verder heeft Israël een trackrecord dat er ook niet al te best op staat (met invallen en bezettingen in alle buurlanden en zelfs militaire acties tot in Irak, Tunsië en Oeganda toe).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Inje

Ach, ik vind het helemaal geen schokkende feiten. Sinds de ‘white revolution’ in Iran is het Occidentalisme stijgende in de gehele Arabische wereld. Deze zogenaamde schokkende feiten ondersteunen die bevstiging nog maar eens.
Wel grappig dat bijv. Joost het plaatje dan weer omkeerd. Hij komt met verwijten naar het Westen zelf. Anderen volgen die toon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Inje

“Met als gevolg dat het Midden-Oosten net zolang onbegrepen en onrustig zal blijven zolang de Westerse diplomatie en politiek zich niet realistisch bezighouden met de werkelijke situatie in het Midden-Oosten”

Volgens mij is juist het commentaar van vele hier dat de Wetserse diplomatie zich juist te Realistisch bezighouden met het Midden-Oosten…?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 pedro

@8:

Hij komt met verwijten naar het Westen zelf. Anderen volgen die toon

Nee hoor, het is gewoon een constatering, dat we de ontwikkelingen, die bij de moslims waar worden genomen, ook hier zien. Het is een communicerend vat en een heel bekend gegeven, dat als de ene partij radicaliseert, de ander dat ook doet. Het is wat mij betreft dus geen verwijt naar de westers maatschappij, maar een verwijt naar de eenzijdigheid van de schrijver van het artikel.

En wanneer onze maatschappij en onze cultuur superieur zijn, horen wij het voortouw te nemen om aan deze heilloze spiraal een einde te maken. Zo niet, dan zijn wij geen haar beter dan de ander en hoeven wij hen ook geen verwijten te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joost

@inje: Ik verwijt de staten rondom Israël ook wel het eea., maar het word je als inwoner van een Arabische staat ook niet heel moeilijk gemaakt om een hekel te hebben aan het Westen, of niet soms?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Inje

@11
Dat ben ik met je eens. Maar het is ook een politiek middel om haat tegen het Westen aan te wakkeren.

@10
Ook daar ben ik het mee eens. Maar wij zijn wellicht allemaal Orientalisten tot een bepaald niveau… onderdeel daarvan is jezelf beter vinden dan die ander. Jouw nuchtere mening waarin je je aan beide kampen onttrekt is daarin een uitzondering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Painted Bird

Nou nou maar dat zijn schokkende resultaten…

‘Blijkbaar zien ze Israël niet alleen als de moordenaars van Palestijnen, maar ook als een gevaar voor het gehele Midden-Oosten en de Islam in het algemeen.’

Niet alleen… Zo’n semi-subtiele toevoeging van de schrijfster en niemand die het opvalt. Dat schokt mij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 pedro

@13: [/ironie]?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Painted Bird

@14 Ik geloof niet dat het bewust ironisch bedoelt geweest is. Tegelijkertijd wil ik best geloven dat mijn misschien overgevoelige reactie niet terecht is.
Verder weet ik ook niet echt wat ik moet met een artikel vol ‘schokkende onthullingen’ die voor niemand nieuws zouden moeten zijn. Schokkend is de ontdekking dat Sinterklaas niet bestaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 pedro

@15: Ik denk dat jouw of mijn nuances niet besteed zijn aan de schrijfster van dit artikel (en dat de door jou aangegeven nuance dus jouw nuance is, en niet de bedoeling van de schrijfster).

Die paar woordjes zeggen verder wel veel over de schrijfster, want die woordjes zijn voor beide partijen in het conflict aanstootgevend (al denk ik dat de schrijfster daar maling aan heeft). Van Israëlische kant zal aan worden gevoerd, dat van moorden geen sprake. Aan de andere kant kan worden aangevoerd, dat het ‘moorden’ alleen al voldoende is om Israël te haten, en dat daar dus geen extra bedreiging voor de regio of het geloof aan te pas hoeft te komen.

Ik vind het schokkend, dat mensen met zo weinig kennis van zaken en zo weinig gevoel voor de tegenpartij als de schrijfster van dit artikel, tot zulke schokkende conclusies kunnen komen, waarbij vooral de conclusie in haar eerste alinea al meteen vertelt waar ze op uit is, want ze stelt zichzelf niet eens de vraag, waarom het onderzoek te weinig of geen aandacht krijgt. Daar kunnen namelijk heel goede redenen voor zijn en de beste van allen is hier al meerdere keren genoemd. Het is helemaal geen schokkend onderzoek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 DeViking

Het is duidelijk dat Erlise een Zionist is. Aan deze zogenaamde opiniepeiling is immers niets schokkends. Maar Erlise presenteert het als schokkend. Ja vanuit Zionistisch standpunt natuurlijk wel. Denk je nou echt dat de aanvallen van Israel op Libanon en Gaza de Arabische opinie positief hadden kunnen beinvloeden? Dan ben je toch naief. Dat is dus niet schokkend. Ook de uitkomst over Iran is niet schokkend. Wel voor de Arabische leiders. Maar dat zijn bij uitstek loopjongetjes van Washington. Het geld wat door de Amerikanen wordt gebruikt om invloed te kopen in het midden-oosten is gek genoeg afkomstig van de Zionistische lobby in Amerika. Mooi he hoe de wereld in elkaar zit. Tegenstrijdig maar wel leuk. En wij Nederlanders? We laten ons door Israel en Washington een oor aannaaien. Want ja met zo’n jood als Rosenthal in de regering is men zo overduidelijk pro-Israel dat men geen kant op kan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Inje

“Want ja met zo’n jood als Rosenthal in de regering is men zo overduidelijk pro-Israel dat men geen kant op kan.”
Jammer. Er is zoveel geschreven over de NEderlandse steun aan Israel en waarom. Allerlei verschillende invalshoeken met verschillende conclusies, maar deze zat er (gelukkig) niet tussen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Painted Bird

@17 Ik denk dat weinigen het hier op prijs stellen om onder je ‘wij’ en ‘we’ te vallen. Mag ik als nuchtere grunneger vaststellen dat je maar beter voor, met en tegen jezelf spreekt? Mogelijk blijft in de spiegel iets van je waardigheid over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 DeViking

#19 Hoe ik spreek en op welke wijze ik mijn mening uit gaat is niet aan jou. Dat we Groningen nog subsidieren. Je mag de rest van Nederland op je knieen danken dat je nog in je zompige veenholen kunt leven. Je hebt bovendien pech dat het gas niet van Groningen zelf is en wij het bij je wegjatten. Haha. Loosers van het Noorden. Zo, voel je je nou aangesproken of zal ik nog even met een gierton over je land rijden? Hihihihihi

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Painted Bird

@20 Voel ik me aangesproken? Nou nee. Komt misschien omdat ik moeilijk boos wordt op iemand die een complete fake is. Je bent tegen Joden maar komt op voor moslims. Iedere werkelijke DeViking zou de Likoed Nederland in je compleet verrot slaan.

 • Vorige discussie