Openbaar drankgebruik in Dubai toegestaan

Sevens Dubai 2008 (Foto: Jonathan Vondeling)

Het is een van Dubai’s meest merkwaardige feesten, maar ook eentje die je tenminste een keer moet hebben meegemaakt: de Dubai Rugby Sevens. Sevens, een variant van rugby waarbij maar 7 spelers op het veld staan en elke helft maar 7 minuten duurt, wordt de laatste jaren steeds populairder. Omdat je met minder mensen moeilijker kunt verdedigen wordt vaker gescoord en dat vindt het publiek natuurlijk maar al te leuk. Sevens heeft ook een eigen wereldbeker toernooiencyclus en Dubai is daarvan de eerste.

Behalve sevens-rugby van hoog niveau is het elk jaar het feestje voor de internationale expat-gemeenschap in Dubai. In het land waar je normaal alleen alcohol kunt kopen met een speciaal pasje en alle bars verbonden moeten zijn aan een hotel, hebben de autoriteiten besloten voor dit evenement een uitzondering te maken. Het was waarschijnlijk ook letterlijk vechten tegen de bierkaai. En dus zitten op een zaternamiddag veertigduizend voornamelijk Engelsen en andere Commonwealthers in allerhande carnavaluitdossingen in hoog tempo de blikjes uit hun gratis Heineken koeltasjes soldaat te maken. Alleen de familietribune is, zoals ook bij andere rugbytoernooien, alcoholvrij. Emirati zie je, weinig verrassend, nauwelijks bij het toernooi. Tijdens de finaledag spotte ik uiteindelijk 1 dishdasha, de traditionele jurk, maar dat kan net zo goed iemand geweest zijn die het wel een mooie outfit vond. De sfeer is absoluut fantastisch en zoals altijd in Dubai moet alles groter, beter en mooier. Geen wonder dus dat ze in een van de pauzes met 1 liedje zowel het wereldrecord meezingen, air-guitar en headbangen proberen te verbeteren. Arme Freddy….Toch merk je dat je in een islamitisch land bent. Heel taktisch is het nieuwe stadion (bijna geheel opgetrokken uit steigerbuizen!) een kilometertje of zestig buiten de stad geplaatst, letterlijk midden in de woestijn.

Dubai Rugby stadion (Foto: Jonathan Vondeling)

Volgens een begeleider van het Nederlands damesteam zie je normaal bij rugbytoernooien achter de tribunes ook de gebruikelijke taferelen als je een groep dronken Engelsen hebt: pasontstane stelletjes die hun nieuw ontloken liefde zo vleselijk mogelijk vieren. Ze waren misschien afgeschrikt door recente berichtgeving over celstraf na seks in diverse westerse media, maar je zag het in ieder geval niet. Ik vermoed overigens dat de timing van de celstraffen niet geheel toevallig zo vlak voor de Sevens was. Het meest typische was echter het betreden en verlaten van het terrein. Waar je in Nederland bij elk festival bij binnenkomst uitvoerig gecontroleerd wordt zodat je geen drank mee naar binnen neemt, werd hier iedereen vriendelijk verzocht bij vertrek de tas even binnenstebuiten te keren. Geen blikje mocht het terrein verlaten.

Oh, en wat het sportieve element betreft: de Zuid-Afrikanen wonnen. Nadat ze in de halve finale eerst op achterstand kwamen en pas na verlenging Fiji wisten af te schudden, tikten ze in de finale de Engelsen relatief eenvoudig van de mat. De Nederlandse dames, in voorbereiding op het WK Sevens dat in maart ook in Dubai zal plaatsvinden, hadden een slechte eerste dag met twee verliespartijen, maar wonnen op dag 2 hun laatste poulewedstrijd om daarna alsnog de finale van de verliezersronde te halen en winnen.

Reacties zijn uitgeschakeld