Op naar een nieuw kinderpardon

OPINIE - Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. De druk vanuit de (lokale) achterban werd D66, de ChristenUnie en het CDA uiteindelijk te veel. De regeringspartijen voelden zich schoorvoetend gedwongen het enige juiste te doen: het kinderpardon versoepelen, zodat er ook daadwerkelijk kinderen door gepardonneerd worden. Wel zo handig. En laat het dan vervolgens maar aan de VVD over om er een ‘eigen vluchteling eerst’-feestje van te maken door 250 vluchtelingen minder dan beloofd uit het buitenland te halen. Vluchtelingen die speciaal door UNHCR zijn uitgekozen omdat hun situatie het meest schrijnend is. Want je moet er toch iets voor terug krijgen hè, en doe dan maar iets waaruit blijkt dat je toch nog steeds een partij van klootzakken bent voor je klootzakkenachterban. Zo blijft het een beetje overzichtelijk.

Maar goed, we klagen uiteraard niet, want het netto resultaat is positief. Toch, linkse deugers als we zijn, kijken we ook even naar de toekomst, want dit nooit meer. Net zoals met dat vorige kinderpardon, ook dat nooit meer. En dat ervoor. Of in ieder geval niet deze kabinetsperiode. Of zoiets.

Want hoe gaan we voorkomen dat deze situatie nog een keer gaat optreden? Nou, door extra geld aan de IND te geven, natuurlijk. De organisatie krijgt er 13 miljoen bij om de achterstanden weg te werken. En achterstanden zijn er. Een asielzoeker die nu in Nederland aankomt zou zes dagen na binnenkomst een eerste gesprek moeten hebben, maar heeft dat eerste gesprek nu in mei 2020, toevalligerwijs nét het moment waarop de kids zo lekker aan het wortelen zijn in Nederland. En het is natuurlijk goedkoper, iemand een jaar lang onderdak en eten geven, dan voldoende personeel aan te nemen. Dat ook.

Over personeel gesproken, als we kijken naar de begroting van de IND, dan zien we dat er voor 2019 een slordige 215 miljoen is gereserveerd voor eigen personeel. Daar komt nu dus 13 miljoen bij. Als we er voor het gemak even van uitgaan dat dit gehele bedrag ook aan personeel wordt uitgegeven, dan betekent dat een toename van net iets meer dan 6%. Gelukkig lukt het de IND al ruim een jaar niet om meer dan 84% van de nieuwe instroom af te handelen*. Een typisch Nederlandse oplossing, om een organisatie die bijna 20% meer moet doen 6% extra geld te geven. Dát zal ze leren om efficiënt te werken, want iedereen weet dat dat zo goed te automatiseren is, mensenwerk.

Al met al kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat het kinderpardon weleens een blijvertje zou kunnen zijn. En omdat we Sargasso zijn pleuren we hieronder nog een paar grafiekjes. Want zo hoort het en blijft alles zoals het was. Zo.

*Jaja, er was een maand waarin het 95% was, maar dit bekt lekkerder. En het was een outlier, net zoals die andere, waarin de IND het een maand voor elkaar kreeg om -1,5% weg te werken. Ja, dat lees je goed, in een maand werd de achterstand met meer dan de nieuwe aanvragen groter.

Dank aan Flip van Dyke voor het aanleveren van de correcte gegevens (en de inspiratie).
Bron: Eurostat. Hier en hier

Reacties (1)

#1 P.J. Cokema

Nou ja, er had er maar één van de drie (CDA, D66, CU) niet akkoord gegaan (wat de dwarsligger hogelijk gesierd zou hebben) of er was een reële kans op den kabinetscrisis. Dus ‘onze vrede’ mag wel wat slachtoffers kosten. Dat doet het al eeuwenlang.