Onwetenschappelijk, onderkoeld en zwaarlijvig onderzoek

Na een week met zware stukken, koude reacties en hete discussies is het tijd voor een lichtvoetig onwetenschappelijk onderzoek. Ik heb al een paar jaar een hypothese over de relatie tussen koud of warm slapen en zwaarlijvigheid bij mensen. Die hypothese kan ik nu dus nog even niet onthullen, want er moet eerst nog een volstrekt fout onderzoekje gedaan worden bij een volledig niet aselecte groep mensen via een verschrikkelijk selectief medium.
Aan u allen daarom de vraag onderstaand polletje in te vullen. Daarna kunt u natuurlijk uitgebreid speculeren over de exacte aard van mijn hypothese. Zolang u maar eerst onbevangen, zo dit bestaat, de vraag naar eer en geweten beantwoordt. Ergens morgenavond zal ik in de update mijn hypothese toevoegen.
Oh, voor het geval u niet al jarenlang obsessief bezig bent met uw BMI, hier een online calculator daarvoor.

[poll=251]

Update (27-1-09): De hypothese was dat koud slapen meer energie kost en dus tot een lagere BMI zou leiden. De poll wijst dit niet uit. Sterker nog, strikt genomen slapen de BMI’ers boven de 26 meer koud dan die onder de 26.

 1. 2

  bmi 21 zie ik nu, ondanks mijn wijn en voorliefde voor Hemaworsten op vrijdag (echt Hema dat wel)..dankzij m’n stevige bos avond wandeling wellicht wat slankjes.

  Koude kamer, ondanks mijn weerstand om het warm te houden.

 2. 3

  Ceauşescu ijverde ervoor om de temperatuur in de huizen van het arbeidzame volk nooit boven de 15 graden te laten komen. Maar hij was uiteraard een drol van het stalinistische USSR.
  Gaat sargasso die richting op? Een drolletje van het communisme?
  Oh ja, en Vrankrijk moet dichtgerimd door de bruutste pliesies.

 3. 4

  Ehm, niet dat ik het onderzoek wil verpesten, maar ik heb al wel eens gelezen dat in een koude kamer slapen overgeweicht tegengaat omdat je lichaam dan meer vetten verbrandt.

 4. 5

  @4 het is één grote afleidingsmanoevre van de schandelijke mishandeling van yoghurt door de krakersbonzen van vrankrijk. Lees de comments op “wat er werkelijk gebeurde”

 5. 6

  Ik vul het lekker niet in want ik slaap in een redelijk koude kamer maar wel met kruik!
  En ‘koud’ is zo relatief… ik hou er niet van niet te kunnen slapen door het rillen in mijn tent ;)

 6. 8

  Ik moet zeggen dat ik zelf al geruime tijd een hypothese heb over gewicht en temperatuur, die wellicht ietwat overtrokken is door mijn eigen figuur/gewicht etc.

  Ik loop binnen vrijwel altijd in een t-shirt of overhemd (zonder t-shirt er onder) en gok dat die vrij ‘minimale’ kleding ervoor zorgt dat je lichaam meer verbrandt om het op temperatuur te houden. In tegenstelling tot ietwat zwaarlijvige collega’s die zelfs met 22 graden binnen nog een trui aan hebben, of een t-shirt, overhemd en/of jasje er over.

  Burn baby burn!

 7. 12

  Ik mis de optie: “Ik slaap liever in een kamer die niet al te warm is, maar waar het ook niet 2 graden is omdat mijn huis slecht geissoleerd is.”

 8. 13

  Slaap temperatuur kamer is 18 graden celsius.

  bmi 21,5

  En over het algemeen slaap ik slecht als ik een corpulente zwetende vrouw mee naar mijn hol heb gesleept.

 9. 14

  Wat voor kamer ik pak om te pitten ligt aan wie de slaapkamerdeur vergeten heeft op slot te doen.
  Als ’t bed maar koud is en de wiev’n warm.
  De bmi van mijn lul is > 26.

 10. 15

  BMI 24,7 (nog wat winterspek). Koude kamer en precies genoeg dekens, zweten is dodelijk (niet met raam open, wel enig enige ventilatie (zuurstof op peil!) via een rooster indien aanwezig). Beste is daarnaast warme douche voor het slapen (warmte gaat via huid naar buiten, net als gebeurt tijdens de slaap), ontspannen, een slaapmutsje mag. En nooit geen problemen meenemen naar de slaapkamer. Niet doen. Anders ga je maar liggen malen en woelen. Eigenlijk al niet over de drempel van de voordeur. Is een heel slecht ding. Problemen meenemen naar de slaapkamer. Gewoon buiten laten staan.

 11. 16

  Er kunnen natuurlijk nog dramatische verschuivingen in de poll plaats gaan vinden, maar bij de huidige stand wil ik de open deur wel intrappen:
  Sargasso kent 68% reaguurders van weinig zwaarwichtigheid.
  Toch heeft 32% nog heel wat om het lijf.

 12. 20

  @zteil eenvoudig, snij kleine stukken van je lichaam en weeg die. Schrijf dat iedere keer op zodat je later kunt optellen. Ga na iedere snijbeurt weer op de weegschaal staan om te zien of je al minder dan drie kilo weegt. Herhaal dit net zo lang tot het wel zo is.
  Tel dan op wat je opgeschreven hebt plus wat je nu op de weegschaal ziet.
  Simpel.

 13. 21

  Dikke mensen hebben in verhouding tot hun lichaamsgewicht minder huidoppervlakte dan dunne mensen en hebben het daarom minder koud.

  Dikke mensen hebben om dezelfde reden het sneller warm dan dunne mensen en zweten daarom meer.

  de vraagstelling zou beter kunnen zijn iets van ‘ik ben dikker dan mijn partner en heb het warmer’ etc.
  Alleen homo’s en lesbo’s mogen stemmen want anders krijg je nog het probleem van het sexe verschil.