Omsingeling, Franse uitdagingen en de Kidiaba

Serie:

ELDERS - Na twee weken radiostilte weer bericht uit Afrika, waar Eritrese soldaten met de vuist op tafel sloegen, de Sahara een strijdtoneel blijft en men in de ban is van de bal.

Eerst maar even een persoonlijke noot. Het is de bedoeling dat de Afrika-aflevering van Elders in de Wereld elke woensdagochtend verschijnt. Door verschillende zaken rondom mijn eigen verhuizing naar Tanzania – de reis zelf en, eenmaal daar, langdurige stroomuitval – kwam ik er de voorbije twee weken niet toe op tijd een stuk te posten. Nu heb ik alles weer op ’n rij en bericht ik u rechtstreeks vanuit de snelgroeiende metropool Dar es Salaam!

Even had het iets weg van een nieuwe coup d’état, de omsingelingsactie die een groep opstandige soldaten van het Eritrese leger afgelopen maandag uitvoerde. In de hoofdstad Asmara parkeerden de muiters hun tanks voor het Ministerie van Informatie en eisten de vrijlating van alle politieke gevangenen in het land. Dat zijn er nogal wat: wie het zich in Eritrea in het hoofd haalt ook maar tegen de schenen van het establishment te blazen, belandt al achter slot en grendel. Zo’n vaart als in de Centraal-Afrikaanse Republiek lijkt het (voorlopig) echter niet te lopen: de staatsmedia zenden weer uit, de blaffende honden zijn terug in hun hok en de almachtige baas doet alsof er niets gebeurd is. En toch, en toch. De actie lijkt te zijn geïnitieerd door een voormalig oorlogsheld die eind vorige eeuw de Ethiopiërs bevocht en nu democratische hervormingen eist. Of in het haast Noord-Koreaans aandoende Eritrea op korte termijn écht iets zal veranderen, valt te bezien, maar áán is het, daar aan de Rode Zee.

Een interessante blik op (het succes van) de Franse interventie in Mali komt van Time Magazine. De Franse troepen lijken de eerste slag gewonnen te hebben, maar door de lucht en ter land zijn twee verschillende dingen. Ondertussen publiceerde Annette Lohmann een heldere uiteenzetting over de Sahara als conflictregio. Een aanrader als u ervoor wilt gaan zitten.

Tot slot: het zal velen van u niet ontgaan zijn dat er is afgetrapt in Zuid-Afrika. Kan Zambia zijn even verrassend als spectaculair gepakte titel verdedigen? De Afrika Cup staat ook dit jaar alweer garant voor magnifieke doelpuntvieringen, schandalige overtredingen en stuntende underdogs. Vanavond neemt het gastland het op tegen Angola en gaat Kaapverdië voor een nieuwe verrassing tegen Marokko.

Reacties (1)

#1 Bismarck

Goed nieuws voor de Fransen is dan weer dat de MNLA (de belangrijkste Tuaregmilitie) heeft besloten aan de kant van de Fransen mee te vechten tegen Ansar Dine en bondgenoten. De MNLA was in eerste instantie verantwoordelijk voor het verdrijven van de Malinese troepen uit noordoost Mali, maar liet zich vervolgens in de belangrijkste steden verdringen door Anzar Dine en beheerst nu alleen nog maar een aantal grensgebieden met Mauretanië, Algerije en Niger. Strategisch wel gunstig om een tweede front te kunnen openen, als ECOWAS (het samenwerkingsverband van Westafrikaanse landen) eindelijk met de beloofde troepen aankomt.