Foto: copyright ok. Gecheckt 09-11-2022
,

Niet alleen belazeren de superrijken de boel – ze komen er ook nog eens mee weg.

In 1983 verklaarde Leona Helmsley, zakenvrouw en echtgenote van een Amerikaanse hotelmagnaat, tegenover haar huishoudster:

‘We don’t pay taxes. Only the little people pay taxes.’

Helmsley bleek het bij het verkeerde eind te hebben. Uiteindelijk maakte ze het al te bont en werd ze wegens belastingontduiking tot negentien maanden gevangenisstraf veroordeeld. Maar dat was toen, bijna dertig jaar geleden.

Tegenwoordig betalen de superrijken, als het op belastingen aankomt, nog steeds niet hun deel, maar daarnaast kunnen ze ook nog eens – en bepaald niet onterecht – zeggen:

‘We don’t face consequences. Only the little people face consequences.’

Vorige week kreeg de Amerikaanse beurshandelaar Jon Corzine, multimiljonair, voormalig CEO van Goldman Sachs, ex-politicus (namens de Democraten) en bestuursvoorzitter van het inmiddels failliete MF Global, te horen dat hij naar naar alle waarschijnlijkheid niet zal worden vervolgd wegens het laten verdwijnen van ongeveer een miljard dollar aan door klanten ingelegd geld:

‘After 10 months of stitching together evidence on [MF Global’s] demise, criminal investigators are concluding that chaos and porous risk controls at the firm, rather than fraud, allowed the money to disappear, according to people involved in the case.’

Ook werd nog even uitgelegd hoe MF Global precies failliet ging:

‘But a $6.3 billion wager on the European sovereign debt proved fatal. The size of the bet was enough to wipe out the firm many times over, and as questions about Europe’s health grew, a run on MF Global ensued. In the panic, the firm tapped customer money to stay afloat.’

Met andere woorden: eerst worden er volstrekt onverantwoorde risico’s genomen. Vervolgens gaat het mis en wordt het geld van klanten gebruikt (die natuurlijk niet zouden hebben meegeprofiteerd als de investering wél winst had opgeleverd) in een vergeefse poging de eigen verliezen te dekken. Kortom: duidelijk gevalletje fraude. Toch?

Helaas hadden aanklagers niet gerekend op Corzines briljante verdedigingsstrategie:

‘Corzine also testified that he never intended a misuse of customer funds at MF Global, and that he doesn’t know where client funds went.’

Oepsie, foutje. Geen enkele sprake van opzet. Niets aan te doen dus.

Minder begrip was er voor de Californische kruimeldief Leandro Andrade. Voor het jatten van een paar videobanden verdween hij voor minimaal vijftig jaar achter de tralies.

Nu zijn we in Nederland gelukkig niet zo erg het spoor bijster als in Californië. Desondanks is het ook hier populairder om bijstandsfraude nóg harder aan te pakken dan serieus werk te maken van bank- of belastingsfraude. En dat terwijl de bedragen waar het om gaat natuurlijk volstrekt niet te vergelijken zijn.

Maar hoe moet het nu verder met die arme Jon Corzine?

‘Mr. Corzine, in a bid to rebuild his image and engage his passion for trading, is weighing whether to start a hedge fund, according to people with knowledge of his plans. He is currently trading with his family’s wealth.’

Wat kan er misgaan?

Foto Flickr cc Matthew Knott

Reacties (7)

#2 weerbarst

Wallst backt deze keer overigens Romney

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 weerbarst

Overigens vind ik dat je je kapitaal moet kunnen beschermen tegen de overheid, en overheids systeem maffia als corzine, dus niet zo zeuren over kapitaal vlucht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 su - Reactie op #3

Als je de hand niet zo boven het hoofd van de superrijken-maffia zou houden, dan zouden de belastingen voor jouw ook flink omlaag kunnen. Zo gooi je alleen maar je eigen ramen in. Of ben je zo superrijk, weerbarst?

#3.2 weerbarst - Reactie op #3.1

Ik hou de hand niet boven de superrijken die pakken ze toch nooit, de kleine spaarder zal juist genaaid worden door de potverteerders die nog erger schorem aan de macht gaan brengen, do the math. Nu vast staat dat het financiele systeem in gaat storten, heb ik liever dat alles instort en dat niemand wat heeft dan dat ik mijn eigendom moet afgeven aan iemand die er niks voor gedaan heeft.

#3.3 su - Reactie op #3.2

Je bent er in ieder geval niet voor de gros van de belastingbetalers die de middelen gewoonweg niet hebben om de fiscus te omzeilen. Kapitaalvlucht lost niks op en legt een grote wissel op degenen die het het minst kunnen missen.

#4 jeanclaude

We hoeven niet zo ver te gaan voor belastingontduiking.
Sarkozy ligt nog steeds onder justitieel vuur omdat mw Bettencourt, grootaandeelhoudster van ‘l’Oréal, waar vrouwen kapitalen aan uitgeven voor illusies, naar het schijnt Sarko’s verkiezingscampagne financierde, in ruil voor belastingvoordelen.
Waarom iemand die stikt van het geld belastinggeld wil besparen ontgaat me.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie