NUON wil geld van omroepen en televisiebouwers voor electriciteitsnet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NUON wil dat omroepen en televisiebouwers mee gaan betalen aan de onderhoudskosten van het Nederlandse electriciteitsnet. Klinkt de vorige zin u als onzin in de oren? Dat kan kloppen, want het is ook onzin. Maar het is wel de eerste zin van een artikel op NU.nl, waarin de woorden KPN, Google, Apple en netwerk zijn vervangen.

Want, hoewel net zo belachelijk, KPN wil dat grote sites gaan meebetalen aan de ontwikkelingskosten van hun netwerk. Het bedrijf vindt dat zowel de sites van Google (waaronder Youtube) als de apparaten van Apple buitenproportioneel gebruik maken van hun mobiele netwerk en dat het daarom niet meer dan terecht zou zijn als zij zouden bijdragen aan het uitbreiden daarvan.

Het ontgaat KPN daarbij blijkbaar dat het niet Youtube is dat grote hoeveelheden informatie verstuurt naar gebruikers, maar dat gebruikers die informatie aanvragen en ophalen bij Youtube. En dat geldt in nog grotere mate voor Apple, waarbij het door Apple zelf veroorzaakte dataverkeer waarschijnlijk niet zoveel voorstelt.

Dat het voorstel überhaupt gedaan wordt is opvallend. Want met het aannemen van de netwerkneutraliteitswetgeving is dit zelfs verboden. En dat weten de providers ook wel. Het lijkt allemaal onderdeel te zijn van de “o wat zijn we zielig”-campagne die is losgebarsten na het wettelijk vastleggen van netwerkneutraliteit, met als uiteindelijke doel het opheffen van de wetgeving. Of ben ik nu te achterdochtig?

Reacties (10)

#1 Bismarck

Ze kunnen natuurlijk ook de abonnementskosten verhogen als ze er anders verlies op draaien. Maar liever halen ze hun geld natuurlijk bij degenen die niet van hun diensten gebruik maken (want als Google, en Apple betalen, gaat dat ten koste van al hun klanten, ongeacht of ze een smartphone met KPN-abo hebben).

 • Volgende discussie
#2 Harmen

Een bericht dat eens in de zoveel tijd opduikt. Even een heel korte zoekactie leverde al berichten hierover op uit o.a. 2004. Zie het dus niet zo snel gebeuren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 aynranddebiel

Ik geloof er nog steeds niks van dat het zo duur is. Laat zo’n KPN maar eens netjes uiteenzetten waar die kosten vandaan komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Maarten

Ik geloof het eigenlijk ook niet zo….en ik mag hopen dat die bedrijven hen een dikke middelvinger geven.
Laat KPN nu eerst maar eens op legale wijze gaan opereren, laat de NMA maar eens goed kijken naar hun voorgenomen overnames van bijna alles glasvezel aanbieders en dan kijken we wel weer verder.
En anders maken we ze gewoon weer een nuts bedrijf toch? :-P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rosa de Lange

En wat gebeurt er dan wanneer Google en Apple niet mee willen betalen? Ik kan me voorstellen dat die niet op extra kosten zitten te wachten. Kun je dan als KPN-abonnee niet meer googlen of met je iPhone internetten? Dat zou dan de exercitie “hoe raak ik zo snel mogelijk van mijn klanten af” zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Spuyt12 - Reactie op #5

Mag niet, netwerkneutraliteit

#6 qwerty

Ja maar jongens, die internets die slijten toch veel harder door Google en Youtube etc… Die slijtage zal moeten worden betaald. Toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Faltung

KPN zou de prijzen moeten verhogen. Dat betalen de abonnees dan graag, want als ze over zouden stappen naar de concurrent die de prijzen niet verhoogt krijgen ze een traag netwerk.

Maar KPN kan de prijzen niet verhogen want daarover hebben ze (naar het zich laat aanzien) afspraken gemaakt met diezelfde concurrenten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Wobbe - Reactie op #7

Ik werd laatst gebeld door en meneer van de KPN: “Is u de laatste tijd iets opgevallen aan uw internetverbinding?”
Ik: “Nee?”
Hij (teleurgesteld): “Oh……” Stilte.
Ja, denk ik, het tempo is eruit.
“Maar,” vervolgt de heer, “Ik bel u om u een voordelig aanbod te doen. Tegen een kleine meerprijs, krijgt u een abonnement met een veel hogere up- en downloadsnelheid.”
Of ik de nieuwe voorwaarden mocht weten? “Die krijgt als uw nieuwe contract ingaat.”

 • Volgende reactie op #7
#7.2 mark3000 - Reactie op #7

zolang ze bij KPN een individu, namelijk A.J. Scheepbouwer, een totaalbedrag van € 4.482.577 kunnen uitkeren gaat het niet slecht bij het bedrijf.

bron: link

 • Vorige reactie op #7