1. 2

  “In the mid-1980s, there were over 70,000 warheads out there – each with the power of eight times that which destroyed Hiroshima at the end of the second world war. There are many less now – but do you feel any safer?”

  Lekker suggestieve vraag op het einde. Toch liegt iedereen die beweert dat hij zich nu onveiliger voelt dan rond 1985 (voorzover hij destijds oud genoeg was om de dreiging waar te nemen), toen elke dag de 3e wereldoorlog dreigde, of zo wilde de media ons toch doen geloven (wat dat betreft is er in 25 jaar tijd weinig veranderd).

 2. 3

  @Bismarck

  Ik ben het met je eens dat een dreiging voor een kernoorlog nu kleiner is dan rond 1985 (om rond de Cuba-crisis maar te zwijgen), maar wat ik erg zorgwekkend vind in de huidige tijd is dat via onstabiele oud-Sovjetstaten of Pakistan het niet ondenkbaar is dat een kernwapen of -technologie in terroristische handen komt. Die dreiging is nu een stuk groter dan 25 jaar geleden.

 3. 4

  @3: Kernwapens zelf hoef je je weinig zorgen om te maken: Pakistan heeft de zijne allemaal nodig (en liefst nog een paar meer) om een serieuze patstelling tegen India af te dwingen en de ex-sovjetstaten (Rusland uitgezonderd) hebben er geen meer.

  De technologie zie ik ook niet zo snel in handen van terroristen komen. Staten betalen er meer voor en de kennis is grotendeels al de ex-sovjetstaten uit. Ik durf er veel onder te verwedden dat bijvoorbeeld Kazachstan (zo’n beetje de enige die het zou kunnen betalen en de grondstoffen en faciliteiten heeft) kennis uit het buitenland zou moeten gaan halen om nog een serieuze bom te kunnen maken.