NOS verliest wéér van RTL

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Frits Wester in 2007. (Wikimedia Commons/Mieke Bonsang)

Balkenende IV viel eerder bij de nieuwsredactie van RTL dan bij de redactie van het NOS Journaal. Zoals GeenCommentaar eerder al vaststelde, was Frits Wester de eerste brenger van het grote nieuws. De NOS had kennelijk grote moeite dit belangrijke bericht te verifiëren. Pas toen Balkenende sprak, durfde deze met zekerheid te melden dat er nieuwe verkiezingen komen. Bijna een kwartier later dan RTL en tot ergernis van heel veel kijkers.

RTL slaagt er herhaaldelijk in om politieke scoops te brengen, terwijl de met onze belastingcenten betaalde journalisten van de NOS zelden met een belangwekkende primeur komen. Zo zwaait RTL al meerdere jaren op rij met de Miljoenennota in beeld op het moment dat ze bij de NOS nog braafjes wachten tot de stukken onder embargo naar de redactie worden gebracht. En RTL kon ons ook als eerste vertellen dat Willem-Alexander zich ging verloven met Maxima Zorreguieta.

Hoe dat komt? Eenvoudig. De commerciële zender heeft met 25 miljoen ongeveer de helft van het budget van de nieuwsvoorziening van de NOS, maar beschikt wel al jaren over één vaste waarde die bovendien zelden de plank misslaat: Frits Wester. Bij het journaal van de publieke zenders zagen wij in negen jaar tijd drie verschillende gezichten: Job Frieszo, Bram Schilham en nu Dominique van der Heyde.

Wie minder ervaring heeft, maakt ook sneller fouten. En die worden dus gemaakt. Genant is het hoe de NOS-verslaggevers op cruciale momenten het nieuws volkomen verkeerd duiden. Neem de verklaring van Balkenende, op de dag dat het rapport van de Commissie Davids verschijnt. Terwijl Frits Wester bij RTL-Z direct zegt dat de PvdA de afgegeven verklaring nooit zo accepteren en dat zijn toespraak dus zeer riskant was, spreekt NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde lovende woorden vanwege ?een krachtig optreden?.

Hoezeer de redactie van de NOS de plank missloeg, werd gisteravond nog eens extra duidelijk. In Nova verklaarde Wouter Bos dat hij voor het eerst dacht aan een mogelijke val van het kabinet toen Balkenende deze verklaring voorlas? Het laat in dat geval weinig te raden over hoe Bos, maar ook andere Haagse politici en gewone kijkers, naar het commentaar van de NOS heeft geluisterd.

Een redactie die zulke verkeerde inschattingen maakt, die gun je geen primeur. Dan stuur je het verlossende smsje liever naar Frits Wester. Eigen schuld, dikke bult.

Reacties (11)

#1 BartB

Scoops? Pah! Niemand maalt om scoops, want die zijn dankzij de Internets toch in no-time gemeengoed. Bij de kranten deed het AD het kneitergoed op primeur-gebied, maar het is ook de krant die de hardste klappen kreeg.

Als televisiekijkers zich echt ergeren als ze een kwartiertje op hun nieuws moeten wachten, zou ik ze met klem aanraden om de televisie gewoon in zijn geheel weg te doen. Twitter is per definitie sneller, als je dat belangrijk vindt.

 • Volgende discussie
#2 Roy

Ik ben het eens met Obscura in de zin dat het knullig is om te zien hoe lang de NOS vaak achterloopt op Frits Wester. Nu was het afgelopen vrijdagnacht nauwelijks een probleem, want de anderhalve man en een paardenkop die nog wakker waren op het moment dat het bericht naar buiten kwam waren journalisten en een enkele slapeloze GC-redacteur. Zaterdagochtend kon iedereen bij zijn eigen nieuwsoutlet lezen, horen en zien wat er was gebeurd, RTL had aan dat halve uurtje helemaal niets.

Dan de laatste alinea van Obscura: ik zie oorzaak en gevolg een beetje anders. Ik denk niet dat Frits Wester alleen primeurs krijgt omdat hij een goede journalist is, maar vooral omdat hij (als oud persvoorlichter) binnen het CDA nog steeds grote bronnen heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Chris

@2

Nee, maar de volgende keer maakt dat half uurtje wel uit…

Overigens vind ik de slechte duiding van het nieuws erger. Dat is daarmee gewoon zinloze TV-tijd. Het voorbeeld in het stuk is trouwens wel een aardige. De “linkse” publieke omroep die de kant van Balkie kiest, terwijl de commercialo inziet dat het voor de linksen onverteerbaar is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Roy

@3: Volgende keer is dat half uurtje inderdaad misschien overdag.

Wat die duiding betreft, het viel mij vrijdagnacht op dat de NOS, wachtend op het einde van de ministerraad, minder te zeggen had dan RTL4. Goeie parate kennis van Suzanne Bosman en Rick Nieman (vrijdagnacht) en Frits Wester heeft meestal sluitende analyes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Mark

Ik denk dat jullie vergeten te onderstrepen dat RTL het met de helft van het geld doet van de NOS. Dat lijkt me toch ook zeer relevant gezien de komende miljardenbezuinigingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jonas

@5. Leuk, daar kan je nog eens een boompje mee opzetten.

Ik ben namelijk bang dat omdat ze Frits Westers hebben die eerder weet wanneer het kabinet is gevallen, dat van geen enkel belang kan zijn als het gaat om vergelijking qua kwaliteit.

De NOS zou ik niet op bezuinigen, wel op de verschillende en vooral overbodige omroepen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Goh wat gek dat de publieke omroep wat voorzichtiger is dan een commerciële. Het hele idee van “winnen” (daaronder wordt blijkbaar verstaan: Eerder met het nieuws komen en daarbij geen illegale middelen schuwen, zie bv. het lekken van de nota) is voor een commerciële zender ook veel belangrijker dan voor de staatszender.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jonas

@Bismarck: Louter toeval, meneer Westers is gewoon beter geïnformeerd, dat heeft niets met ‘winnen’ te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 pedro

Ik vraag me zo af, of de publieke omroep niet zwaarder beoordeeld wordt, en dat dat de reden is, dat ze hun nieuws beter moeten verifiëren dan de commerciëlen. Als de publieke omroep dit nieuws brengt en ze zitten fout, kan ik me hte gekrakeel (vooral op internet) levendig indenken. Als de commerciëlen zo´n fout maken, wordt er een keer om gelachen en kunnen zij hun lagere budget als excuus aanvoeren.

Daarnaast speelt de CDA achtergrond van Wester vermoedelijk ook een belangrijke rol.

En de miljoenennota´s kan de publieke omroep natuurlijk nooit als eerste lekken, al zouden ze die als eerste in handen krijgen. Het is niet aan te nemen, dat een regering het de publieke omroep in dank af zal nemen, als zij die gegevens als eerste bekend zullen maken. Dat is dus zonder meer een slecht voorbeeld.

Verder lijkt mij, dat het budget van de publieken of de commerciëlen moeilijk vergelijkbaar is. Aan de publieke omroep worden meer en hogere eisen gesteld. In de huidige volksmond leidt dat tot de vaak geuite ‘constatering’, dat de publieke omroep ‘links’ is, omdat van de publieke omroep een zekere ‘politieke correctheid’ wordt verwacht, waar de commerciëlen niet aan hoeven te voldoen. De commerciëlen hoeven alleen maar te voldoen aan de eisen, die hun management hen oplegt. De publieken moeten voldoen aan de eisen, die de politiek en de publieke opinie hen opleggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Obscura

@9 De vergelijking met de budgetten van NOS en RTL gaat, geef ik eerlijk toe en valt ook te lezen in de link, niet helemaal op, omdat de NOS behalve een tv-tak ook een radio-tak moet bekostigen uit het geld. Al weet iedereen dat radio heel veel goedkoper is dan televisie.

Ik vermoed dat de achtergrond van Frits Wester als CDA-voorlichter nauwelijks een rol van betekenis speelt, wél dat hij al zo lang aan het Binnenhof werkt. Bewijzen kan ik dat natuurlijk niet. Maar het enige wat we wél zeker weten is dat de meest recente Miljoenennota uitlekte via de PvdA (Paul Tang) en van alle andere lekken is het nooit uitgekomen wie daarvoor verantwoordelijk is (kan dus net zo goed van de PvdA afkomen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 huub (een andere)

Och wat naief allemaal….De ex spindoctor van het CDA kon alleen maar voor RTL gaan werken omdat mevr. Mohn (80% eigenaresse van Bertelsmann en dus ook RTL NL) in Berlijn besloot dat nieuws op RTL Nederland OK! maar dan wel geleid door een CDA,er CDU,er of CSU,er???? …Hij/zij die begrijpe…begrijpe… Wie wist niet dat “Berlijn” hier aan de knoppen zit?
Trouwens…SBS is ook 100% in handen van Duitsers.
En dan gaan we nog een beetje verder…De verplichte omroepbijdrage, nu gefiscaliseerd, werd ooit door de Duitse bezetter (1942) ingevoerd.
En waarom mislukt het altijd als echte rood-wit-blauw denkers (John de Mol, Joop van den Ende) het nimmer lukt een echte NL commerciële zender op te richten?

 • Vorige discussie