Noorwegen erkent verwoesting Wijk bij Duurstede

[speld]

Deur op een kier voor EU-lidmaatschap

In een korte toespraak op de staatstelevisie heeft de Noorse koning Harald V afgelopen woensdag de betrokkenheid van zijn land erkend bij de verwoesting van Wijk bij Duurstede in 839. Harald verklaarde dat er sprake was van ‘een verwoesting, plundering en massamoord van ongekende omvang’ waaraan zijn landgenoten zich willens en wetens hadden schuldig gemaakt. Met de erkenning zet Noorwegen een belangrijke stap naar verbetering van de betrekkingen met Nederland en eventueel toekomstig EU-lidmaatschap.

Vikingen afkomstig uit het Scandinavische vasteland en IJsland richtten op een zonnige voorjaarsmorgen in 839 een ware slachting aan in Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. De stad werd volledig geplunderd en in de as gelegd. Naar schatting 833 mannen, voornamelijk Frankische christenen, werden onthoofd, gespietst en naar traditie met het achterwerk omhoog in de Lek geworpen. De minderheid van 221 mannelijke Wodanaanbidders werd aanvankelijk gespaard, als galeislaaf meegenomen naar Noorwegen en daar alsnog van een fjord gegooid. De vrouwen van Dorestad werden als seksslavinnen meegevoerd naar Scandinavië. Hun nazaten leven daar nog steeds en vormen de absolute onderkant van de samenleving.

Nadat Denemarken en Zweden in de jaren ‘70 en ‘80 hun aandeel in de ‘ Wijkse Verwoesting’ erkenden traden zij geleidelijk uit hun isolement , wat uiteindelijk leidde tot een EU-lidmaatschap. Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of het met Noorwegen ook zover zal komen, heeft het land volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken een belangrijke eerste stap gezet. ‘’Erkenning van de Wijkse Verwoesting is de eerste voorwaarde voor de Noren om aan de onderhandelingstafel te mogen plaatsnemen’’, aldus de bewindsman. ‘’De deur is nu op een kiertje gezet. Als het land zichzelf de komende jaren censuur en corruptie eigen kan maken is het rijp voor Europa.’’

Na de Noorse erkenning is IJsland nog het enige land dat volhardt in ontkenning en bagatellisering. Premier Sigurðardóttir spreekt in een reactie van ‘een doodgewone handels- en ontdekkingsmissie die naar maatstaven van deze tijd wat escaleerde.’ Den Haag overweegt om de ambassadeur uit Reykjavik terug te roepen.

 1. 1

  Ik kan er niet om lachen. Dit is geen satire, het is precies het argument dat Turken gebruiken om zichzelf te rechtvaardigen.

  “Oh, jullie hebben ook foute dingen gedaan in het verleden. Waarom moeilijk doen over die Armeense genocide?”

  Ja, maar we ontkennen het niet. Dát is het verschil tussen een beschaafd land en een achterlijk land.

  Noorwegen heeft nooit ontkend dat de Viking Europa hebben geplunderd.

  Houd de EU beschaafd, geen genocide-ontkenners in de EU.