Noodtoestand in Quito

NOODTOESTAND afgekondigd[Carlos: kwart over zeven ‘sochtends, onze correspondent in Ecuador aan de lijn met een primeur: in Quito (-7 uur) is de noodtoestand afgekondigd. Of ik even een bericht kan plaatsen, aangezien hij niet kan inloggen?]

08.00 – CNN, BBC, Reuters en GoogleNews zwijgen nog in alle talen…
08.25 – Demonstranten voor het Corte Judicial zeggen dat ze zich zullen beheersen. Het leger zal waarschijnlijk ook geen geweld gebruiken.

10.01 – Sargasso was het eerste westerse medium dat over de noodtoestand in Ecuador berichtte. Inmiddels hebben de oude media het nieuws ook opgepikt. Wij laten de reguliere verslaggeving vanaf nu aan hun over, zij moeten er immers hun brood meeverdienen. Mocht onze correspondent wederom heet nieuws hebben dan hoort u dat uiteraard van ons.

Correspondent Verslag 07.28: Zojuist heeft president Lucio Guiterrez de noodtoestand uitgeroepen in Quito. Reeds dagenlang wordt er geprotesteerd in de hoofdstad van Ecuador tegen het dictatoriale bewind van de kolonel buiten dienst.

De noodtoestand houdt in dat burgerrechten zwaar ingeperkt worden,
persvrijheid grotendeels verdwijnt en de militairen de straat overnemen.


Uit radio en televisie commentaren blijkt dat deze noodtoestand helemaal niet door de president afgekondigd kan worden zolang hij niet de goedkeuring heeft van het parlement. Maar hij heeft wel de hele top van het leger achter zich dus ik begin langzamerhand de draad kwijt te raken.
Ik ga er vanuit dat Lucio dit niet kan volhouden en dat hij flinke kritieken zal krijgen vanuit de buurlanden. Maar het hangt uiteindelijk van de VS af aangezien zij de facto de macht hebben in Ecuador en de enige zijn die de president tot orde kunnen roepen. Ondertussen gaan er uiteraard ook al weer samenzweringstheorieen de ronde waarbij beweerd wordt dat de VS hier achter zitten en de regering tijdens de politieke chaos snel het TLC goedkeurt om zo het parlement te omzeilen dat waarschijnlijk tegen zal stemmen.

Guiterrez heeft maanden geleden het voltallige hoge gerechtshof de laan uitgestuurd met als argument dat deze uitsluitend uit stromannen bestond van de gevestigde politieke partijen en verre van onpartijdig was en bovendien zo corrupt als de pest. Daar had hij helemaal gelijk in maar toen de magistraten door eigen aanhangers vervangen werden barstte er een storm van kritiek los, zowel nationaal als internationaal. Lucio zou het niet zo nauw nemen met de democratische spelregels en zijn manier van handelen begon steeds meer op die van Chavez uit Venezuela te lijken.

Toen het nieuwe hoge gerechtshof (dat niet geratificeerd is door het parlement, terwijl dat volgens de constitutie wel vereist is) alle aanklachten wegens corruptie tegen de naar Panama verbannen ex-president ‘el Loco’ Abdala Bucaram liet varen werd het duidelijk dat Lucio een smerig dealtje met Bucaram had gesloten. Lucio’s populariteit slonk snel de afgelopen maanden en waarschijnlijk heeft Bucaram hem tijdelijke steun toe gezegd in ruil voor terugkeer naar Ecuador. Deze deal dateert al van vanaf 1 september vorig jaar dus het heeft er alle schijn van dat alles zorgvuldig gepland is. Niet zo verwonderlijk als men beseft dat Abdala de grote leermeester van Lucio geweest is en dat de partij van Abdala ervoor gezorgd heeft dat Lucio, na zijn kortdurende staatsgreep waarbij president Jamil Mahuad enkele jaren geleden afgezet werd, binnen enkele weken amnestie kreeg en vrijuit ging.

De terugkeer van Abdala Bucaram viel zeer slecht bij een deel van de bevolking (midden en hogere klasse) en de politiek daar het te duidelijk was dat president en rechterlijke macht iedereen in de maling hadden genomen en lekker hun eigen gang gingen zonder met wie of wat dan ook rekening te houden.

Voor de komst van Abdala was het al onrustig in Ecuador en werden er grote protestmarsen in Guayaquil, Quito en Cuenca gehouden (respectievelijk de 1e, 2e en 3e stad van Ecuador). Na de komst verloor de politieke oppositie de regie door interne onenigheid en werden de protesten in Quito grilliger en kregen het karakter van een volksopstand.

Gisteren werden de protesten nog gebagataliseerd alsof het slechts een handjevol oproerkraaiers betrof maar toen bleek dat de tegenstand groeide en op een vrijdag avond opnieuw tienduizenden mensen de straat op trokken voelde Lucio zich blijkbaar dusdanig in het nauw gedreven dat hij de noodtoestand heeft afgekondigd. En met het rijke verleden van militaire juntas in Ecuador zijn veel mensen bang dat Ecuador opnieuw naar een dictatuur afglijdt.

De noodtoestand houdt in dat burgerrechten zwaar ingeperkt worden, persvrijheid grotendeels verdwijnt en de militairen de straat overnemen.

De noodtoestand geldt nu alleen voor Quito en er wordt hevig geageerd maar in Cuenca en Guayaquil gaat ook iedereen de straat op en het is dus afwachten of de noodtoestand uitgebreid wordt naar het hele land of dat er een politieke oplossing gevonden wordt en deze absurde situatie snel beeindigd zal worden. Grote vraag is nu of Ecuador een dictatuur geworden is of dat het nog altijd een democratie is.

En wie zei ooit dat er in Quito geen reet gebeurt?

 1. 1

  Dank Carlos en nogmaals excuses je zo vroeg uit je nest gehaald te hebben. Heftige zooi hier. Guiterrez gaat volledig buiten zijn boekje maar zijn politieke maatjes blijven hem verdedigen. Ziet er niet goed uit.

 2. 6

  Bucaram is nu aan het woord, de schreuwlelijkerd. En als ik dat macho mannetje goed begrepen heb, laat hij Guiterrez keihard vallen.

 3. 10

  Dit lijkt erop dat het de zoveelste zuid-amerikaanse operette-revolutie word. Met veel onrecht voor de lokale bevolking, steun uit Washington en een zwijgen uit Europa.
  Wat zit daar in de grond? Olie, mineralen of bepaalde ertsen die we in het Westen hard nodig hebben, ik weet niet zoveel van het land zelf.

 4. 11

  Articulo 5: deliminitar los derechos humanos
  Articulo 6: mantenimiento de seguridad civil por los fuerzas armadas

  En parlementslid Cordero (oligarch die nog 200 miljoen schuldig is aan de staat) roept op tot straatprotest aangezien hij niet gelooft in een politieke oplossing. Komt hem namelijk zeer goed uit want dan hoeft hij die 200 miljoen dollar niet terug te betalen. Iedereen ruikt bloed.

 5. 12

  Yep, die Abdala heb ik er persoonlijk 8 jaar geleden uitgeflikkerd. Nu is hij weer terug, parels voor de zwijnen dus, met deze revolutie ga ik me niet meer bemoeien.
  Ruud, olie, olie en nog eens olie. Zeker nu Chavez onbetrouwbaar geworden is.
  Maar ik vraag me af of de VS hier echt achter zit.

 6. 16

  Yep, en nu zie je dat de politieke partijen er profijt van nemen, dank aan het volk dat hen niet ondersteunt maar het initiatief in eigen handen genomen heeft. Belooft een heerlijk kolere zootje te worden met beschuldigen over en weer.

 7. 18

  El jefe de los juntos armados esta en punta a dar una explicion al publico: Blijkbaar komt er geen uitleg van het hoofd van de militaire…

  Veel gelul, weinig nieuws…

 8. 19

  Hier komt de uitleg:

  Ze proberen de anarchie te vermijden

  Ze proberen de orde te herstellen

  Blah, blah, blah

  Ya, volgens mij gaan ze zich rustig houden.

 9. 21

  De militaire gaan geen confrontatie aan met de protestanten. Zo hoort het ook. De militaire staan in het algemeen aan de zijde van de bevolking. Ecuador is een van de weinge landen in Z-Amerika waar de milica’s de kant van het volk kiezen.

  Dat is dan weer een geruststelling.

 10. 22

  Morgen no fucking way gerust wakker worden.

  Dit is geen kattepis Carlos.

  Ik ben hier gringo, en die worden als eerste gelynched.

 11. 23

  Hè, wat een opluchting. Want anders had onze coi-boi er weer dûhmocrasie moeten brengen. De benzine bij de pomp is al zo duur.

 12. 24

  ik zou ook maar niet naar je werk gaan, straks wil een ecuadoriaanse equivalent van Jorge Zorrequietta alle landbouwdeskundigen om zeep helpen… (maar dat is ook maar een mening)

 13. 32

  Ja, nu moet je op pad met een digitale camera, voor de broodnodige meerwaarde…
  Maar gezellig was het in ieder geval wel ;-) ik ga maar eens eitjes koken en sapje persen.

 14. 40

  Eerste update om half negen ’s ochtends. In mijn buurtje (zoals gezegd het einde van Quito) heeft niemand in de gaten dat er een noodtoestand heerst. Ze zijn bezorgder dat het auto supplement niet bij de krant zit.
  Onvoorstelbaar, zit ik hier een surrealistische sketch van Monty Pyton?

 15. 47

  Ah de VS, ja gelukkig passeren die ook hier de revue nog even, de toestand in Equador beheerst hier in de VS de politieke agenda immers al maanden. De opinie is hier dat men de oplopende handelstekorten en de dreiging van terrorisme alleen maar kan vermijden door het pro-Amerikaanse regime in Equador, de oerknal van anti-Amerikaanse belangen, te vervangen door een fascistisch regime. De belangen van de lokale, Spaans-inheemse rechtse elite die al jaren de macht heeft is in het huidige proces natuurlijk van geen enkele invloed, zoals ook de interne problemen geen enkele rol spelen, het gaat immers over een vredige, primitieve maatschappij waarin indianen al duizenden jaren in natuurlijke vrede leven met elkaar en de omgeving, totdat de Amerikanen zich ermee gingen bemoeien.

  Het hele proces wordt geleid van het Pentagon en de CIA, het is nog onduidelijk wie hier de touwtjes exact in handen heeft, omdat ze altijd strijden om de internationale wereldheerschappij onderling. De geruchten gaan overigens dat er olie gevonden is, en dat niemand dat nog weet, het schijnt om de grootste olievelden ooit te gaan. Nou en dan weet je het wel, dat heb je al snel de VS op je dak.

 16. 48

  Het onweer is alweer voorbij. Mijn bronnen melden mij dat de hevige linkse bel die werd geluid bij Sargasso en vervolgens in de rest van de rechtvaardige, weldenkende wereld, de CIA en Pentagon geheime Joodse legers behoorlijk heeft doen terugschrikken.

 17. 51

  forajida betekent ‘outlaw’ volgens het internet vertaalboekje. Maar gezien de foto denk dat ik het Quichua voor oud en lelijk is.