Nog één dag GeenCommentaar

Morgen is het zover. Na bijna zeven jaar houdt GeenCommentaar op te bestaan. Natuurlijk doet dat een beetje pijn, maar het samengaan met Sargasso maakt veel goed. De ruim 130.000 reacties en 16.000 artikelen zullen straks nog netjes te vinden zijn op die site, en bijna onze gehele redactie zal overgaan naar Sargasso en daar het werk voortzetten.

Als we terugkijken over de afgelopen jaren mogen we denk ik trots zijn op wat we als blog hebben gedaan. Zeven jaar bestaan met alleen vrijwilligers en zonder noemenswaardig budget is niet niks. Het meest trots ben ik op de vele fantastische artikelen die we achterlaten. Individuele stukken waar veel werk in is gaan zitten, maar ook dossiers en series zoals die over de verschillende verkiezingen. Ik noem de Wondere Woensdag, onze wetenschapsrubriek en onze factcheck-serie, waarmee we feitelijk en to the point rechtse (immigratie-)mythes doorprikken. Met onze parlando-hack, coalitiechecker en polifeeds droegen we bovendien bij aan de toegankelijkheid van politieke informatie op internet.

Die kwaliteit trok bezoekers. Zelfs ministeries gebruikten parlando om parlementaire informatie te ontsluiten. De impact viel ook andere media op. In de loop der jaren mochten we vaak optreden om de blogosfeer te duiden en ik denk dat er geen landelijke krant is die niet over ons geschreven heeft.

Als oud-mediaal hoogtepunt denken we graag terug aan een item in het 8-uurjournaal over onze kleine ruzie met GeenStijl, inzake de Bluf-actie. Terugkijkend kunnen we zeggen dat we GeenStijl met onze “GeenStijl-checker” raakten waar het pijn deed: hun reaguurders. Het blog antwoordde immers officieel met een “boeien”, maar onderwater werd een Denial of Service-aanval vanaf de GeenStijl-server op de GC-server ingezet, wat erin resulteerde dat de GeenStijl.nl door anti-virusbedrijf Kaspersky als “aanvalssite” werd geclassificeerd (bewijs). Daar kunnen we nog steeds hartelijk om lachen, vooral omdat we aan de manier waarop GeenStijl over ons schrijft kunnen zien dat ze nog altijd op hun pik getrapt zijn.

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de vele tientallen mensen die de afgelopen jaren GeenCommentaar vulden. Dat zijn uiteraard de schrijvers, dus Abhorsen, Adriaan, Anne, ASH, Annoesjka, Arnoud, BartB, Berend, Brechtje, Sander, Chris, Simon (x3), David, Deesje, Dekker, Dimitri, Ernst-Jan, Eurocraat, Christiaan, Ger, Geza, Hallie Lama, Jan Jaap (x2), Huub, Jan-Albert, Jasper, Jogy, Johan, Johanna, Christian, Jos, Kaj, Laurens, LawJack, Leendert, Esther, Maarten, Mark, Martijn, Martin, Michel, Miko, Nick, Outsider, Ramses, Packet Storm, Peter, Victor, PPG, Teun, Remco, Roy, Ruben, Scalpel, Stefan, Tom, Paul, Washetmaarwat en al onze gastloggers, bedankt!

Maar, last but not least, een weblog is niets zonder bezoekers, die het regelmatig niet nalieten het bloed onder de nagels van de redactie en elkaar vandaan te halen, maar ook voor nuttige aanvullingen en nuanceringen op de artikelen zorgden.

So long, and thanks for all the fish!

 1. 5

  Mooi om te zien dat ons kindje over is naar de brugklas ;)

  Bedankt voor de mooie artikelen, discussies, tooltjes en wat al niet meer.

  Iedereen veel schrijf-, reageer- en leesplezier op Sark toegewenst!

 2. 6

  Ehm, it takes two to tango. OK, toegegeven dat was goed. Verder ben ik zeer benieuwd hoe jullie auto’s op pindakaas gaan laten rijden gekoppeld aan searchengines die Kamerstukken genereren en alles. Nouja, zo benieuwd eigenlijk ook weer niet. Toedels.

 3. 8

  Jammer dat Sargasos de laatste paar maanden flink is onderuit gezakt wat kwaliteit betreft. Hopen dat de toevoeging van oud-GC-schrijvers het niveau weer wat opkrikt.

 4. 13

  Het is toch tekenend dat de nieuwe vormgeving van Sargasso op dusdanig laag niveau is gebracht dat zelfs GC een plaats heeft kunnen vinden in de nieuwe ‘omgeving’.
  Gaan de redacteuren ook een salarisschaal omhoog of hebben de communisten van Sargasso alle inkomens genivelleerd naar de nieuwe ‘putjesscheppers-norm’?

 5. 17

  In ons nieuwe onnavolgbare design is ook nog wel een plekje voor PFMag.org zombies aan te maken, dus heren stap eens over die Pindakaaslucht heen, dan kom ik nu echt binnenkort met een offer you cannot refuse.

 6. 18

  Veel succes in jullie verdere leven.

  En sorry nog voor de keren dat ik het bloed onder jullie nagels vandaan haalde. Collateral damage zouden de Amerikanen dat noemen.

 7. 24

  Ik hoop niet U wrok koestert dat ik hier nooit eens niks geen commentaar of anderszins niks geen opbeurend woord te hebben neergezet en ook niet omdat ik jullie eng vond of zo hoor en dergelijke het was er simpelweg nooit van gekomen. Aaach en je moet altijd maar zo denken: één commentaar is beter dan geen commentaar…

  Al was het alleen maar voor het nageslacht voor als deze site ooit wordt opgegraven. Want ooit dood gaan we allemaal.

 8. 25

  @Yevgeny Podorkin: geen enkele wrok hoor, maar ik ga er vanuit dat je het helemaal goed gaat maken bij de GC-schrijfsels op Sargasso ;-)

 9. 27

  Loved to be annoyed. Kinda sorta. Jammer jullie te zien gaan in een mindere versie van jezelf. Maar tegen ieder van jullie persoonlijk, persoonlijk is het nooit bedoelt. Waarschijnlijk hebben we elkaar nooit werkelijk begrepen ;) En, de laatste kans het nog uit te spellen, ik ben links, maar ik heb werkelijk niets met het links ‘van nu’.

 10. 32

  Een bijna achterlijke Bokito Miko ;O) Maareh, beetje meer serieus, wat nu mocht ik geen enkele reactie van mij op Sargasso willen terugvinden? Immers, had ik op Sargasso willen reageren had ik dat al veel eerder gedaan. Ik zie ook bij geen van de oude discussies staan dat het oorspronkelijk een discussie op GC was. Een onderscheid waaraan ik toch wel hecht.