1. 6

  Krugman zal vast wel een vakkundig econoom zijn, maar ik vrees dat vele mensen deze Nobelprijs zien als bijval voor zijn politieke krabbels.

 2. 8

  Bij de toekenning van de Nobelprijs speelt volgens mij politiek ook een belangrijke rol Hayek. Scandinavisch model en dergelijke me dunkt.

  Maar wees nou eens eerlijk Hayek, het huidige Angelsaksische model is ook niet zonder problemen toch

  “Het Angelsaksisch model is een systeem van maatschappelijke ordening waarbij voornamelijk wordt uitgegaan van marktwerking. Het model kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Bij een onderneming die volgens dit model bestuurd wordt heeft de directie als voornaamste taak de financiële belangen van de aandeelhouders te behartigen door een zo hoog mogelijke winst te genereren. Het bestuur van de onderneming wordt in het Angelsaksisch model gevormd door één board. Daarin zitten zowel actieve als toezichthoudende bestuurders.”

  De belangrijkste taak is winst maken, niet om een op langere termijn een stabiel systeem te onderhouden. Zelfs bij gemeentes, scholen etc is deze manier van denken onderhand gemeengoed.

 3. 9

  Er zijn heel wat rechtse economen die deze “Nobel”-prijs hebben gewonnen (Milton Friedman bijvoorbeeld, enneh… Hayek), dus zo vanzelfsprekend is het niet om hier een politiek statement in te zien namens de aanhangers van het Scandinavische model.

 4. 11

  @Martijn: Z’n stukken over de gezondheidszorg hebben wel wat meer politieke kleur. Maar dan nog: economie als vakgebied is niet puur cijfertjes tellen, economie heeft ook een stevige sociologische kant (die wat mij betreft wel wat meer benadrukt mag worden).

  Ik weet niet of ik ’t bij hem las of elders, maar 28% van de premie die amerikanen betalen voor hun ziektekostenverzekering gaat op aan risicoselectie. Puur papierwerk. Daar krijg je geen zorg voor. Wel in het belang van de verzekeraars, niet in het belang van amerikanen als populatie.

 5. 12

  @11: Zelfs dat valt nog wel mee. De enige politieke overweging is dat iedereen toegang moet hebben tot gezondheidszorg en er is vrijwel niemand die dat met hem oneens is. Krugman probeert dan economisch aan te tonen dat een verplichte landelijke ziektekostenverzekering de beste methode is (meest gespreide risico, minste overhead.)