Nobelprijs economie voor Paul Krugman

Alfred Nobel (Foto: Flickr/niznoz)

Eerder vroeg GeenCommentaar zich af of de Zweedse Rijksbank zich gezien de kredietcrisis niet achter de oren moest krabben voor het aantal malen dat ze de Nobelprijs voor de Economie aan aanhangers van de Chicago School of Economics hebben gegeven. De Zweden vonden dat zelf blijkbaar ook, want ze hebben de prijs dit jaar aan Paul Krugman gegeven.

De prijs is officieel voor het baanbrekende werk dat hij heeft gedaan op het gebied van globalisering, maar dat is maar het halve verhaal. Bij een groter publiek is Krugman namelijk vooral bekend als economisch columnist van de New York Times. In die hoedanigheid voorspelde hij al in 2005 de huizencrisis. Ook begon Krugman al tijdens de campagne van 2000 te ageren tegen de belastingplannen van Bush. Dus er is best kans dat dit inderdaad excuses zijn voor al die vrijemarktfundamentalisten die de prijs eerder kregen.

Hier vertelt hij over de ondergang van de Amerikaanse middenklasse:  1. 1

    Bij Paul moet je wel aan dat kuchje denken. Hij was zo gast bij Google Authors, maar het verhaal is niet te volgen door het irritante gehoest en water geslurp tijdens het verhaal. Jammer, want verder is het een goed verhaal.

  2. 2

    Dat kuchje inderdaad en hij heeft er erg last van dat hij halverwege een verhaal ineens verzint dat hij het toch op een andere manier wil zeggen of dat hij iets vergeet en dan begint te hakkelen en van de hak op de tak gaat springen. Uiteindelijk is het verhaal wel altijd goed te volgen – hij heeft altijd goede voorbeelden – maar hij is beter als schrijver dan als tv-persoonlijkheid.