Nieuwsbrief Globalisering November 2009

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

globaliseringDag beste lezers en lezeressen,
Als afsluiting van van deze warmste novembermaand ooit een nieuwsbrief vol voorspellingen en zo, en met helemaal niks over Kopenhagen, omdat u daar al mee bent doodgegooid.

Tien trends voor 2010
Waar gaat het in 2010 met ons naar toe? Het internationale trendbureau Trendwatching.com, met Nederlandse leiding maar met een mondiaal werknemersbestand, zoals dat hoort in deze genetwerkte wereld, heeft de tien belangrijkste consumententrends voor het komende jaar op een rijtje gezet.

Karen Armstrong: niet zo mild over Geert Wilders
De Amerikaanse schrijfster Karen Armstrong, bekend van haar diepgravende boeken over religie en samenleving, liet zich onlangs ook in krasse termen uit over onze eigen Geert Wilders. “Wilders is een soort van fascist”, liet ze zich ontvallen in een interview met het blad Volzin. Dat klinkt ineens veel minder verdraagzaam en mild dan we van haar gewend zijn.

Het jaar 2012, het einde van de wereld?
De populaire film “2012” die momenteel de bioscopen laat vollopen, speelt in op iets dat in vele culturen bestaat: de ondergangsprofetie. De Maya-kalender houdt op in dat jaar! Ojee! Wat te doen? Vluchten kan niet meer!Intussen kunnen we ons amuseren met een prachtige graphic waarin de diverse ondergangsmythes en min of meer wetenschappelijke voorspellingen de revue passeren, waaronder dus die Maya-kalender. Eeeh, (slik), er blijken wel erg veel profetieen te zijn die allemaal uitkomen op dat ene jaar…

Veel moorden, weinig zelfmoorden
Een mediabedrijfje dat zich GOOD noemt (en kennelijk geen last heeft van valse bescheidenheid) heeft een mooie infographic gemaakt over het aantal moorden in diverse landen. Een interessante trend die we hier helaas niet in beeld gebracht zien is het gegeven dat landen met lage moordcijfers vaker erg hoge zelfmoordcijfers hebben. En omgekeerd. Neem Japan: weinig moorden (een halve per 100.000 inwoners), veel zelfmoorden (24 per 100.000). En dan Jamaica: veel moorden (49 per 100.000, honderd keer zoveel als in Japan!) en weinig zelfmoorden (een op de 300.000 mensen, 75 keer zo weinig als in Japan). In sommige landen liggen beide cijfers hoog – zoals in de voormalige Sovjet-Unie. Met als topper: Rusland! (per 100.000 inwoners ruim zeventig moorden en ruim zestien zelfmoorden).

Wordt deze eeuw de beste of de slechtste?
De 21-ste eeuw kan onze allerbeste worden – of de slechtste. Dat zegt Ian Goldin, de directeur van de “21st Century School” in Oxford, Engeland.
Nieuws

China, de groene voortrekker
China, dat met zijn snelgroeiende economie de reputatie heeft van de grootste mondiale vervuiler, lijkt hard op weg om het tegendeel te bewijzen.

Wereldwijd steeds minder abortussen
Het aantal abortussen in de wereld loopt terug, dankzij toenemend gebruik van anticonceptiemiddelen.
Achtergrond

Waar zijn we mee bezig?
Twitteren, bloggen, kwetteren, mailen, surfen, of gewoon lezen: hoe gebruikt de moderne mediaconsument de media die we vandaag tot onze beschikking hebben?

Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com

Reacties (4)

#1 Pollux Bamestra

Die Armstrong, ze zegt ongeveer dat god niet bestaat en dat we daarom in hem moeten geloven. ‘Belief in belief’ heet dat in het engels. In dit geval is de de vijand van de vijand geen vriend.

  • Volgende discussie
#2 Shy boy

Armstrong is een slimme meid die weet dat de vraag van christelijke twijfelaars immens groot is. Marketing technisch goed gezien. Vorm je eigen mening, durf te denken!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 vandyke

warmste novembermaand ooit

Niet dus: de warmste november maand ooit (sinds 1706) was in 1994 met 10,2 graad. Dit jaar was het slechts 9,5 graad.

Als je nu een lijn trekt tussen 1994 en nu dan zie je duidelijk dat de aarde aan het afkoelen is. Niets globalwarming.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Anton Hering

2. Shy boy, inderdaad. Ik laat me dus niet door dat Armstrong mens vertellen wat ik moet denken.
.

  • Vorige discussie