Nieuwsbrief Globalisering Mei 2009

globaliseringBeste lezers en lezeressen, In deze nieuwsbrief vooral aandacht voor twee heel verschillende kanten van de Mexicaanse varkensgriep, diverse trends die laten zien hoe de mondiale wereldburger reageert op de crisis, eerlijke chocolade, een diepgravend essay over de kracht van groepen, en nog wat andere interessante zaken.Veel leesplezier! Deze nieuwsbrief wordt samengesteld door John Verhoeven, onzeWereld.

• Zo ziet een mondiale mediahype er uit
Een groot aantal landen heeft te lijden van de gevolgen van de Mexicaanse griep/varkensgriep. De media stonden de afgelopen maanden werkelijk bol van de berichten over deze dreigende mondiale pandemie. Uiteindelijk valt het allemaal erg mee. De eigenzinnige directeur van het Deense Gapminder, Hans Rosling, heeft de relatie onderzocht (video) tussen nieuwsberichten en werkelijke ziektegevallen. Hij vergelijkt de schokkende cijfers met de media-aandacht voor een andere dodelijke ziekte, tuberculose. Rosling berekende de nieuws/dood- relatie en geeft een waarschuwing af voor een ander soort pandemie, niet dodelijk maar ook vervelend: de ‘mediagekte’.

• Steeds minder vrije media
Het gaat steeds slechter met de persvrijheid in de wereld. Het jaarlijkse onderzoek laat voor de zevende achtereenvolgende keer een teruggang zien: dat kun je geen toeval meer noemen, dat is een duidelijke trend. Het gaat vooral slechter in dat het vooral slechter in Oost-Azië, de landen van de voormalige Sovjet-Unie (inclusief Rusland) het Midden-Oosten en noord-Afrika. De oorzaken zijn divers, maar vooral de economische crisis drukt zijn stempel.

• Leven na de crisis
De crisis heeft het leven van miljoenen burgers ingrijpend veranderd. Hoe gaan we om met tegenslag, hoe passen burgers over de hele wereld zich aan? Het trendbureau Science of the Time, ooit opgericht als ‘Signs of the time’ door de Nederlandse socioloog Carl Rohde, maakte een recessie-top 15 met de belangrijkste gedragsveranderingen en maatschappelijke trends. Een duidelijke conclusie: persoonlijk contact en engagement zijn weer belangrijker dan virtueel contact en carrière.

• Meer ontwikkelen en meer samenwerken
De essaywedstrijd Heilige Huisjes 2009 [pdf] wordt in juni afgerond met een groot debat, in de aanwezigheid van minister Koenders. Meer dan veertig essayvoorstellen werden ingediend, en daarvan zijn de vijftien besten geselecteerd voor publicatie in een bundel, die eind juni wordt gepresenteerd. De essaywedstrijd is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met onzeWereld en Coolpolitics. Twee essays dienden als startschot voor de essayisten, waaronder een verhaal van Siegfried Woldhek, ex-directeur van het Wereld Natuur Fonds en bedenker en drijvende kracht achter Nabuur.com. Zijn essay gaat in op de mondiale verbondenheid van groepen mensen over de hele wereld, en de enorme kracht van ‘crowdsourcing’.

• Varkensgriep en voedsel, ongezonde combinatie
De varkensgriep, inmiddels omgedoopt tot het veel onschuldiger klinkende “Mexicaanse griep”, vindt zijn oorsprong in de wijze waarop we mondiaal vlees produceren. Varkens worden in enorme fabrieken gehouden die een kweekvijver vormen voor allerlei virussen. Dat gebeurt op plaatsen waar de controle te wensen overlaat, zoals dus in Mexico. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew wees de wereld ruim anderhalf jaar geleden al op die risico’s. Voedseldeskundige Michael Pollan laat er zijn licht over schijnen. “Koop nooit voedsel waarvoor reclame wordt gemaakt”, is zijn boude stelling. Een transcriptie van een radio-interview.

• Ruilhandel is weer helemaal terug
Nu de crisis de banken doodsbang heeft gemaakt nog krediet te verstrekken aan bedrijven en burgers, steekt op diverse plaatsen in de wereld een oud fenomeen opnieuw de kop op: ruilhandel. Van Singapore tot Brazilië en in Rusland, overal duiken bedrijven op die zich op de ruilhandel storten (onzeWereld juni ’09).

• Eerlijke M&M’s
’s Werelds grootste snoepfabrikant Mars wil in het jaar 2020 alleen nog duurzame cacao gebruiken. De fabriek, bekend van Mars, Snickers, M&M’s en de Galaxy-reep, is daarvoor een samenwerking aangegaan met de certificatieorganisatie Rainforest Alliance. (onzeWereld juni ’09)

Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com

 1. 1

  Een groot aantal landen heeft te lijden van de gevolgen van de Mexicaanse griep/varkensgriep. De media stonden de afgelopen maanden werkelijk bol van de berichten over deze dreigende mondiale pandemie. Uiteindelijk valt het allemaal erg mee. De eigenzinnige directeur van het Deense Gapminder, Hans Rosling, heeft de relatie onderzocht (video) tussen nieuwsberichten en werkelijke ziektegevallen. Hij vergelijkt de schokkende cijfers met de media-aandacht voor een andere dodelijke ziekte, tuberculose. Rosling berekende de nieuws/dood- relatie en geeft een waarschuwing af voor een ander soort pandemie, niet dodelijk maar ook vervelend: de ‘mediagekte’.
  Dat werd hier op sargasso ook al allemaal gedaan.

 2. 3

  Zo ken ik overigens nog wel een mediagekte die rondom de zogenaamde Marokkaanse jeugd en de Islam speelt. Hierbij wordt elk incident tot een Nationaal probleem verheven, vergezeld van grote angstvisioenen. En wordt ‘links’ beschuldigd van het systematisch downplayen van deze ‘problemen’ in de media.

  Overigens is de vergelijking met TBC niet helemaal zuiver. TBC is geen epidemie het is altijd aanwezig onder de bevolking waardoor gewenning optreedt. Bij het optreden van een epidemie van een nieuwe levensbedreigend virus is dat natuurlijk een heel ander verhaal, mensen zijn bang voor veranderingen, het onbekende en het onzekere.

 3. 4

  “Varkens worden in enorme fabrieken gehouden die een kweekvijver vormen voor allerlei virussen.”

  Zal best kloppen, maar dat weten de eigenaren van die fabrieken ook en daarom zullen ze er alles aan doen om ziektes buiten de deur te houden en te bestrijden. Voor deze griep wordt nu toevallig naar een hele grote gewezen (zonder al te veel bewijs, medewerkers daar werden zover ik wet niet ziek), maar “normale” griepjes komen vrijwel altijd uit ZO-azie waar de keuterboertjes bijna op 1 hoofkussen liggen met hun kippen,. varkens, koeien en overige have.

 4. 5

  Wat dondert het: straks wordt het het jaar 2000 en dan gaan al onze computersystemen eraan. Of wou jij je gaan verstoppen voor het voortgaan van de klok ? Nee toch zeker – maar mij krijgen ze niet. Ik heb mijn klok gewoon stil gezet – haha !