Nieuwsbrief Globalisering Juni/Juli 2009

globalisering Beste lezers en lezeressen, In deze dubbeldikke zomereditie van de nieuwsbrief aandacht voor adoptie, de wankele relatie tussen democratie en welvaart, internet, SMS en veel meer. Wij gaan nu met vakantie en wensen u een fijne zomer toe! De volgende nieuwsbrief verschijnt in augustus. De nieuwsbrief wordt u aangeboden door de redactie van onzeWereld, John Verhoeven

• SMS helpt Afrikanen
Google heeft zojuist een nieuwe programma gelanceerd waarmee Afrikanen gemakkelijk en spotgoedkoop, via sms namelijk, informatie kunnen opvragen over van alles en nog wat. (Google.Africa.Blogspot)

• Lessen voor de burgerjournalist
Op Youtube een interessant initiatief: the ‘Youtube Reporters Center’, een kanaal waar diverse ervaren Amerikaanse televisie-journalisten, onder wie Bob Woodward, de tips en truuks geven aan ambitieuze burgerjournalisten die hun camera willen richten op belangrijke zaken. (Youtube Reporters’ Center)

• Vrouwen aan de macht
De volkse opstand tegen de verkiezingsfraude in Iran is vooral een vrouwenrevolutie. (Slate)

• Hoe ziet het internet er uit?
Social guru Kevin Kelly (beroemd geworden door zijn inmiddels dramatisch achterhaalde Tien Regels voor de Nieuwe Economie) vroeg eerder dit jaar zijn online followers eens of ze wilden tekenen hoe ze zich het internet eigenlijk concreet voorstellen. Als een netwerk? Een wolk? Een wereldkaart? Een bureaublad? De ruim vijftig tekeningen die zijn oproep opleverden, zijn aardig, onthullend, inspirerend, lollig, informatief. Soms zelfs alles tegelijk. En iedereen mag meedoen. Download een wit vel op de site van Kelly www.kk.org, en ga aan de slag.

• Democratie zorgt niet per se voor welvaart. Sorry!
We zouden graag willen dat we een duidelijk verband konden aantonen tussen de zegeningen van democratie en die van welvaart. Democratie zorgt beslist voor een beter soort samenleving, maar of die ook welvarender is? Hans Rosling moet erkennen dat er geen verband bestaat. Hij concludeert dan ook terecht: democratie is een waarde op zichzelf. Alweer een leuke presentatie van Gapminder.

• Groenste oplossing van allemaal: laat je steriliseren!
De vraag wat je zelf als bewuste wereldburger kunt doen aan die klimaatverandering, vervuiling en de veel te grote ecologische voetafdruk, is erg eenvoudig te beantwoorden… maar toch ook weer niet. (Alternet/Earth Island Journal)

• Het einde van de ‘global village’
Het wereldwijde web valt stiekem en stukje bij beetje uit elkaar in twee internetten: een rijke wereldweb en een arme wereldweb. (onzeWereld, juli ’09)

• Meisjes zijn weer cool in China
Het aantal internationale adopties van Chinese kinderen loopt sterk terug. Wie een paar jaar geleden nog binnen een jaar een baby kon adopteren, moet daar nu soms al drie tot vijf jaar op wachten. Als het al lukt, want het aanbod is sterk verminderd. (onzeWereld, juli ’09)

Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com

Reacties zijn uitgeschakeld