Nieuwsbrief Globalisering Januari 2010

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

globaliseringBeste lezers en lezeressen,
Het nieuwe jaar begint met een paar stevige lesjes voor de toekomst: voor de andersglobalisten zowel als al diegenen die zich inspannen voor een betere wereld. In deze nieuwsbrief aandacht voor verleden en toekomst van de andersglobalisten, en de verwachtingen voor 2010: wordt het buigen of barsten? Ook de nieuwste trend van 2010 is al gesignaleerd: digitale zelfmoord. John Verhoeven, onzeWereld.

De wereld wordt weer kleiner
De gevolgen van de financiele crisis en de klimaatcrisis zullen op korte termijn veel groter zijn dan we ons nu realiseren, zegt de Canadees Jeff Rubin, voormalig chief Economist van CIBC World Markets en schrijver van het nieuwe boekWhy Your World Is About To Get A Whole Lot Smaller.
Nieuws

Zelfmoord op Twitter en LinkedIn
Steeds meer actieve twitteraars, chatters en leden van online vriendengroepen geven de brui aan hun digitale leven. Het kost allemaal te veel tijd, dat bijhouden van wat je vrienden allemaal online aan het doen zijn, het lezen van al die tweets van mensen en organisaties die je nauwelijks of niet kent, en al die mededelingen van zogenaamde ‘vrienden’ die eigenlijk alleen maar bezig zijn hun bedrijfje of zichzelf te promoten.

Internetcensuur – kat en muis
Het eeuwige kat en muisspelletje tussen de censor en de burger heeft een nieuw speelveld gevonden: Iran. In dit land, waar de ruime meerderheid van de bevolking onder de 25 jaar oud is en bovendien relatief gezien erg goed is opgeleid, hou je de burger niet meer zo eenvoudig onder de duim als de bebaarde ayatollah’s en mufti’s zich zouden wensen.

Leren van mislukkingen
Dat er wel eens wat misgaat in de wereld van de ontwikkelingshulp, is inmiddels eerder een open deur dan een stevig standpunt. Het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) waarin de toekomst wordt geschetst van een nieuw soort ontwikkelingspolitiek, is daar erg helder over.

Andersglobalisme in de Nederlanden, een terugblik
Toen de antiglobaliseringsbeweging in Seattle in 1999 losbarstte, raakte zelfs de Nederlandse polder er enigszins door bevangen. Kees Hudig blikt terug en vraagt zich af wat er na tien jaar nog over is van de andersglobalisten in de polder.

Wereld Sociaal Forum, tien jaar later
Tien jaar geleden werd het eerste Wereld Sociaal Forum Gehouden, en veel is sindsdien veranderd. We hebben de opkomst gezien van de mondiale burgerbeweging, een factor die bepalend is geweest in de huidige aandacht voor klimaatverandering, sociale positie van burgers in derdewereld-landen, de massale weerklank in het Westen op achterstanden in arme delen van de wereld.

Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com

Reacties (1)

#1 Fransio

Ik geloof dat het de leesbaarheid ten goede zou komen wanneer er in jullie kopje “De wereld wordt weer kleiner” “Je” i.p.v. “De” zou staan. Toen ik de kop namelijk las, dacht ik dat de boodschap was dat globalisering weer verder toeneemt. Maar, deze man voorspelt juist het omgekeerde.