Nieuw dieptepunt in humanitaire crisis

OPINIE - De Griekse detentiecentra zitten overvol. Toch komen er vrijwel dagelijks tientallen tot honderden vluchtelingen bij. Afgelopen week woedde er voor de tweede keer in korte tijd een grote brand in kamp Moria op Lesbos. Met de naderende winter moeten veel families zien te overleven in schamele tenten onder barre omstandigheden. De humanitaire crisis bereikt een nieuw dieptepunt.

Lesbos, kamp Moria, 24 november 2016. Opnieuw gaat het mis in het overvolle vluchtelingenkamp. Terwijl een grootmoeder voor haar dochter en kleinkinderen een maaltijd bereidt, ontploft de gasfles. De grootmoeder (66) en haar kleinkind (6) sterven een gruwelijke verbrandingsdood voor de ogen van vele omstanders. De moeder en het andere kind worden met ernstige brandwonden overgebracht naar een ziekenhuis in Athene. De bewoners van Moria zijn woedend. In de chaos worden verschillende brandjes gesticht waardoor naar schatting zo’n 400 tenten en een medische unit in vlammen opgaan.

Hulpverleners van Stichting Bootvluchteling zijn ter plaatse en verlenen eerste hulp. Ze zijn geschokt door de taferelen die zich voor hun ogen afspelen. Vluchtelingen helpen water dragen om de slachtoffers te koelen. Het is een wonder dat er niet meer slachtoffers vallen. In Moria zitten meer dan 4.500 vluchtelingen opeengepakt, ruim het dubbele van de capaciteit van het kamp. Het is vragen om moeilijkheden.

Inhumaan

Het incident in kamp Moria staat niet op zichzelf, maar is het directe gevolg van de inhumane omstandigheden waarin vluchtelingen en migranten moeten zien te overleven. Begin maart sloot de Balkanroute. Meer dan 62.000 vluchtelingen en migranten zijn hierdoor vast komen te zitten in Griekenland. Op de Griekse eilanden zitten volgens de laatste cijfers 16.626 vluchtelingen vast, terwijl er ruimte is voor niet meer dan 7.450 mensen. De Turkijedeal werkt niet.

Direct na de schokkende gebeurtenis in kamp Moria verzoekt Tsipras de Europese Commissie om de druk op de lidstaten op te voeren. Het EU-relocatieprogramma is tot nu toe een farce gebleken. Minder dan 4 procent van het afgesproken aantal asielzoekers werd tot nu toe herverdeeld over de Europese lidstaten. Nu in Nederland opvangcentra sluiten, heeft deze trage gang van zaken tot publieke verontwaardiging geleid. Daarom rijden op 30 november meer dan vierhonderd actievoerders met hun auto in colonne naar Den Haag onder het motto ‘We Gaan Ze Halen’. En dan is er nog koning winter, ook in Griekenland. ‘Hoeveel meer mensen moeten er nog sterven in een tent, terwijl ze zich warm proberen te houden, voordat de EU en de Griekse autoriteiten actie ondernemen?’ vraagt Loic Jaeger zich af, Griekenland-coördinator voor Artsen zonder Grenzen (MSF). De inertie van het Europese vluchtelingenbeleid maakt dat er onverantwoord grote risico’s met mensenlevens worden genomen. Helaas lijkt een meer humaan vluchtelingenbeleid verder weg dan ooit. De Afghanistandeal van 5 oktober, de meest recente uitbreiding van de Europese outsourcingpolitiek, doet het ergste vrezen. Tienduizenden Afghanen worden simpelweg teruggestuurd. Als zelfs Afghanistan een veilig land heet te zijn, dan is duidelijk dat de rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch aan dovemansoren zijn gericht. Ondertussen verlopen de Europese onderhandelingen met Turkije bijzonder stroef. Onlangs dreigde Erdogan opnieuw ‘de sluizen’ te zullen openen. Als de Balkanroute gesloten blijft dan vormt dit scenario een grote bedreiging voor Griekenland, dat de zorg voor de huidige vluchtelingenpopulatie al nauwelijks aan kan.

Fascistisch toerisme

Ergens is het bijzonder hypocriet om ons zorgen te maken over de veiligheid van vluchtelingen in Turkije en Afghanistan. In Europa zijn vluchtelingen evenmin veilig. Zowel binnen als buiten de kampen lopen zij groot gevaar. Kinderen verdwijnen op grote schaal en vluchtelingen die proberen door te reizen riskeren hun leven.

Afgelopen week nog werd er op de grens van Servië en Bulgarije het lichaam aangetroffen van een Afghaanse jongen van 18 jaar, vrijwel naakt. Doodsoorzaak onbekend. Eerder dit jaar bleek dat aanhangers van extreem-rechtse partijen afreizen naar de Balkan om samen met Bulgaarse burgermilities ‘op vluchtelingen te jagen’. Een week geleden vond er op Lesbos een conferentie plaats van de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad. Griekenland-correspondent Bruno Tersago (VRT) ontdekte dat deze bijeenkomst actief werd bezocht door parlementsleden van het Vlaams Belang. Filip de Winter hield er zelfs een speech en ging samen met zijn collega’s op excursie langs vluchtelingenkampen op Lesbos, Kos en Chios. In dezelfde week werd Souda, een vluchtelingenkamp op Chios, twee avonden achtereen bestookt door fascisten. Één man raakte zwaargewond door een rotsblok dat op zijn tent werd gegooid en een moeder verloor door de stress van de fascistische aanval haar ongeboren tweeling. Of Gouden Dageraad en Vlaams Belang direct betrokken waren bij de aanval op het vluchtelingenkamp is onduidelijk, maar het staat ontegenzeggelijk vast dat er in Europa een nieuwe vorm van toerisme op gang is gekomen: fascistisch toerisme. Zo wordt het jaar 2016 een gitzwarte pagina in onze geschiedenisboeken. Het is het jaar waarin de EU een verwerpelijke deal sloot met Turkije en duizenden weerloze vluchtelingen opsloot in overvolle Griekse concentratiekampen. Het is het jaar waarin Europa het collectief liet afweten om de tienduizenden vluchtelingen die zijn gestrand op het Griekse vasteland in haar midden op te nemen. Het is het jaar waarin vluchtelingen soms een snelle, maar meestal een langzame dood stierven in vieze, oude fabrieken en op modderige stukken niemandsland ver van de bewoonde wereld. En het jaar waarin sommige vluchtelingen er zelfs voor kozen om terug te vluchten vanwege het Europa dat zij aantroffen.

Diana Kretschmann is medeoprichter van The Refugee Circle, een actieplatform in solidariteit met vluchtelingen. Ze publiceerde dit stuk eerder op Socialisme.nu.

Reacties (8)

#1 beugwant

Eerder dit jaar bleek dat aanhangers van extreem-rechtse partijen afreizen naar de Balkan om samen met Bulgaarse burgermilities ‘op vluchtelingen te jagen’.

Worden er al tegensafari’s georganiseerd om op deze types te jagen? Aan een nazi kan immers niets verloren gaan, ze krijgen een koekje van eigen deeg en met een beetje geluk komt er hier een betaalbare huurwoning vrij. Win-win-win.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Iets met rechtstaat enzo. Of is dat wat James Worthy voor ogen had?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

@2: Moeten we onze kostbare rechtsstaat aan dat tuig dat er toch geen eerbied voor heeft verspillen? Die rechtsstaat had er voor moeten zorgen dat er voor die fascisten geen voedingsbodem is. Overigens staat er op socialisme.nu ook het e.e.a. minder fraais over onze Europese regeringen. Is hier natuurlijk geen voorpaginanieuws, want een of andere actreutel heeft nieuwe tieten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Lees i.m.d. onderwerp ook de actie van Tinkebel en Voorberg

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Amateur Commenter

Ik word hier zo verdrietig van. Hier zie je dus niets van op het nieuws, want niet gebalanceerd en past niet fijn in het comfort van reactionair Nederland. En het is ook niet makkelijk op te lossen dus houdt men graag de handen er vanaf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

@5: Dat probleem zie je overal, zelfs bij garantiekwesties van producten. Zodra je reageert op een probleem, onderken je het bestaan ervan en moet je er wat aan doen. Toegeven dat je geen oplossing hebt is gezichtsverlies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

@4: Oeps!
#4 moest zijn:
Lees i.v.m. dit onderwerp…………….enz.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJH

Dat hele Griekenland is voor een groot deel onbewoond, vol met (goed aflsuitbare) eilanden en de klimaat-omstandigheden zijn er gunstig en, voor Syrische vluchtelingen, ‘net als thuis’. Bovendien: de Grieken hebben grote financiele problemen.

Dus, wordt Griekenland al voldoende betaald om die menigte daar te houden? Zo niet, dan moest iemand dat maar eens verzinnen: ik betaal liever een Griek dan een Turk, en de aanzuigende werking op gelukszoekers wordt allicht minder als ze niet zullen kunnen doorreizen naar het heilge Noord West Europa.

Die fascisten moeten ze daar buiten schoppen, ja, allicht. En de omstandigheden moeten humaan zijn. Maar, gegeven een fractie van een procent van het GDP van de Noord West Europese landen als bijdrage, moet dat te financieren zijn. Win/win overall.

 • Vorige discussie