Niets geleerd

OPINIE – Op dit tijdstip 10 jaar geleden zat ik in de auto toen ik hoorde over een klein vliegtuigje dat per ongeluk tegen een van de WTC torens in New York was aangevlogen. In stappen werd snel duidelijk dat het om meer ging. Veel is er gebeurd sindsdien, weinig veranderd.
Je kan gerust zeggen dat ik mijn bloggersbestaan indirect te danken heb aan 9/11. Met name de oorlog in Irak zette me aan tot schrijven. Alle gebeurtenissen heb ik dan ook nauwlettend gevolgd. Maar veel wijzer heeft het me niet gemaakt.
Zowel de daad als de reactie leerde me dat we nog een lange weg hebben te gaan als wereld voordat we kunnen spreken van echte beschaving. Het laaghartig vermoorden van onschuldige burgers voor eigen doeleinden of als reactie en het om zeep helpen van democratische en rechtsstatelijke verworvenheden zogenaamd ter verdediging laten zien dat we nog niet ver af staan van de staatjes uit de middeleeuwen.
Na alles wat er in de laatste 10 jaar geschreven is, rest slechts treurnis en rouw. Hopelijk kunnen we nu echt gaan beginnen aan de problemen aanpakken in plaats van de symptomen te bestrijden met middelen die erger zijn dan de kwaal.

 1. 1

  9/11 veranderde de wereld? Niet dus. Wel de wereldjes van de slachtoffers.
  Misschien valt er één keiharde conclusie te trekken: an de geschiedenis, van fouten, van ervaringen kun je leren. De mens ontbeert echter die vaardigheid.

 2. 4

  Ik heb een hoop geleerd. Zo wist ik niet dat een heel vliegtuig kon verdwijnen in een sleuf van 5×20 meter, of dat een vliegtuig gewoon kan verdampen, noch dat moderne flatgebouwen rechtsstandig instorten als gevolg van een binnenbrandje.

  Maar ik heb het zelf gezien op al die opnames en niemand heeft er een betere verklaring voor.
  Dus moet het wel waar zijn.

 3. 10

  Bij dat gat (gaatje) in het Pentagon kan ik me beelden herinneren waar je door de opening de beeldschermen in de kantoren ziet staan. Kunststof dingen die in tegenstelling tot het vliegtuig niet ‘verdampt door de hitte’ zouden zijn.
  Wat dat betreft zegt het filmpje van Rob helemaal niets, dat gaat over een experiment met speciaal beton ‘designed to absorb energy’, te gebruiken bij kerncentrales. Iig nog niet toegepast bij het Pentagon.
  Dat Pentagon-verhaal stinkt zo mogelijk nog harder dan het WTC-gebeuren. Ook de haast waarmee alles opgeruimd (en vernietigd) werd, beelden van een bewakingscamera bij een tankstation vlakbij waar iets op zou kunnen staan werden meteen in beslag genomen en verdwenen.

  Opvallend zijn ook de overeenkomsten met Operation Northwoods wat serieus overwogen werd. Het ging John F. Kennedy te ver, wat hem misschien wel het leven gekost heeft. Maar dan belanden we weer bij een volgende complot-theorie.

  Overigens vind ik de ‘officiële’ lezing van 9-11 de meest rammelende complot-theorie…

 4. 11

  Volgens James Kennedy hebben ze in de VS niet zo grote discussie over de islam als sommigen hier graag willen. http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/2901349/2011/09/10/Religiedebat-is-nog-lang-niet-af.dhtml

  Hij meent daarentegen dat religie weer terug is in het Nederlands debat. Het lijkt mij niet anders dan een mengelmoes van onbekendheid en generalisatie van de islam, ergernis over Marokkaans-Nederlandse hangjongeren en latente xenofobie/nationalisme.

 5. 14

  interessante column van Kennedy. Niet dat ik het 100% onderschrijf (zoals iemand in de comments zegt dat hij de indruk heeft dat enz.).
  En met een potentiële presidentskandidaat als Rick Perry met zijn ‘Army of God’ kan dat zomaar verkeren.
  Maar op zich een stukje een linktip waardig, kan weer van allerlei kanten bediscussieerd worden…

 6. 18

  Niets veranderd? Nou, dat hoor je mij niet zeggen. 2 oorlogen, draconische wetten, veel wantrouwen en stevige verergering van de slechte financiele balans van veel westerse landen is niet niks hoor.

 7. 19

  Bij de herdenkingen valt de dubbele bodem op: het menselijke leed is buiten kijf, maar alle mannen in gala uniformen, die over vrijheid en democratie spreken, dat is tamelijk eng.
  In Irak zijn 100.000 burgerslachtoffers gevallen en het verband met de aanslagen of het bezit van massavernietigingswapens is onhelder gebleven. Het moeras van Afghanistan bestaat nog steeds.
  De argwaan is een beetje onzin: je kon de vliegtuigen naar binnen zien vliegen. De instorting is een gevolg van hitte, waardoor vloeren doorbuigen en van hun oplegging afschuiven. Dat niet elk detail kan worden verklaard is iets anders.
  En verder? De arrogantie van het westen en Amerika is niet echt veranderd. Maar de realiteit is dat Chinees, Arabisch en Indisch geld nodig is om onze industrie overeind te houden.

 8. 20

  als liefhebber van complottheorieën (niet om ze meteen voor waar aan te nemen, vergelijkbaar met mijn liefhebberij in sf, comics etc.), ooit een ‘overzicht’ van de op dat moment meest rondbuzzende theorieën gemaakt. Nu ± 2 jaar terug.
  De shizzle in de linkercolumn is een beetje persoonlijk, vanuit mijn perspectief misschien relevant, scroll naar beneden en kom bij de ‘echte’ inleiding.
  http://www.dewolken.net/juni/pages/complotztemp.htm

 9. 23

  Somber stukje, Steeph.
  Zonder 9/11 had ik waarschijnlijk nooit peakoil en de andere Grenzen aan de Groei ontdekt. (sssttt, niet verder vertellen)

  Mijn kijk op het leven is na 9/11 en door de achtergrond van dat complot drastisch veranderd. Als je het officiële heldenverhaal (united 93) blijft geloven, dan zul je ook blijven geloven in economische groei en in de euro. Sterkte daarbij.

 10. 28

  De video is walgelijk amerikaans van opzet en edit. Muziek en audio effecten zuigen loodzware apebal. Edoch, wie heeft de nano-thermite aangebracht? Wie hypnotiseert de tokkies via media tot cognitieve dissonantie? And who’s keeping science out of the equasion? Vragen vragen vragen.. en politiek is het antwoord.

 11. 31

  @9 Toevallig was ik net die video aan het downloaden en ik heb hem nu bekeken.

  Inderdaad, dit is “highschool-physics”: met een beetje opleiding begrijp je dat dit niet kan. Afgezien van het feit dat het natuurlijk onwijs hondsbrutaal is, dat je zoiets voor de ogen van de hele wereld in scene durft te zetten, is het natuurlijk inderdaad buitengewoon verontrustend dat veel mensen blijkbaar niet gewoon kunnen kijken en de onvermijdelijke gevolgtrekkingen durven maken. De psychoanalytici tegen het einde van deze oproep vond in daarom een nieuw en interessant element.

  Al met al verbijsterend: http://www.youtube.com/watch?v=YW6mJOqRDI4

 12. 34

  op de nacht van 10 september naar 11 september zat ik in het vliegtuig van NY/JFK naar Orly en dan Schiphol. Toen we aankwamen waren de aanslagen net gepleegd. In de trein terug had men het erover en we geloofden het niet. Simpelweg omdat we er net vandaan kwamen en niets hadden gemerkt

  Afijn. Ik heb vooral geleerd dat terrorisme werkt. Stukje bij beetje zijn allerlei vanzelfsprekende vrijheden ontnomen. Gekolfde melk in een flesje in het vliegtuig? mag niet. privacy mbt bankgegevens? opgegeven. Amsterdam bouwt op initiatief van groenlinks een digitale slotgracht etc. Bin laden is dood, maar zijn geeft leeft voort in de antiterrorisme wetgeving

 13. 35

  Inderdaad. Wat laat zien dat de these van Baader-Meinhof, dat door het terrorisme de staat haar masker zou moeten laten vallen en haar fascistische wortels zichtbaar zouden worden, zo wereldvreemd niet was.

  Als de gewone man nou ook nog in opstand komt….

 14. 36

  Wij zouden dat jaar naar de steets op vakantie gaan. Bewust afgelast en sindsdien stellen wij onze amerikareis uit. Want die natuur ligt daar nog wel even, was ons argument, dus laat de cultuur maar wat normaliseren. Kunnen wij de komende jaren mooi wat moslimlanden gaan aandoen, nu ze daar -juist- normaler gaan doen. Lijkt me qua cultuur sowieso interessanter dan yankees. Sjonge. Dus.

 15. 37

  Indonesie is schitterend mooi, weet ik uit eigen ervaring (Sumatra) en over Vietnam hoor ik ook hele positieve verhalen. Maar je zou ook Zuid-amerika eens kunnen proberen.

  En als je dichter bij huis wil blijven: Marokko. Een autootje huren in Marakech en dan in de richting van Quazarzate karren. Adembenemend. En in de streek tussen Quazarzate en Agadir valt ook van alles te beleven.

 16. 38

  In de meeste islamitische landen deden ze altijd al normaal. Alhoewel, Jemen vond ik een jaar of tien geleden erg mooi, maar daar zou ik dan nu even niet naar toegaan.

  En vroeger was het nog zo’n mooie tocht via de Karakoram-highway naar China vanuit Pakistan. Ik vraag me af of je daar nu nog veel medetoeristen tegen zou komen.

  En Marrakesh, dat is toch die stad waar onlangs het Djemaa el Fna daverde naar aanleiding van een bomaanslag?

 17. 39

  Blijft heftig intrigeren, die beelden en de emoties. Niets geleerd? Geeft ook nog maar weer eens aan dat je ongeacht nooit de hoop in de mensheid moet opgeven. Orio Palmer (Battalion seven, ladder 15 NYFD)…vervulde zonder aarzeling niet vanuit Eigen Belang Eerst tot het allerlaatst zijn plicht

  We’ve got two isolated pockets of fire. We should be able to knock it down with two lines. Radio that: 78th floor…numerous 10-45 Code Ones.

  Zowaar niet voor de kat z’n kut naar wij dachten. Waar doé je het tenslotte allemaal voor hè…

 18. 40

  Een idioot bewijst zo soms ook z’n nut piet…

  Heb in dat licht nog iets mysterisch voor de liefhebbert en wel hierom het volgende: uit officieel onderzoek (door het daartoe geijkte NTSB) van de zwarte dozen van flight 77 is gebleken dat zowel hoogte (480 voet) als aanvliegroute niet corresponderen met de werkelijkheid (exacte tijdstip impact Pentagon)…

  http://www.youtube.com/watch?v=7uPN3XNTdv8

  En is, zoals u misschien weet en als dat niet zo is bij deze, is bij de aanslag op het Pentagon het navy gedeelte geraakt en vnl. dito personeel omgekomen (en aanverwanten uit de defensie-industrie). Mag u 1x raaien in welke branche de omgekomen passagiers van flight 77 vnl. werkzaam waren…

 19. 41

  Een dossier (Able Danger) dat ergens in het upper echelon in een la blijft steken, een paar straaljagers de verkeerde kant uit sturen, toevallig op 9/11 een legeroefening en de FAA houdt die dag een simulatie van kapingen, géén order uitvaardigen gekaapt vliegtuig neer te halen, een gebouw dat vanwege zijn delicate inhoud (WTC- 7: o.a. beurswaakhond CIA/FBI) van tevoren uit voorzorg is ondermijnd met het oog op e.v.t. terroristische aanslagen…heb je niet veel mensen in de beslissingslijnen voor een nieuw Pearl harbour nodig (Rumsfeldt/ Cheney, een driesterren generaal luchtmacht, 1 xFAA/ CIA). Het valt zowel tijdens als na die prachtige dag 9/11 niet en nemand op…

  En anders zeg je gewoon achteraf in een rapport (911 commission) dat je gezien de onverwachte heftigheid der gebeurtenissen inadequaat hebt gehandeld…of je zegt helemaal niets.

  Er blijven tenslotte de vragen…

 20. 42

  Interessante aflevering van tegenlicht nu overigens (911, The Impact) naast de interviews met o.a. Lawrence Wilkerson, Paul Bremer en Francis Fukuyama: PNAC…Irak. Rol van Cheney (Irak om de olie), Powell (m.b.t. de WMD’s) en een George W. die w.s. niet meer fungeerde als brallende drinkebroer…

  En zo handig in het gebruik ook…

 21. 45

  Ja maar henrik, dat is toch voer voor complottheorieën man. Hou op. Ter verdediging: Rumsfeldt heeft na de crash op het pentagon eigenhandig meegeholpen slachtoffers naar de ambulance te vervoeren en brokstukken aan te wijzen als bewijs. Dusss. Hij heeft zich expliciet achteraf verontschuldigd/ vinger gewezen naar/ over de gebrekkige communicatie van/ met defense en vooral Bush…de mensen die uiteindelijk de beslissingen moesten nemen (in de docu “George W. Bush on 911”) En de echtgenote van Cheney heeft in diezelfde docu nog maar eens expliciet verklaard dat het gedoe over de order tot het wel of niet neerhalen van gekaapte vliegtuigen flight 93 betrof en niet die 77 richting Pentagon (verklaring Minetta 911 commission)..

  dat er dus niks aan de hand was doorlopen.