Netanyahu ontslaat ministers; nieuwe verkiezingen noodzakelijk

NIEUWS - De Israëlische premier Benyamin Netanyahu heeft dinsdagmiddag minister van Financiën Yair Lapid en de andere ministers van diens Yesh Atid-partij uit de Israëlische regering gezet, evenals minister van Justitie Tzipi Livni, die in haar eentje namens de Tnua-partij in het kabinet zat. Met het ontslag is een kabinetscrisis een feit en zullen nieuwe verkiezingen nodig zijn.

Netanyahu gaf een verklaring uit waarin hij Livni en Lapid ervan beschuldigde de laatste tijd voortdurend de regering te hebben aangevallen. ‘Ik zal geen oppositie binnen de regering meer accepteren, ik accepteer geen aanvallen meer van binnenuit op de regeringspolitiek en op de leider van de regering,’ aldus Netanyahu.

Wat nu gaat volgen is het ontbinden van het parlement, de Knesset, en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Vermoedelijk komen die in februari of maart.

Met het ontslag van de ministers komt een einde aan het meest rechtse kabinet uit de geschiedenis van Israël. Hoewel het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) bij het aantreden ervan in 2013 nog aangaf dat dit kabinet meer ‘gematigden’ bevatte dan de vorige regering, leidden negen maanden van vredesonderhandelingen met de Palestijnen nergens toe (nog niet eens tot één enkel Israëlisch voorstel), werden alle records gebroken voor het bouwen in bezet gebied (groen licht voor 14.000 nieuwe woningen), brak Israël zijn beloften met betrekking tot het vrijlaten van gevangenen (zo’n 24 gevangenen zitten in strijd met eerder gemaakte afspraken nog steeds vast), en werd een oorlog in Gaza gevoerd waarbij 2.200 mensen werden gedood, wat onder meer ook een periode inluidde van hevige rellen in de bezette gebieden en in Israël zelf.

Het kabinet viel uiteindelijk echter over het feit dat Netanyahu en Lapid het niet eens konden worden over de begroting en over het gegeven dat Lapid (en Livni) zich verzetten tegen het wetsvoorstel om Israël tot ‘staat van de Joodse natie’ te verklaren.

De kabinetscrisis wierp haar schaduwen overigens al vooruit. Netanyahu sloot dezer dagen een bondje met de ultra-orthodoxe partijen en Isaac Herzog, de leider van de oppositionele en tot minimale afmetingen gekrompen Arbeidspartij. Verder kondigde hij aan dat hij wel leider van een nieuwe regering wil worden, die hij wil opzetten in samenwerking met zijn huidige centrum-rechtse coalitiepartner Yesh Atid.

  1. 1

    Israëlische democratie: de premier vind zijn kabinet niet racistisch genoeg dus schrijft hij verkiezingen uit in de hoop een nog racistischer regering te kunnen vormen die rassenwetten er wel doorheen kan krijgen.
    /en overigens ben ik ben mening dat Nederland de vriendschappelijke betrekkingen met Israël moet verbreken

  2. 3

    Met enig cynisme zou ik een wedje op willen gooien… Verkiezingen in februari/maart? Betekent dat weer een aantal ‘oorlogshandelingen’ van Palestina jegens Israël in de komende 2 maand?