Er zijn weinig plaatsen op de wereld waar uit de kraan beter water komt dan in Nederland. Van oudsher zijn we dan ook een volk van kraanwaterdrinkers, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fransen. De typische Fransman blieft alleen flessenwater (wie het Franse kraanwater kent, begrijpt overigens wel waarom) en dan bij voorkeur ook nog van een specifiek merk. Dat de van tijd tot tijd georganiseerde blindproeverijen daarbij altijd heel confronterend zijn, zegt eigenlijk alles.
Maar ook in Nederland rukt het flessenwater op. Wie een jaar of dertig het land uit is geweest en voor het eerst weer terugkeert, moet wel denken dat er hier een epidemie van diabetes is uitgebroken: overal in het straatbeeld zie je mensen met zo’n flesje in hand, zak of tas, waar regelmatig eens uit gelurkt moet worden.
Ook in onze restaurants moet het water tegenwoordig kennelijk per se uit zo’n trendy fles komen—hoe hipper, hoe liever. Tenzij het flessenwatertje gewoon van Sourcy is. Dan hebt u namelijk echt precies hetzelfde water dat in Utrecht en omstreken ook uit de kraan komt: uit het betreffende reservoir loopt één buis naar het waterleidingbedrijf en een tweede naar de Vrumona-fabriek. Het verschil ligt in de prijs en de wijze van transporteren. Plak een Sourcy-etiket op de kraan en je hebt de Sourcy-beleving, zoals dat in marketingtermen heet, helemaal te pakken.
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: in een land als Nederland waar met smaak en kwaliteit van het leidingwater totaal niets mis is, is het volslagen bezopen om water in flessen te doen, die flessen in kratten te plaatsen en die kratten op vrachtwagens te laden om er vervolgens al die kilometers mee te gaan rondrijden. Ook op de klimaatconferentie in Kopenhagen is flessenwater gesignaleerd, maar ja, daar kijkt men zo te zien toch al niet op een kilootje CO2 meer of minder.
Het mag duidelijk zijn: de verstandige keuze is kraanwater, is het niet voor het milieu dan toch minstens voor de eigen portemonnee. Maar veel Nederlandse restaurateurs geven niet thuis als hun klanten een glas of karaf kraanwater willen. Zij serveren automatisch dat idiote flessenwater. Snobs en Fransen vinden dat ongetwijfeld prachtig, maar anderen zouden toch de vrijheid moeten hebben aan die idioterie niet mee te doen.
De makers van het VARA-programma Kassa! denken er ook zo over. Daar is men een actie gestart om restaurateurs over te halen op verzoek gewoon kraanwater te schenken. Gratis, wel te verstaan, want behalve wars van hippige idioterie en vriendelijk voor het milieu, bent ons vooral ook zuunig. Restaurateurs kunnen een sticker bestellen voor op hun deur; restaurantbezoekers kunnen kaartjes downloaden om bij vertrek op de tafel neer te leggen, zodat we de verwijtende blikken van de herbergier niet hoeven te trotseren. Want de VARA heeft ook wel door dat we voor onze zuinigheid ook weer niet al te opvallend willen uitkomen.
Reacties (21)
Het ironische is dat lurken uit zo’n flesje juist ongezonder is. Want alle bacterien blijven eraan hangen. Regelmatig omspoelen is er vaak ook niet bij.
@1, dat is inderdaad het geval omdat de flesjes worden nagevuld met… jawel, kraanwater!
Als je altijd een nieuw flesje koopt heb je dat niet meer.
Ik drink 9 van de 10 keer ook gewoon kraanwater, maar met je glas kraanwater in de trein o.i.d. is toch wat onhandig. Ook begrijp ik niet helemaal, waarom water in de horeca gratis moet zijn, de glazen en karaffen moeten ook gebracht en afgewassen worden. Eventueel bij een diner o.k., maar als je op een druk terras gaat zitten en je besteld alleen maar glazen gratis kraanwater lijkt mij dat toch vrij asociaal. De horeca is voor een groot deel van de uitbaters tegenwoordig toch al geen vetpot.
Hoorde wel eens dat ze verplicht zijn kraanwater te geven als je daarom vraagt? Is dat waar?
Het is me in ieder geval nooit geweigerd als ik specifiek om kraanwater vroeg. Het is me wel vaak overkomen dat als je om een karafje water vraagt ze daar later 3 euro voor vragen omdat ze dan spa van een fles in het karafje zouden hebben gegoten. Of dat ze water ongevraagd op tafel zetten en je er toch voor moet betalen. Oplichterspraktijken die verboden zouden moeten worden.
@3 Dat zou misschien wat asociaal zijn maar dat komt misschien in 1% van de gevallen voor, meestal zul je ook iets anders drinken, of in het gezelschap verkeren van mensen die wat anders drinken, of wat eten, of terwijl je ook wijn besteld. Hoeveel seconden denk je dat het kost om een glas om te spoelen en het te vullen met water en tegelijk met de rest naar de gas te brengen? 3? en daar vragen ze dan 3 euro voor?
wat een gelul
kraanwater drink je maar thuis
of op het toilet
Liefhebbers kunnen eens een kijkje nemen in de waterwinkel in Amsterdam…
Kijk dan wat al die elitewaterlurkers aanrichten:
Zembla – Een zee van plastic
Plastic is net als nucleair afval: het gaat nooit meer weg. Op diverse plekken midden op de oceaan drijven grote concentraties plastic afval. http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=19855&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1972&cHash=651a50d8cd
@1 Dat zijn persberichten van de waterflessenindustrie zelf om navullen met kraanwater zwart te maken. Is een hoax en zelfs via laboratoria-testen ontkracht. Navullen kan geen kwaad.
Sorry maar dit is toch te gek voor woorden? Natuurlijk gaat de overheid hier niets aan doen, economische belangen gaan natuurlijk boven milieu.
Dan vraag ik me af, moeten wij ons hier bij neerleggen of er zelf wat aan doen? Als binnen korte tijd kantoren van dit soort bedrijven platgebrand worden heb je natuurlijk wat CO2 uitstoot, maar wat zal het opleveren?
Meer winst voor hun concurrenten en een lichte stijging van hun verzekeringspremie? Als je het niet eens bent met het doen en laten van een bedrijf staat er een heel scala van legale middelen tot je beschikking, waarbij het oproepen tot een boycot me zowel wenselijker als effectiever lijkt.
@3: Wat mij betreft hoeft kraanwater in een horecagelegenheid ook niet absoluut gratis te zijn, zoals de VARA kennelijk vindt. Zoals je zegt: het serveren, bijschenken en afwassen vertegenwoordigt ook manuren. In een drankgelegenheid lijkt het me dan ook normaal dat er voor een glas of karaf kraanwater iets betaald wordt. In een restaurant zou je die echter ook gewoon in de algemene onkosten kunnen verrekenen: gasten die water bestellen bij hun maaltijd, betalen tenslotte de maaltijd en vrijwel altijd ook wijn of andere dranken.
Wat een onzin dat het gratis zou moeten zijn. Het komt toch ook niet gratis uit de kraan?
5 van de 10 keer is het toch al kraanwater voor een euro of 2.
@12: Lijkt mij ook. Het hoort bij de service, als je het mij vraagt. De tafel moet ook gedekt, daar betaal je in de NL ook niet (direct) voor. Zet er een karaf bij en glazen en klaar ben je. In sommige landen betaal je voor dat soort dingen een vaste toeslag per couvert. Hier niet, want hier berekenen we het door. Waarom kan dat met water niet?
@13: Dat het niet gratis uit de kraan komt is waar, maar de kostprijs is natuurlijk niet te vergelijken met een flesje sourcy. Dit soort dingen (heb het regelmatig meegemaakt) ontstaan toch uit een soort angst inkomsten te missen als je iemand een glaasje gratis water serveert, omdat die persoon anders iets anders zou drinken. Wat volgens mij sowieso al niet klopt.
Overigens inderdaad het grootste verschil tussen toen en nu toen ik na een paar jaar afwezigheid weer in de collegebanken schoof: IEDEREEN had zo’n spaflesje op tafel. Het was een ritueel: flesje pakken, dopje draaien, mini slokje, dopje er weer op, flesje neerzetten. En dat x keer per uur.
Uit mijn kraan komen geen bubbeltjes, dus ik koop wel flessen (bar le duc) van plastic, maar die worden keurig naar de supermarkt terug gebracht voor het statiegeld
@15 maar ik rook niet!
Niet alleen is kraanwater 400 x goedkoper dan gebotteld water, denk ook aan de gigantische milieubelasting. De productie van glas en plastic, het vervoer van auto’s vol water door de hele wereld.
En we weten allemaal waar al die lege flesjes uiteindelijk uitkomen: http://www.nujij.nl/s-werelds-grootste-vuilnisbelt.7364583.lynkx
In een restaurant moet je gewoon vragen naar een glas kraanwater voor je medicijnen, werkt altijd!
Als het wat aan de late kant is, is het meestal geen probleem om een gratis glaasje water te krijgen. Zolang je maar dronken genoeg overkomt…
@9. seven: Precies, ik heb ALTIJD, overal zelfgevulde flesjes met kraanwater bij me onderweg: lopend, op de fiets, in de auto of in de trein. Die zijn prima af te wassen, net zo schoon als al je andere afwas. (ik maak met tandenborstel en tandpasta de drinktuitjes schoon) En onderweg natuurlijk steeds bijvullen bij kranen in toiletruimtes en dergelijke.
–
Overigens kan je in geval van nood ’t water uit kranen in de treinen ook wel drinken, alleen zijn die watertanks op drukke routes ook vaak al leeg aan ’t eind van de middag…
Offcieel is dat geen drinkwater, maar dat is volgens mij omdat de NS geen risico’s van claims willen ofzo. Het is beter water dan in verreweg de meeste landen uit de kraan komt…