Nederniet, de pas

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Met enige regelmaat plaatsen wij gastbijdragen. Dit maal een van Sopje, vooral omdat het goed is voor de actuele discussie.

Laten we wel wezen. Blowen is niet erg gezond. En omdat wiet telen verboden is, maar verkoop niet, komt er.. de wietpas. Dan weten we precies wie er geen bezwaar heeft tegen softdrugs en semi-illegale praktijken. Bovendien worden de toeristen niet meer zo ‘love & peace man’. En minderjarige scholieren kunnen niet stiekem wiet kopen bij de coffeeshop. Al rept niemand hierover, de wietpas staat er ogenschijnlijk los van. Echter weet iedereen wel dat leeftijdscontrole vaak achterwege blijft.

De wietpas is bedoeld om criminaliteit rond de coffeeshops te reguleren. Maar de criminelen die wiet telen of verkopen aan coffeeshops kan je niet oppakken met een consumentenpas. Dus wat hier rechtswege illegaal is en een wezenlijk onderdeel is van de branche, blijft ongedeerd.

Waarom komen er zoveel toeristen hier? Oh ja, vanwege de wiet. En juist zij mogen het niet meer kopen. Dus er komen op den duur minder toeristen naar ons Walhalla. Bovendien staat het Damrak straks vol met illegale wiet verkopers.

Zoals ik aangaf wordt over minderjarigen niet gerept. Dat is vreemd, want de tweede kamer doet er alles aan om het de jongeren lastig te maken. Het minimum van 350 meter afstand tussen coffeeshop en school bijvoorbeeld. Echter de doorvoering bleek niet direct volledig haalbaar. Er zijn veel coffeeshops gesloten de afgelopen jaren in een straal van 250 meter van scholen. Maar de rest van het plan staat momenteel in de koelkast. De wietpas maakt eigenlijk de afstandsregel overbodig, dus hoeven de overige coffeeshops (nog) niet te verhuizen.

Dankzij de wietpas zullen minderjarigen oudere, potentieel criminele, vriendjes moeten maken om wiet te kunnen kopen. En dat is maar goed ook, want blowen als je naar school moet, vindt rechts maar helemaal niets. Dus zullen ze er wel een beetje moeite voor moeten doen. Alle ouders willen maar al te graag dat hun puber het criminele circuit in gaat om wat te kunnen blowen.

Maar de VVD heeft daar toch wel over nagedacht. Om te zorgen dat onze pubers dat niet doen, willen ze dreigen met een speekseltest. Maar de vraag is, wat dan? Jeugd detentie, of een flinke tik op de vingers?

Wellicht kunnen we ons beter afvragen: waarom blowen pubers op school? Even kijken vanuit het perspectief van een doodnormale leerling. School is duidelijk geen hol aan, je leert er amper wat. De leraar heeft het druk met het in bedwang houden van de klas. Of je zit er met een droog boek vol rijtjes met woorden, die Babelfish ook wel voor je kan vertalen. Spellen leer je nog wel een beetje op het MBO, of op IN-HOLLAND, zo heb je vernomen van je broer. Maar ook niet voldoende om een C.V. te kunnen maken, dus je broer zit zonder werk.

Er zijn veel interessantere dingen dan school. Die smartphone in je broekzak biedt veel interessantere informatie dan je leraar. Omdat je dat weet kun je niet stil zitten, met als gevolg dat je na moet blijven. Maar er is een oplossing. Even wat blowen en je vindt de rust om de les bij te wonen zonder dat je eruit ziet of er allemaal mieren over je heen lopen. Dat je blowt op school probeert de tweede kamer dus te voorkomen. Maar niet door het onderwijs aan te passen aan de 21ste eeuw.

Goh, wat is het fijn dat dit kabinet dit aanpakt. De farmaceutische industrie zal blij zijn met alle nieuwe ADHD patiënten. Ritalin op recept is echt heel goed voor je, word je lekker energiek van (tenzij je echt ADHD hebt). En de politie kan veel meer mensen oppakken voor een nieuwe vorm van kleine criminaliteit. Kijk, wat een spierballen heeft dit kabinet!

Reacties (24)

#1 Tom

Alsof lekker blowen alleen links is. Die speekseltest juich ik van harte toe, maar na de middelbare school / 18 jaar is iedereen vrij om te doen en laten wat ie wil.

Afgelopen vrijdag in een opwelling een heerlijke hasj cigaret gekocht voor 2,5. Prima spul en dat doe ik eigenlijk maar 1 a 2x per jaar.

Veel belangrijker is het om de kwaliteit van de drugs constant te houden in een coffeeshop. Laat iedereen toch lekker zijn gang gaan en verleg de focus eens naar alcohol.

 • Volgende discussie
#2 Arjan

Ik weet niet of dit daadwerkelijk de reden is dat kinderen op school blowen. Volgens mij doen ze het meer omdat het kan en omdat het ‘leuk/spannend/stoer’ is. Maar goed, laten we wel wezen. De reden dat een politiek persoon drugs aan banden wil leggen is natuurlijk gewoon alleen maar projectie. Wanneer een minister paddo’s illegaal maakt, betekent dat alleen maar dat hij zelf heel graag paddo’s wil doen maar het lef er niet voor heeft. Hetzelfde geld voor het beperken van de raamprostitutie, uiteindelijk zitten daar in Amsterdam nogal wat mannetjes die eigenlijk heel graag even erop willen, maar niet durven.

Dus ja, die wietpas. Zoveelste napoleoncomplexgeaffecteerde politicus die zijn eigen onderdrukte verlangens uit in nutteloze wetgeving. Het zou grappig zijn als het niet zo vervelend was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 piet

En dan willen ze ook nog per ‘wietclub’ een maximaal aantal leden.
Die paar keer per jaar dat ik zin heb aan een blowtje zijn voor de uitbater niet interessant om mij als lid te willen hebben, dan liever een dagelijkse/wekelijkse roker.
Dus ik wordt ook naar de ‘illegalen’ gestuurd…

En de leden zullen minder makkelijk naar een andere ‘club’ gaan als daar de prijs eens lager ligt, de marktwerking raakt zoek, en zo zijn er nog wel tig nadelen.

En de voordelen, wat stellen die ook alweer voor?
Volgens mij dus een waardeloos plan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bolke de big

Geen problemen met dit plan, mogen ze van mij ook invoeren voor ‘normale’ uitgaans gelegenheden waar alcohol geschonken wordt (ook voor slijterijen e.d) en supermarkten e.d. mogen wat mij betreft geen alcohol meer verkopen.

En ja ik drink zelf ook alcohol en ja ik weet ook dat het de jongeren die echt willen drinken/drugs wilen gebruiken er niet van zal weerhouden omdat te doen via illigale wegen maar het zal wel die grote groep jongeren die er over twijvelen er van weerhouden om te proberen aan dergelijke middelen te komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

“Echter weet iedereen wel dat leeftijdscontrole vaak achterwege blijft.”

Ik verbaas me toch een beetje over deze zin. Ik weet namelijk iets heel anders. Elke coffeeshop waar ik binnen ben geweest of langs ben gelopen had een man bij de deur staan/zitten die iedereen die niet overduidelijk een ouwe rukker was om een ID vroeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@4: En dan schaf jij gewoon een handtasje aan om al je clubkaartjes te bewaren? Ik weet niet hoe jij dat met uitgaan doet, maar ik ga niet altijd en de hele avond naar dezelfde kroeg. Wat is er eigenlijk mis met het ID dat je toch al altijd op straat bij je moet hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk

Spellen leer je nog wel een beetje op het MBO?
wiet verkopers?
Jeugd detentie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bolke de big

@Bismarck, vervelende bijzaak, dan moet je maar wat minder kroegen per avond bezoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Anoniem

Coffeeshops worden heel streng gecontroleerd op hun leeftijdscontroles dus dat zit al goed / en waarom denkt de regering eigenlijk dat ze die wietpas beter zouden controleren dan een id-kaart? / vrij kromme redenering

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Share

@9 Als de jeugd in de les zit te blowen, zoals dit topic praat, dan worden coffeeshops dus helegaar niet zo streng gecontroleerd..?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 otto

De wietpas gaat erom dat er weer een register bijkomt: de overheid wil blijkbaar graag weten wie er zoal waar lid wordt van zo’n clubje zodat niemand straks meer ongezien een wietje kan kopen.

Aan de andere kant kan dan ook de gemiddelde verkoop per lid per coffeeshop per jaar worden vastgesteld en vergeleken, zodat de belastingdienst direct kan zien of er verdachte uitschieters in de omzetten van de coffeesops bijzitten. Het opsporen van zwart geld zal ook een belangrijk argument zijn, alhoewel de andere horeca doorgaans ongemoeid wordt gelaten.

Duidelijk is dat de wet op dit gebied nooit sluitend is geweest en ook nu weer geen duidelijk schept in de wereklijke materie ondanks de dringende noodzaak, reeds decennia lang.

Ironisch genoeg worden de nicotine- en alcohol- fabrikanten hiermee uit de wind gehouden en krijgen zij niet meer, maar zelfs minder beperkingen opgelegd. Een mooie bliksemafleider dus.

Het aantal thuistelers en dealers van prive-adressen zal ten minste verdubbelen. Er gaat een hoop overlast van komen in allerlei onverwachte vormen. Meer onveiligheid op straat, dus meer roep om meer politie.Ook zal de jeugd op den duur eerder geneigd zijn troep van vreemden op straat tot zich te nemen, met alle dramatische gevolgen van dien.

Vele coffeeshops zullen failliet gaan, omdat te voorspellen valt dat men zich niet met naam en toenaam wenst te laten registreren om wiet te kopen (doe hetzelfde voor alcohol en sigaretten als je durft!).

De potentiele winsten voor criminelen en gelegenheidsverkopers zal hier veel groter door worden.

Het brengt het hele gebeuren dus terug in de criminaliteit en dan kun je nu al op je vingers natellen waar de politie de komnde jaren haar tijd mee gaat verspillen: Het opvragen en uitkammen van de ledenlijsten van die verenigingen, en het oprollen van de honderduizenden thuiskwekerijen – ze zouden net zo goed het het hardrijden kunnen proberen tegen te gaan door de maximumsnelheid bewust gevoelsmatig te laag te houden, zodat je bij een gangetje van 130 geacht wordt je even ‘vrij’ te kunnen voelen..

Een schoolvoorbeeld van het klassieke verdeel en heers principe.

Wie profiteert hier uiteindelijk van? En is een drugsvereniging verplicht stellen niet, danwel direct of indirect, hetelfde als mistaad bevorderen? Immers, iedereen die lid wordt van zo’n vereniging begaat immers een voor de wet strafbaar feit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Harm

Overtreding.

Jammer voor de coffeshops, maar ik zou mij nooit laten registreren. Dan maar weer het zwarte circuit in.

Er zal best wel iemand zo slim zijn om met een passend T-shirt bij het station te gaan staan, op de dam, in het vondelpark, etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Inkwith Barubador

Het ironische is dat deze maatregel (zogenaamd) bedoeld is om criminaliteit en overlast tegen te gaan, maar het omgekeerde als gevolg heeft.

Ze hopen dat de wietrokers dusdanig gepest worden, dat ze ermee ophouden. Rijkelijk naief, zou ik zeggen. Zeer slechte onderbuik-symboolpolitiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 sjap

Mijn mening is niet geheel objectief in deze maar het artikel legt twee zaken prachtig bloot.

Het oplossen van niet-bestaande problemen. Recreatief wiet-gebruik tegengaan. Alsof je de vrijdagmiddagborrel afschaft en de problematische drinker van de administratie-afdeling een pas geeft om te drinken tijdens de lunch.

Daarnaast het paard achter de wagen spannen. Typisch rechts repressief denken ipv preventief zaken echt aanpakken. Maar ja, preventie klinkt zo links en geitenwollen sokken. Zorgenn dat kinderen met behulp van goed onderwijs zich nuttig voelen en graag naar een veilige omgeving gaan ipv te vluchten in blowen tijdens schooltijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Anoniem

@10 De jeugd zit niet in de les te blowen, soms buiten de les maar dat hoeft niet tot de conclusie te leiden dat coffeeshops niet controleren, het is ook mogelijk dat ze de wiet/hash van iemand anders krijgen of kopen.

Het is zelfs zo, en dit zal je verbazen, dat in andere landen waar helemaal geen legale manier is om aan softdrugs te komen de jeugd ook blowt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 OBB

Er zijn als puber legio mogelijkheden om aan wiet te komen. Uit mijn eigen jeugd:

-Kopen van iemand op school, die het van zijn broer had
-De Wiettaxi (Een gast op een brommer die je kon belllen)
– Uiteindelijk bleek gewoon zelf kopen in een coffeeshop het makkelijkst. Kwestie van uithoudingsvermogen. Zeker in Amsterdam (meestal 3x is scheepsrecht).

Ik zie niet hoe een wietpas dat voorkomt.

Overigens was het op onze uitwisseling naar Berlijn niet veel minder moeilijk om aan wiet te komen. De Jugend aldaar had ook zo hun adresjes. Die adresjes verkochten overigens ook harddrugs. Ook was er daar een soort obsessie met blowen die we in NL niet kenden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Maarten

Al die liberale ideeën (vrijheid van Godslastering, gedoogbeldeid, ‘minder overheid’, dualisme) blijken tamelijk naïef als je eenmaal in de regering zit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Sopje

Ik lees meerdere malen dat het niet makkelijk is voor de jeugd om wiet te kopen en ze niet blowen op school, of dat ze dat wel doen, maar dan om stoer te doen. Echter OBB geeft duidelijk aan dat het wel gebeurd en er makkelijk aan te komen is.

Mijn ervaring is dat veel jongeren blowen in de lunchpauze en ze dit gewoon bij de coffeeshop halen. Niemand die dat met regelmaat deed op school deed dat om stoer te doen. Drugs en alcohol op feestjes is een ander verhaal.

Het gaat mij er om dat overmatig blowen niet aangepakt wordt. Deze maatregelen zorgen alleen maar voor criminaliteit. En de jeugd grijpt naar ongezonde ontspanningsmiddelen, omdat ze gespannen zijn. Verveling en uitzichtloosheid is ook een serieuze vorm van stress.

Natuurlijk wil de jeugd experimenteren, maar dat is niet hetzelfde als regelmatig gebruik.

Trimbos meldt:
“Op scholen voor (zeer) moeilijk lerende kinderen was 41% van de zestienjarigen een actuele blower tegenover 13% van hun leeftijdgenoten op reguliere scholen. ”
http://www.trimbos.nl/nieuws/persberichten/2010/ndm2009

Dus in het reguliere onderwijs is 13% van de minderjarigen een blower, dat is best veel. De leerlingen met een minder positief uitzicht op een goede toekomst blowen nog veel meer. Hoe slechter het zelfvernomen toekomst perspectief hoe meer stress en dus grijpen deze jongeren vaker naar ontspanningsmiddelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Bismarck

@10: Tenzij de jeugd haar wiet helemaal niet in coffeeshops krijgt. Dat lijkt me toch al een feit (ik zie gewoon tieners op straat handelen, terwijl mensen onder 18 in elke coffeeshop in mijn stad geweigerd worden). Binnenkort zullen ook ouderen die liever niet geregistreerd staan zich bij hen voegen.

@16: Hoeveel decennia geleden was jouw jeugd? Tegenwoordig kom je echt een coffeeshop niet in als je onder de 18 bent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Arjan

Dit topic is natuurlijk niet compleet zonder het vergelijkend onderzoek van het RIVM naar de schadelijkheid van drugssoorten:

http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/340001001.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 bart wakker

Ik za zeker zelf telen, 4 plantjes in een growbox. Voor dat beetje dat ik gebruik (2 joints per week of zo) krijg ik toch geen wietpas als ze er maar 1000 mogen uitgeven, maar die 2 per week wil ik voor geed goud missen.

4 plantjes leveren me zo’n 80 gram op, waarmee ik ook ongeveer 80 weken vooruit kan. 1 grow per jaar, bespaart nog een hoop geld ook.

Toch heb ik niet het idee dat dit nu echt de bedoeling kan zijn van het kabinet.

Deze maatregel is waanzinnig, contra-productie en uiterst onliberaal, een schande voor de VVD die zich nog steeds liberaal durft te noemen, en die nog steeds de brutaliteit heeft om “vrijheid” in zijn naam te voeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Spam

@20: uit de samenvatting: “Dit RIVM-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS. Mede aan de hand van deze beoordeling kan het huidige Nederlandse drugsbeleid op een rationele wijze worden geevalueerd.”

Yeah. Right.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 nol van schaik

Het verhaal van jongeren die in coffeeshops wiet kopen gaat er bij mij niet in, en de controle in coffeeshops is zeer strikt. Er zijn maar in 101 van de 441 Nederlandse gemeentes coffeeshops, waar haalt de jeugd in die 340 steden/dorpen zonder coffeeshops hun wiet dan? Bij de bevriende, iets oudere thuiskweker, of van een schoolplein dealer, bij een straat- of huisdealer, via de bezorglijn, de markt waar straks alle geweigerden en wietpas weigeraars ook terecht komen. De markt zonder grenzen, want je kan kopen zo veel als je wilt, en niet alleen cannabis, en de minimum leeftijd bij deze lieden is….twintig….euros.
Dat is dus het einde van een gedoogbeleid dat is gebaseerd op de scheiding der markten,die van softdrugs als cannabis en hard drugs als heroine, coke en XTC. De toerist zal verrast zijn over de uitbreiding van het assortiment, en de dealers, zij kopen een Porsche….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 L.Brusselman

Veel mensen zullen het vertikken zich te laten registreren waaronder ik.Behalve het bezwaar tegen registratie wordt de keuzevrijheid van de blower om te kopen waar hij zelf kiest afgeschaft,dit is te belachelijk voor woorden.Een voordeel is er wel,de hegemonie van coffeeshops wordt eindelijk doorbroken en er zal weer een levendig alternatief circuit ontstaan.Ik ben allesbehalve negatief over dit nieuw te onstane circuit zoals de meesten,de prijzen zullen onder druk komen op de vrije markt.

 • Vorige discussie