Nederlanders hebben vaker hypotheek dan andere Europeanen

DATA - Bijna zes op de tien Nederlanders wonen in een woning waar een hypotheek op loopt. Een derde woont in een huurhuis via de vrije markt. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de databank van de Europese Unie.

In bijna geen enkel Europees land woont zo’n groot percentage mensen in een woning met een hypotheek; alleen in IJsland, Noorwegen en Zweden ligt het percentage hoger. Tegelijk woont maar 8 procent van de Nederlanders in een woning die geheel van hun is en waar dus geen lening op staat. Ter vergelijking: in Roemenië is dat liefst 97 procent van de bevolking.

Volgens professor Peter Schotman, hoogleraar Empirical Finance aan de Universiteit van Maastricht, is het niet verwonderlijk dat er zoveel mensen in een huis met een hypotheek wonen. ‘Op bijna alle huizen die de afgelopen dertig jaar zijn gekocht, is een hypotheek afgesloten in verband met de hypotheekrenteaftrek. Zelfs al heb je het geld, dan is het belastingvoordeel toch vaak zo aantrekkelijk dat mensen een hypotheek afsluiten.’

In de meeste Europese landen is de hypotheekrenteaftrek juist afgeschaft, al benadrukt Schotman dat hij niet van alle landen de gedetailleerde regels kent en daar dus ook niet diep op in kan gaan. Het verbaast hem echter niet dat zeker in West-Europa Nederland eruit springt.

Ook het aantal mensen dat huurt via de vrije markt is Europees gezien heel hoog in Nederland met 32,5 procent van de bevolking. Slechts in een enkel land is dat percentage hoger, zoals Duitsland en Zwitserland.

Door Koen Nederhof.

Reacties (2)

#1 OpenIDUser

Dit persbericht duikt op veel plaatsen op. 60% hypotheek + 8% afgelost + 32,5% vrije markt = ongeveer 100%; waar is de sociale huur? Ruwweg twee derde van de huurhuizen is gereguleerd.

  • Volgende discussie
#2 OpenIDUser

Volgt nu een rant over Sargasso vroeger, waar men, als men de inhoud van een bericht in twijfel trok, binnen een uur een reactie van de auteur kon verwachten. Persberichten doorzetten en dan je handen ervan aftrekken is wat ik verwacht van een ander soort medium.

Met andere woorden: hallo Koen Nederhof? Zeg eens wat?

  • Vorige discussie