Nederland kan niet opboksen tegen Azië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nederland wil de banden met Kazachstan, Rusland, Saoedi-Arabie en Algerije aantrekken om de levering van olie- en gas veiliger te stellen. Zuid-Korea wil ook met de landen rond de Kaspische zee en het Midden-Oosten de banden versterken met hetzelfde doel. Daarin is ze al verder met het aankondigen van concrete stappen dan Nederland. De Zuid-Koreaanse regering is overgegaan tot zes maatregelen volgens de International Herald Tribune:

1) de Premier van het land, Han Seung Soo, zal optreden als topdiplomaat om oliecontracten binnen te slepen;
2) De regering is aan het uitzoeken of het aantal energie-experts in buitenlandse ambassades van olieproducerende landen sterk verhoogd moet worden;
3) Recentelijk huurde de Zuid-Koreaanse regering een olie- en gasexpert die is gepositioneerd als speciale adviseur van de ambassadeur voor Kazachstan;
4) Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil een organisatie van 20 landen liggende in het Midden-Oosten vormen in juli, gericht op het uitbreiden van samenwerking op het gebied van economische ontwikkeling;
5) Zuid-Korea heeft een Koreaanse-Arabische organisatie opgericht om kennisuitwisseling met Arabische landen te vergroten;
6) De eigen nationale oliemaatschappij, Korea National Oil Company (KNOC), zal een forse kapitaalinjectie krijgen vanuit de regering zodat zij beter in staat is om de ontwikkeling van buitenlandse olievelden te financieren en daarin te participeren.

Volgens de International Herald Tribune zijn dit pas de eerste stappen die de Zuid-Koreaanse regering onderneemt. In de komende maanden zullen veel extra maatregelen worden aangekondigd. Dit om het uiteindelijke doel van een levering van 28% van de olie door eigen producenten in binnen- en buitenland tegen 2016, ten opzichte van 4% nu.

De eerste successen van het nieuwe beleid heeft de Zuid-Koreaanse regering behaald in Turkmenistan. Toen premier Han Seung Soo daar op bezoek was bij President Gurbanguly Berdymukhammedov kreeg Zuid-Korea de ontwikkeling van drie turkmeense olievelden in handen. Hoewel de velden niet zo erg groot zijn geeft het aan dat er mogelijkheden liggen. De troef die de Zuid-Koreaanse regering in onderhandelingen hoopt te leveren is het aanbieden van expertise op het gebied van informatietechnologie, olieraffinage, elektriciteitsgeneratie en scheepsbouw. Hiertoe is de regering bezig met een intern stimuleringsprogramma via het financiëren van 3000 opleidingen om de expertise in de olie- en gasindustrie op te krikken.

Hoewel Nederland ook over veel expertise bezit via Shell in het aangaan van gezamenlijke olie- en gasprojecten, zal zij niet op kunnen boksen tegen Aziatische reuzen. Deze hebben namelijk een zeer groot voordeel in handen. De regeringen in China, Japan, Zuid-Korea en India zijn bereid om miljarden te investeren in de nationale oliemaatschappijen zodat zij de contracten weten binnen te slepen. Nederland die dit niet doet zal hierdoor hoe dan ook achterblijven omdat ze bij lange na niet dezelfde financiëring kan bieden. Wij kunnen dan ook niet financieel opboksen tegen de Aziatische reuzen.

Reacties (3)

#1 Tim

Kan Hiddink voor het volgende WK niet een arabisch land coachen? Een land met veel olie in ieder geval, het gas is al binnen.

Westerese oliemaatschappijen zijn trouwens rijk genoeg, die hebben echt geen ondersteuning van de overheid nodig…

  • Volgende discussie
#2 Rembrandt Koppelaar

@Tim

Westerse oliemaatschappijen kunnen niet opboksen tegen genationaliseerde oliemaatschappijen die met veel lagere winstmarges olievelden kunnen exploiteren. Heeft niks met rijkdom van de maatschappij zelf te maken, maar met een ander type aandeelhouder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 m44

Het spel is natuurlijk om eerst anti-Chinese boekjes als deze toelaten ( http://www.nrcnext.nl/uitenthuis/article1140702.ece ) en daarna te verbieden/opkopen voor de broodnodige beoogde witte voetjes, handelscontacten en Olympische 3e plaatsen.

Maar het is zeker (na het fitna-debacle) dat Balkenende dit allemaal weet te verklooien. Overigens zonder dat het in de krant komt, en dat is warempel geen geringe prestatie vandaag de dag.

*toekomstvoorspellen is leuk*

  • Vorige discussie