NAVO-top in Noordwijk gedoemd te mislukken

Navo vlag (Auteur: Mysid onder GFDL)Het krioelt van de militairen en politiemensen in Noordwijk. Huis ter Duin is voorzien van een stemmige Houwitzer en een F-16, terwijl de blauwe NAVO-vlag wappert in de wind. Op een steenworp afstand van de Noordzee en met uw trouwe GC-correspondent ter plekke, praten gewichtige mannen in burger over het lot van honderden militairen.

Binnenkort besluit de Nederlandse regering over de voortzetting van de Nederlandse inbreng aan de NAVO-missie in Afghanistan. De top in Noordwijk is bedoeld om buitenlandse bijdragen in de vorm van manschappen los te weken. De voortekenen zijn weinig gunstig.

Mission Impossible
Terwijl de NAVO er weer lustig op los timmert richting Taliban, is dit juist ook de drempel die veel landen zal tegenhouden om met plezier extra militairen naar Afghanistan te sturen. De missie die ooit begonnen is als ‘anti-terrorisme’ is verzand geraakt in goede bedoelingen. Waar de Amerikanen het voor Nederlandse doeleinden nog best wilden bestempelen als ‘opbouw-missie’, is er natuurlijk geen ander land dat hier intrapt.

De 200 man hier, 50 man daar-mentaliteit van de Hongaren en Fransen spreekt boekdelen. De geschiedenis van de inmenging van de Sovjet-Unie spreekt in volumes. Afghanistan redden van zichzelf is onbegonnen werk. De Europeanen weten het, de Amerikanen zouden beter moeten weten. Het is onbegonnen werk. Met deze wetenschap in het achterhoofd weten Jaap de Hoop Scheffer en consorten ook wel beter: deze NAVO-top in Noordwijk kan simpelweg niet slagen.

NAVO naar nul
De NAVO is een nieuwe oorlog aan het vechten op de oude manier. De Noord-Atlantische band die handig was voor het ‘vechten’ van de Koude Oorlog heeft zijn beste tijd gehad. De opbrengst van de oorlog in Afghanistan levert het bewijs, de geringe bereidheid van de aangesloten landen om een bijdrage te leveren om Nederland te steunen is de de nagel in de doodskist.

Maar wie doet het licht uit bij de NAVO?

  1. 2

    De NAVO is heilig. Nut of niet, daar kun je niet uitstappen. Want in de 2e wereldoorlog hebben de amrikanen ons hier toch ook gered? Nou dan, dan dienen we nu ook omgekeerd onze solidariteit te tonen!

  2. 5

    @ 2: de NAVO is opgericht om bondgenoten te helpen als zij aangevallen worden. In mijn ogen heeft de huidige missie van Nederland weinig te maken met de Amerikanen redden.

    Waarom zou de NAVO heilig zijn? Of de opzet van de huidige NAVO-missie in Afghanistan?