Naastenliefde = Moord

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een huisarts in Amsterdam die een 84-jarige patiente met een zeer korte levensverwachting en die de hele dag in een coma in haar eigen poep lag te wentelen, diende in 1997 spierverslappende middelen toe om de vrouw uit haar uitzichtloze mensonterende lijden te helpen. De rechtbank oordeelde echter dat de procedures niet correct waren toegepast en veroordeelde de arts voor moord. Balkenende beloofde waarden en normen, nu, die hebben we dan nu. Balkenende, hiep, hiep, hoera!

Links:
Hoge Raad der Nederlanden
Cassatieberoep in de zaak O. verworpen

Reacties (12)

#1 Hekker

Als iemand waarden en normen toepast, is het
wel die arts. Schandelijk om die man te veroordelen.

 • Volgende discussie
#2 bicat

Balkenende?
Ik zou het zelfs de schuld van Prins Bernhard willen noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Onno

Dat sowieso natuurlijk. :)

Sommige seriemoordenaars en martelaars hebben in het verleden mensen opzettelijk zo lang mogelijk in leven gehouden opdat ze meer lijden toe konden brengen, dat wordt afgekeurd, maar een arts die iemand uit haar lijden verlost moet worden gestraft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Sikbock

heeft meer te maken hebben met strafrecht en een college van onafhankelijke rechters. BTW: die procedures bestaan al jaren, beetje slordig van de arts in kwestie dat ie zich daar niet aan houdt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Onno

Ook waar natuurlijk, maar toch triest

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 MMaas

Ik ken de details van de zaak niet, maar had de arts de procedures niet kunnen volgen? Wie kan nou controleren of de vrouw daadwerkelijk dood wilde? Waarom heeft hij een valse verklaring afgelegd? Bovendien stelt de Hoge Raad dat de vrouw niet ondraaglijk leed. Moet iedere zieke die zijn poep niet kan ophouden maar een spuitje krijgen?

Trouwens, de arts krijgt 5000 euro boete en een hele week (!) gevangenisstraf. Hij komt best goed weg lijkt me…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Vlees

Graag zou ik van Caprio een directe relatie zien tussen deze gerechtelijke uitspraak en Balkenende, in welke zin dan ook.
Neem er gerust de tijd voor, jong.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 novecento

JP BII, de gereformeerde godstrouwe onderdaan, is tegen euthanasie, abortus provocatus etc. maar weer heel erg voor oorlog tegen zo een beetje alles wat geen plaats heeft in zijn ogen. Alles wat deze maatschappijvorm ‘saboteert’ vindt hij decadent, want dat is kritiek. En hij heeft uiteraard het patent op de Waarheid. JP BII is onze kloon van het Witte Huis. En kijk eens hoe men daar tekeer gaat jegens tienermeisjes, tegen homoparen, tegen vredesactivisten, tegen democraten.JP B II is een groot extremist, hij en zijn cda verbergen en camoufleren hun gosdienstterreur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 caprio

De problemen rondom grensgevallen spelen al jaren. Echter, een regering met het CDA zal dit heet hangijzer nooit aanpakken, dus blijven grensgevallen, grensgevallen, totdat er zich een precedent voordoet. De causale relatie is dus:
-1. die van niets doen, nogal makkelijk te verwarren met niets aan kunnen doen voor de oppervlakkige waarnemer.
-2. gebrekkige zorgsector, de patiente lag al 2 dagen en nachten onverschoond in haar bedje in het verpleegtehuis.
-3. artsentekort, de arts zijn vader was overleden kortgeleden, maar er was geen vervanging blijkbaar,

Het slachtoffer was op sterven na dood, levensverwachting < 24 uur.

Het feit dat de arts de overlijdensverklaring vervalste is een bekend gevolg van gebrekkige euthenasie regelingen. De arts kun je dit wel verwijten formeel gezien, maar je draait dan oorzaak en gevolg om.

Voor het hele verhaal klik op de link onderaan de uitspraak, echter in Mozilla werkt deze link niet, alleen in IE, zie ook eerder post over FireFox.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 mark

Ik lees een zestal criteria waaraan getoetst moet worden als er geen vrijwillig en weloverwogen verzoek tot euthanasie is gedaan. Als je die punten doorleest (hieronder voor firefoxers gekoppiepeest), dan kan je niet anders dan concluderen dat de arts hier niet aan heeft voldaan. Het kan wellicht in de ogen van caprio het zoveelste bewijs zijn van al jaren spelende grensgevallen (heeft u daar een linkje bij?), maar op zichzelf beschouwd lijkt mij dat deze dokter terecht in drie rechterlijke instanties ongelijk heeft gekregen. Met zo’n vergaande bevoegdheid moet m.i. zorgvuldig omgegaan worden, juist om deze beschaafde verworvenheid (nu of later) optimaal te kunnen verdedigen tegen evt. tegenkrachten. In dat licht is de sneer naar Balkenende waarlijk stupide (sorry caprio) en kan bepaalde reaguurders het uiterst gevaarlijke idee geven dat Balkenende op dit weblog altijd kort door de bocht
wordt aangepakt…

[i]9.4.a. Was het lijden van de pati

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sikbock

Ik vrees dat jij de volgende bent die gaat afvallen Mark ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jan des Bouvrie

@MMAAS: helemaal mee eens. We hebben in Nederland duidelijke richtlijnen en procedures rondom euthanasie. Dat is juist waarmee we altijd schermen als er vanuit heb buitenland kritiek op ons euthanasie beleid komt. Zo’n systeem valt of staat bij het naleven van die procedures. Deze arts heeft dat niet gedaan en is daarom terecht gestraft. En wat mij betreft had hij nog veel strenger aangepakt mogen worden!

Als iedereen maar naar eigen goeddunken zonder verder overleg levens mag beeindigen, dan verwordt Nederland inderdaad tot een soort horror-staat. Een arts als dit, hoe nobel zijn intenties ook mogen zijn geweest, ondermijnt daarmee de hele euthanasiewetgeving die we met zoveel moeite op poten hebben gezet in Nederland.

 • Vorige discussie