Naar een veilig Nederland

Vorige week plofte er een excel-file op onze elektronische deurmat met daarin alle subsidies die het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de afgelopen twee jaar heeft verstrekt. Dit document toont maar weer dat subsidie voor bikkels is. Het rijtje veiligheidsprojecten (30) toont namelijk flink wat spierballengerol. Ik wil hier geen Big Brother-beeld oproepen, maar een idee geven van de stand van zaken op het gebied van techniek en veiligheid. Zelfs zo’n verwaterde analyse is al spannend genoeg.

Een bloemlezing:

De eerste titel die de aandacht trekt is Watching people security services. TNO en een aantal cameraboeren willen een platform ‘voor het waarnemen van menselijk gedrag verkregen uit camerabeelden voor een brede range van veiligheidstoepassingen.’ Uit de nieuwsbrief van maart dit jaar blijkt dat het systeem al in Kanaleneiland (Utrecht) en bij Noldus (Wageningen) wordt toegepast. Lees even mee: ,,Kanaleneiland is een retail gebied. Daarnaast is dit als demonstratie gekozen omdat het op een overdekte binnenstad of op Schiphol lijkt. Een vergelijkbare technische demonstratie zouden we ook in die gebieden kunnen geven. De Kanaleneiland demo kan mogelijk uitgebreid worden met een echte retail toepassing, bijvoorbeeld winkeldiefstal of detectie van zakkenrollers.

Het doel van de technische demo waar nu op gefocusseerd wordt is de mogelijkheden te laten zien van automatisch volgen van mensen, met  name een overzicht genereren van waar iemand geweest is en waar hij naar toe kan gaan. Hierbij wordt een koppeling gemaakt tussen de trackresultaten van verschillende camerasoorten: de stereocamera’s van EagleVision en de “gewone” observatiecamera’s. Het betrouwbaar volgen van mensen is ook belangrijk voor andere observaties die je aan mensen zou willen doen. ”

Het tweede project is Safe2Cure. Geweld in de zorg is een probleem. Met het het personenvolgsysteem van Safe2Cure wil men mogelijk agressief gedrag op de Eerste Hulp vroegtijdig ontdekken, zodat het personeel eerder gealarmeerd wordt. ,,Door de ontwikkeling van een personenvolgsysteem, kan men incidenten voorspellen en escalatie beperken door snellere interventie. Het personenvolgsysteem bestaat uit camera’s, RFI-gebaseerde personen-plaatsbepaling en intelligente software. Dit project zorgt voor een vergaande integratie van relevante ICT-systemen, dat leidt tot:

1) veiligheidsbedreigende incidenten indammen door vroegtijdige signalering en interventie

2) betere voorspelling van het ontstaan van incidenten door systeemintelligentie met zelflerende algoritmen. Daardoor is er meer tijd om op te treden bij incidenten

3) hogere efficiency van het optreden door training van medewerkers in het omgaan met de op maat aangeboden informatie. hierna kunnen procedures voor effectief en efficiënt optreden worden gevolgd

4) het landelijk programma Veilige Zorg maximaal ondersteunen en omzetten in een proactief veilige zorgsituatie.

Vindt u het vreemd als ik een beetje cynisch ben? ‘Zeg broeder Hans, ik zie hier op mijn monitor dat er een briesende cokesnuiver op ons af komt….’.
Nog een project dat veel belooft, al zou je dat aan de naam niet aflezen: Publiek/privaat resultaatgericht Innoveren in Netcentrisch Samenwerken. ,,In dit project wil men publieke en private camerabeelden integreren tot een common operational picture, waarbij alle partijen real-time over dezelfde informatie beschikken. Op deze manier kunnen verdachte bewegingen worden gevolgd, zowel binnen als buiten een pand of (bedrijfs)terrein. Eerder ingrijpen voordat een criminele activiteit plaatsvindt wordt hierdoor mogelijk. En een dader is sneller te pakken als de criminele activiteit heeft plaatsgevonden.”
Nog meer camera’s. CrimiNet: ,,De deelnemende partijen willen met behulp van dit project een oplossing ontwikkelen. Camerabeelden van publieke partijen (zoals openbare ruimte, politiecamera’s etc.) en private beelden (camera’s van mobiele telefoons, van ondernemers) en draagbare camera’s (ZepCam) die kunnen worden gedragen door zowel politie als particuliere beveiligers, worden gebundeld. Echter, met behulp van slimme filters en video analytics, zullen slechts camerabeelden die interessant zijn, zoals realtime beelden van een overval of incident, na een trigger (een man met een bivakmuts, personeel dat haar handen omhoog doet door dreiging, etc.) direct worden verzonden naar een meldkamer. Met camerabeelden worden verdachten direct getagd, geindentificeerd, gekoppeld aan databases van de politie, en realtime gevolgd door alle camera’s in de gehele wijk (track & trace).”
Tot slot nog een project met een potentieel hoge aaibaarheidsfactor: Kerry, the fire engine dog. Die moet straks manmoedig de vuurzee inrennen om daar informatie te verzamelen voor de spuitgasten. Aaah…
Zo, bent u weer een beetje bij…
Foto Flickr cc Enjoy Surveillance
 1. 2

  Laten ze maar eens beginnen met camera’s die een bruikbaar beeld leveren. En dat ze die dan op gezichthoogte hangen zodat je iets meer ziet dan een pet met een capuchon er over.

 2. 4

  Wanneer komt de mogelijkheid om dergelijke aanvragen gemakkelijker te herkennen aan hun taalgebruik, de geuite verwachtingen, wollige omschrijvingen. voorgespiegelde resultaten …

  Dat bevordert om dit soort aanvragen sneller af te wijzen, zodat de aanvragers zich aan zinniger werk kunnen zetten en de blijkbaar ruim beschikbare subsidie beter te bestemmen is.

 3. 6

  Camera’s zijn een effectieve manier om misdaden op te lossen en te voorkomen. Ook heb ik nog nooit gehoord van camera’s die valse getuigenissen afgeven of camera brutality.

  De enige kritiek op camera’s komt uit de onderbuik.