Na het vreetfestijn: ff gezond en makkelijk (1) Soep van geroosterde groente

Foto: Bron: eigen foto KvdS

RECEPT - Na het vreetfestijn dat Kerstmis heet, hebben de meeste mensen wel behoefte aan wat lichter en vooral makkelijk te maken voedsel. En die worden op hun wenken bediend, want de komende dagen plaats ik een aantal recepten. We beginnen met een heerlijk soepje van geroosterde groenten. Die, afhankelijk van je voorkeur, kan dienen als voorgerecht, of uitgebreid met brood en smeersels ook als hoofdmaaltijd gegeten kan worden. Dat laatste lijkt me vooral de dag na kerst wel de beste optie. Hartstikke gezond na al dat overdadige gedoe. Je hebt er ook weinig werk aan en het staat met een half uurtje op tafel. Elke nitwit die meer kan dan water koken, en die enigszins ontwikkelde smaakpapillen heeft, moet dit met gemak aankunnen.

Ingrediënten

Voor 4 personen: 3 flinke tomaten, 200 gram (winter)wortel óf pompoen, 1 ui, 1 rode paprika, ong. 1 liter groentebouillon, beetje olijfolie

Verder nodig; oven, bakblik, pan, snijplank, mes, staafmixer of blender. Aan het eind van het recept doe ik nog wat suggesties om de smaak op te leuken, voor wie daar zin in heeft.

Bereiding

Bron: eigen foto KvdS

Snij de tomaten en de ui doormidden, de wortel of pompoen in stukjes, maak de paprika schoon en snij die in min of meer platte stukken. De grootte maakt niet uit. Pleur alles in het bakblik en sprenkel (of giet) daar een beetje olie over. O ja, de ui moet nog wel van zijn vel en zijn kont worden ontdaan natuurlijk. En de aanhechting van het steeltje van de tomaten zou ik er ook uitsnijden. Duh.

Stel de oven in op 250 graden. Ik doe nooit zo moeilijk en zet het blik meteen in het midden van de oven, wachten tot ie op temperatuur is hoeft in dit geval helemaal niet. Het is geen cake of soufflé tenslotte. Mijn oven maakt het mij als luie kok erg makkelijk en blijft na het bereiken van de temperatuur nog 10 minuten doorblazen. Ping, en klaar.

Bron: eigen foto KvdS

Flikker het hele zootje in de pan en giet er zo’n 3/4 van de bouillon bij. Zet op hoog vuur tot het begint te borrelen, draai het vuur laag en laat een paar minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur. Als je een blender gebruikt mieter je het daarna in de blender. Een staafmixer is handiger, want die hang je gewoon in de pan. Mix het goedje helemaal aan gort.

Proeven!

Nu ga je proeven. Is het te dik? Bouillon erbij gieten (wel eerst die pan weer op het vuur dan hè). Als je tevreden bent; voilà, je soep is klaar.

Liever meer smaak? Dat kun je bereiken door bijvoorbeeld tijm toe te voegen voor een Italiaanse touch. Dragon is ook heel lekker, dan wordt ie wat romiger. Met kerriepoeder krijgt het wat Indiaas (lekker met naan) en als je het echt pittig wil dan heb je ongetwijfeld een heel scala aan kruiden en/of sambals om dat te bewerkstelligen. Zoals altijd geldt; beetje bij beetje, proeven en proeven tot je tevreden bent. Eet smakelijk.

Bron: eigen foto KvdS

Reacties (12)

#1 Henk van S tot S

Als mijn vrouw dergelijke soep maakt, gaat er prei bij de pompen en gaat het spul in de wok i.p.v. van de oven; ik mag snijden :-)

 • Volgende discussie
#2 gbh

Hier straks lekker bakkeljauw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Lutine

Elke nitwit die meer kan dan water koken, en die enigszins ontwikkelde smaakpapillen heeft, moet dit met gemak aankunnen.

Ik vond het lezen al een hele opgave! Verder vind ik het gebruik van een oven voor soep niet milieu vriendelijk. (Ik heb een gasoven)

Eet smakelijk, Karin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 beugwant

Je hebt er ook weinig werk aan en het staat met een half uurtje op tafel.

snij … pleur … giet … flikker …. borrelen … mieter… aan gort

Je kookt zo te lezen woest als een man, groots en dramatisch, en dat betekent in mijn geval dat je nadien wel meer dan een half uur bezig bent de in een slagveld veranderde keuken weer op orde te brengen.

Een idee voor een andere seizoensuitdaging: koken met kerstpakketten. En al die rare lang houdbare dingen dan met de kerstkliekjes kunnen combineren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Karin van der Stoop

@3: Haha maar je hebt ’t wel gelezen, dank daarvoor. Of het gebruik van een oven minder milieuvriendelijk is dan de hele handel koken weet ik eigenlijk niet. Heeft iemand daar cijfers over? Ik kook op gas maar heb een elektrische oven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Karin van der Stoop

@4: Nee hoor, ik ben zeer ordelijk in de keuken. Ik was meteen af wat ik gebruikt heb als ik het niet meer nodig heb. Wat de stijl betreft: Ik was gewoon in een jolige bui tijdens het schrijven en wilde er een beetje een verhaaltje van maken. Heb de volgende ook al klaar, met gelijkaardig taalgebruik. Dan weet je dat alvast :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lutine

@5

Het is een beetje spijkers op laag water zoeken van me. Als je in de keuken sta moet je met het gerecht bezig zijn en niet met de vraag of iets extra energie gebruikt. Ik weet ook niet hoeveel energie mijn eigen oven gebruikt, misschien valt het best wel mee en ben ik mieren aan het bevruchten. Een mens mag ook wel eens aan zichzelf en zijn of haar buik denken!

Je schrijft in ieder geval leuk je recept uit, alleen het lezen is al een smaaksensatie!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 kneistonie

@3: +1

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 kneistonie

@5: ovens zijn de hel, ook milieutechnisch

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Henk van S tot S

@10:
Dus eet jij (al dan niet zelf gemaakt) ook geen gebak, brood, pizza’s e.d. meer?
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 gbh

@8: Nada, dit recept hieronder alleen dan zonder selderij en als je Madam Jeanette te heftig vind dit vervangen met 1 theelepel sambal:

https://surinaams-eten.blogspot.com/2010/02/teloh-gebakken-cassave-met-bakkeljaus.html

 • Vorige discussie