Closing Time | Batzorig Vaanchig

Foto: Ted (cc)
Serie:

COLUMN - Een van de mooiste plekken van Amsterdam is de passage tussen de Stadhouderskade en het Museumplein. Als u de stad niet mocht kennen, zult u toch weleens zijn geweest in het museum dat er overheen is gebouwd. Een vrij recente verbouwing van die culturele instelling liep helaas zó lang uit dat de directie was vergeten dat in het bestek stond dat de passage open moest blijven voor fietsers en meende dat ze daar wel een nieuwe ingang kon plannen.

Of zo. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat ze het was vergeten. Het was gewoon de zoveelste poging het hart uit Amsterdam te rukken, de bewoners te schofferen en de stad kado te doen aan de toeristen. Er was dan ook een hoop gedoe. Het Parool kreeg zelfs op tafel dat men er ten stadhuize serieus rekening mee hield dat het museum “aanstuurt op een ongeluk in de onderdoorgang”. Ja, dat las u goed.

Toen de situatie leek te zijn genormaliseerd, probeerde het museum de doorgang te verstoren door er quasi-artistieke evenementen te organiseren. Ook dat las u goed. Het Rijksmuseum heeft het slechtste met de stad voor en is een slechte verliezer.

De tunnel is inmiddels weer in gebruik. Ik kom er vrijwel dagelijks doorheen. Maar helemaal hersteld is de situatie nog altijd niet want de Mongoolse kopstemzangers, wier muziek iets onbeschrijflijk moois toevoegde aan een onbeschrijflijk mooie plek, zijn nog steeds niet terug.

Een klap voor het culturele leven in Amsterdam. Alsof je de Euromast weghaalt uit Rotterdam of de Dom uit Utrecht. Wat het museum heeft gedaan, is onvergeeflijk.

Reacties (6)

#1 basszje

Het ontgaat mij een beetje wat de wensen van toeristen en het grootkapitaal te maken hebben met bovenstaande clip in desolatie.

Maar wellicht is dat iets lokaals want kennelijk niet uitgelegd hoeft te worden.

  • Volgende discussie
#2 gronk

@1: ja, dat krijg je nou als je niet het hele stuk leest en meteen gaat reaguren. Dan mis je de associatie. Geeft niet, volgende keer beter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 basszje

@2: Hele stuk gelezen, maar toch? Fietsers, voetgangs. Geen mongolen? Ik reaguurde pas na 4 uur, dus ik heb best wat tijd besteed aan het napluizen der letteren!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ernie

Triomfantelijk cadeautje van de fietsersbond bij de opening :)
https://postimg.cc/MvZqKLZV

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 beugwant

Waarom moeten die toeristen zo nodig ònder het spatiemuseum wachten als erachter plein genoeg is?

Hang anders die Nachtwacht in de hal van het CS, dat heeft dezelfde bouwstijl en dan kunnen ze meteen na de selfie weer rechtsomkeert richting Schiphol…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Co Stuifbergen

kopstemzangers?
ik dacht dat het “boventoonzang” heet.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Boventoonzang

Ik hoorde eens die mongoolse boventoonzang in het Vondelpark, en het leek wel of 1 zanger een fluitje in zijn keel had, zo luid en hoog klonk het.

  • Vorige discussie