COLUMN - Het heeft iets navrants, al dat opgetogen ‘we mogen er weer op uit, hup, naar de kroeg en op vakantie!’ Alsof we een roedel jonge honden zijn, die over elkaar heen buitelen nu het luik van de bench open gaat en van puur plezier over hun eigen en elkaars poten struikelen. Koeien die na maandenlang verplicht op stal te hebben gestaan dolblij hun eerste dansje buiten in de wei doen.
Maar het voelt vooral als de ietwat schrille verkooppraatjes van sectoren die om hun lijfsbehoud vechten. In de praktijk zie ik eerder mensen die schuchter plannen maken, die behoedzaam te werk gaan, gespitst op tekenen dat in de buurt blijven wellicht veiliger is.
Een middagje ergens op een terras wat praten en drinken is prima, net als een weekendje weg naar een niet eerder bezocht stadje in eigen land – dan kun je zo aan je stutten trekken als het je te druk wordt, of je buren te roekeloos acht. Maar een vakantie boeken om in een volgepakt vliegtuig te vertrekken naar een zonnig land waarover de reiswaarschuwingen sneller van kleur wisselen dan de weersverwachtingen hier, is een ander verhaal.
Want er zijn net te veel zorgwekkende verhalen. Over Iran, waar de tweede golf vorige maand lijkt te zijn begonnen; over de VS, waar de eerste golf nog lang niet voorbij is en alleen maar heviger wordt; over Spanje, waar twee streken weer in lockdown zijn. Over het advies om in quarantaine te gaan als je terugkomt van vakantie in Turkije. Dat wakkert de reislust niet bepaald aan: ook avontuur heeft zijn grenzen. Veel mensen kijken toch liever de kat uit de boom.
Misschien kunnen de aanhangers van Viruswaanzin zich toch nuttig maken: ze geloven immers niet in dat virus, noch in de besmettelijkheid ervan. Misschien willen zij ons aller kanariepietjes zijn? Ze zoeken nu al als zelfbenoemde stoottroepen uit waar de grenzen van de pandemie liggen en riskeren telkens ziek te worden door elke beschermingsmaatregel te negeren. (Moeten ze wel accepteren dat ze geregeld worden getest, opdat wij ongelovigen ons kunnen verlaten op iets wat minder feitenvrij is dan hun voorman Willem Engel.)
Maar de schuwheid die de meeste mensen hebben om te doen alsof alles heus weer ‘normaal’ is, is feitelijk heel gezond. Er is namelijk niets normaals aan een pandemie en een wereldwijde economische crisis vanjewelste. Waarom zou je, als je niet zeker weet of je over een maand of over een half jaar nog werk hebt, je geld verbrassen op een terras of in een hotel aan een Mediterrane blauwe zee?
De beste manier om de economie weer aan te zwengelen, is zorgen dat mensen vertrouwen krijgen in de toekomst. Halfhartige maatregelen helpen daarbij niet: in Florida bleken de consumentenbestedingen na de opheffing van de lockdown even ondermaats te zijn als in New York, toen die staat nog op slot zat.
Eigenlijk wel een fijn idee dat reclame au fond zo slecht werkt, en dat mensen best een goede bullshitdetector hebben.
Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.
Reacties (12)
Het vervelende is natuurlijk dat sommige wereldreizigers nauwelijks ziek worden, maar wel het virus verspreiden.
In die zin zijn het geen kanariepietjes, maar ratten.
Het advies om thuis in karantaine te gaan, hoeven mensen ook niet op te volgen. Het is maar een advies.
Hoe een ander op het virus reageert en hoe besmettelijk die persoon is, heb je niet in de hand. Maar ik denk wel dat je de statistiek in je voordeel kunt gebruiken door contact met sociaal zeer actieven te beperken.
Nog meer groei? Nog meer welvaart? Nog meer containerschepen?
Nog meer CO2 uitstoten, nog meer snelwegen en vliegvelden aanleggen?
De wereldeconomie wordt momenteel onder zachte dwang een stukje kleiner. De wereldhandel krimpt en dat was nodig ook.
Sinds de jaren 70 weten we dat de economie niet oneindig kan groeien. De gedwongen krimp van 2020 lijkt me prettiger dan een complete ongecontroleerde ineenstorting
Als ik de foto’s van de Viruswaanzinners bekijk zijn het geen wereldreizigers die verre exotische reizen en culturele stedentrips maken. Ik denk dat je ze eerder aan zal treffen op de Hollandse campingbingo en op het strand van Zandvoort Mij niet gezien om daar tussen te gaan zitten.
De toeristische gebieden als Toscane wordt dit jaar mooier en rustiger dan een kans die waarschijnlijk nooit meer terugkomt. Twee vliegen is ook nog eens bewezen een stuk veiliger dan op zomerse dagen met de trein naar Zandvoort, dus dat overleven we ook wel. En de ondernemers daar kunnen best nog wel een Euro gebruiken ook, dan hoeven ze wat minder aan het EU hulp infuus:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/toscane-wordt-deze-zomer-mooier-dan-ooit-mits-je-de-maatregelen-niet-irritant-vindt~b5560e7c/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
@3: Vertrouwen krijgen in de toekomst kan ook door terugkeer naar het normale leven zonder groei. Niet iedereen is een politicus die alleen “groei” als oplossing ziet.
En welvaart in NL is voor bijna iedereen normaal, maar elders in de wereld is welvaarstgroei nog keihard nodig. Al is het maar om schoon water en een toilet te kunnen betalen.
@4: Ik maak me geen zorgen over jou tijdens het vliegen.
Ik wens je wél veel plezier bij het boarden.
Als je met 50 man in de ongeventileerde slurf staat te schuifelen.
Als je een half uur in je vliegtuigstoel zit vóórdat de motoren starten en de ventilatie pas echt gaat werken.
En het omgekeerde na het landen.
@1: @1: gewone ratten zijn geen vuiltjes eraan, maar wel rioolratten ;)
Ja als het maar niet uitbreidt naar bv Marseille of Rome, dan komen al die naïeve toeristen weer terug naar Nederland met dat virus. Stel je voor dat je daar maanden vast zit ( quarantine zetten ), dan kun je niet naar het strand, in restaurant eten of shoppen, maar binnen blijven, gaat je eigen geld ook naar de strop zelfs je eigen verlofvakantie toch afnemen als je ziek thuiskomt dan is je eigen verantwoordelijkheid.
@3: Juist !!!
Het is voor mij ook heel erg opgevallen, dat je tijdens autorijden ( voor mijn werk ) heel veel bloemenbedden over de hele steile brem naast autosnelwegen ziet, zelfs boven je hoofd, zo prachtig die coronatijd/lockdown. Dat heb ik in 40 jaar niet meer gezien, echt niet. Zonder vliegen waren de bloemen zo fleurig en stralend vrolijk over de hele wereld, nog blijer dan mensen zelf. Geweldig!!!
Nu zie ik afgelopen week die bloemen ineens ineenduikende verstoppertjes, droevig. CO2 komt toch overal weer aanvallen. Waarschijnlijk komen ze nooit meer normaal als die korte fase in the Twilligt Zone !!!!
Dan vind ik wel nodig om te beseffen dat klimaat anders had moeten voorkomen: Niet te veel vliegen, Rot KLM maar op, voor zakenlui moet de voorbeeld van Minister Hoekstra maar aannemen, tv beelden skypen, zo moeilijk is het niet. Handen schudden komt toch nooit meer terug. Gewoon voor tevee laten zien met je hand op je hart als begroeting is voldoende!
@4:
Maar als je bv naar Toscane wilt reizen, krijg je Hatsjie, nies in je hand en dan “Dag meneertje Le Re-Dout-able” en je hebt virus overgedragen gekregen.
Niezen op elleboog is voor mij nog vreemd, want Elleboog is nog geen metertje van je vandaan, Romp/lichaam is mini-anderhalf meter afstand van de mensen is nog verder dan elleboog.
Als je niest, kun je beter omdraaien waar geen mensen achter jou staan, Hatsjie, weg is ie, corona vliegt niet, maar beetje ronddolende neerstortertjes, platsjieeeeee op de grond, dan ben je ook nog beter afstandelijker dan die anderhalf metertje.
Heb ook nog vreselijke verhalen gehoord van mijn vriendinnen. Ben er al zo overtuigd dat Corona geen flauwekul is. Kijk maar naar USA die geen mededogen kent, door die Vettige smoel Trump, die stronteigenwijs.
Het leven is nu alles zo onzekerheid, iedereen zegt: 2e golf komt eraan, maar plaatselijke gebieden. Ik zwijg als volle hoop naar wondermiddel, nog beter dan vaccin.
‘Niet vliegen! zou ik, als ik die Rot-koppige Rutte en Jonge was, zéér aanraden: KLM verliest enorm miljoenen, dan het zij zo, AMEN !!!!
Herinner me nog vers als van gisteren; in 1966 was ik als 3 jarige Aller-allergelukkigste kind van de wereld; met blote rompje en blote voetjes op driewielertje met stok met Nederlandse vlaggetje erachter, met blije gezicht en hemel was zo staalblauw, nog mooier dan Paul Newman ’s ogen. Warme lucht raakt je hele lichaam zo hartstochtelijk aan, zo warm als de zon. Overal groen, bloemen waren zo stampvol, in teil gezwommen, en levendiger zonder internet, mobiels en gezeik van vervelende mensen die denken dat het alles van hen zijn, walgelijke monsters. Ik heb het alles geleefd tot mijn 19e, vast nog mooier dan hiernamaals.
Dan lees je hier ook weer ellendingen, wat je als mens dan anders moet doen, teveel luisteren naar politici en wettelijke aanpassingen Corona, waar of niet waar, iedereen maakt iedereen gek.
Nu vertrouwen in betere leven dan 1966-1983???
Daar ben ik niet aanleg voor mensen ( politicussen, hoge piefen ) die ook goed konden liegen en steeds weer paaien….bla bla bla.
“Als ik de foto’s van de Viruswaanzinners bekijk zijn het geen wereldreizigers die verre exotische reizen en culturele stedentrips maken.”
Interessant vooroordeel, ook nog ergens op gebaseerd?
Inmiddels moeten we voldoende statistieken hebben, lijkt me. Tijd om de zin van de onzin te scheiden. Strandbezoek is prima, dat blijkt echt uit alles. Net als een terrasje pakken, of massaal de hei op. Mondkapjes werken, ook dat is een statistisch gegeven. Zingen en hard praten in een binnenruimte is niet Ok. Carnaval vieren ook niet. Er moet veel meer nadruk op de verzorgingstehuizen komen te liggen. Waarschijnlijk is het niet dom, al mag het wettelijk misschien niet, om toch iets met leeftijd en geslacht te doen.
Een mix en match van pragmatsiche, door statistiek bewezen maatregelen. Geen halsstarrigheid, geen voorschot nemen op der mensen psychologie (‘mondkapjes laten mensen meer risico’s nemen’ – WTF). En snel een beetje, want de herfst staat bij wijze van spreken al weer voor de deur.